Champions League-matchen mellan CSKA Moskva och Sevilla var naturligtvis ett bra uppslag inför ytterligare en ”scouting report”.

Många intressanta spelare fanns på plats i båda lagen. I Moskvas lag gillar jag främst Milos Krasic, Alan Dzagoev och Tomas Necid bland utespelarna.

Krasic har jag trots allt redan skrivit mycket om, medan Dzagoev inte kom till spel på grund av en ljumskskada. Således var Necid det givna valet den här gången.

Necid är en stor (193 cm, 84 kg) anfallare med många fina egenskaper. I skrivande stund ligger han delad etta i Champions Leagues assistliga med fina 4 assist – lika många som Luis Fabiano, Juan Vargas och Wendel har gjort. Eftersom Fabiano och Vargas har spelat färre minuter än Necid rankas de före i UEFA:s officiella ranking.

Målmässigt har det dock inte lossnat för Necid i årets CL. Han har bara gjort 1 mål i turneringen, men är vanligtvis en gedigen målskytt. Hur som helst måste ändå 1 mål + 4 assist på 7 CL-matcher räknas som ett bra facit.


På bilden: Necid firar en tjeckisk ligatitel under tiden i Slavia Prag.

20-åringen har spelat A-lagsfotboll sedan han debuterade för Slavia Prag 2006. Totalt blev det 13 mål på 32 matcher för Slavia, samt 5 mål på 13 matcher under en utlåningsperiod i Jablonec, innan Necid lämnade Tjeckien för spel i CSKA, dit han flyttade i augusti 2008.

Sedan dess har Necid producerat 9 mål på 27 matcher för CSKA, och även hunnit med att A-lagsdebutera för Tjeckien med 4 mål på 12 matcher som statistiskt målfacit.

På ungdomslandslagsnivå har Necid fullständigt lysande meriter. Han har vunnit skytteligan i både U17-EM (2006) och U19-EM (2008). Enligt min mening är det snudd på sensationella meriter, med tanke på att Tjeckien sällan mönstrar ungdomslandslag utöver det vanliga. Necid var lagets bästa spelare i båda turneringarna när laget gick till semifinal samt final.

Necid är med andra ord egentligen ingen ”färsking”, även om han är okänd för många fotbollsfans. Han har varit framstående i turneringar där han har mätt sina krafter med många av Europas hetaste talanger, och nu producerar han dessutom på den största klubblagsscenen av dem alla – det vill säga Champions League.

Ja, bakgrundsberättelsen om spelaren tenderar ju att bli lite lång, men hur som helst; nu ska jag komma till själva matchen.

Till att börja vill jag påpeka att CSKA inte hade spelat en tävlingsmatch sedan 17:e december innan veckans CL-match mot Sevilla. Spelarna var med andra ord en aning ringrostiga.

Tomas Necid spelade ensam anfallare i CSKA. Han hade understöd av snabba spelare som bland andra Milos Krasic och januariförvärvet Keisuke Honda.

Necid visade prov på flera olika kvalitéer under matchen. Han jobbade stenhårt och visade vilken nyttig lagspelare han är även när han inte producerar mål.

Förstatouchen är bra, likaså spelförståelsen. I luftrummet är Necid oerhört stark – dessutom är han beredd att både ta emot och dela ut smällar i samband med luftdueller. Det är en viktig egenskap på toppnivå. Man får inte vara mesig.

Ju längre matchen pågick, ju större hot blev Necid för Sevilla. I den 57:e minuten skapade han sig ett skottläge, men fick ingen riktig träff.  Drygt 10 minuter senare hade han ett vasst avslut, som motståndarmålvakten Andrés Palop gjorde en bra räddning på.

Necid visade även att han var ett hot i samband med offensiva hörnor. Vid ett tillfälle sköt han faktiskt en back på handen i straffområdet, och protesterade naturligtvis åt domarens beslut att ignorera regelvidrigheten.

Det blev inget mål för tjecken, men han var otroligt nära i den 85:e minuten när han snyggt fintade bort en back för att sedan få iväg ett bra, lågt avslut med vänsterfoten. Palop gjorde dessvärre en högkvalificerad fotparad och visade verkligen vilken klassmålvakt han är.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Necid är en bra targetplayer som jobbar stenhårt för laget. Framförallt imponerades jag av hans förmåga att ta emot bollen för att sedan spela den vidare; Ja, han fördelade bollen fint och jag förstår varför han har gjort så många assist i CL den här säsongen. Han är en smart spelare och det är bara en tidsfråga innan han börjar göra fler mål också. Hans svaghet är långsamheten som gör att han inte är ett speciellt stort hos i djupledsspelet, som istället måste tas hand om av andra när Necid spelar ensam anfallare.

Det är absolut inte omöjligt att Necid är Europas bästa unga targetplayer i dagsläget. CSKA är visserligen en stor och rik klubb, men det har ryktats om Arsenal för tjecken, och mitt tips är att han hamnar i en klubb av den kalibern förr eller senare.