Totaal Liverpool tar tempen på ett tidigare ”transfer target”.

För ett par år sedan var Liverpool nära att värva Thomas Lemar från Monaco, men i slutändan lyckades man aldrig komma överens om övergångssumman. Istället hamnade Lemar så småningom i Atletico Madrid, som köpte honom för €60 miljoner i förra sommarens transferfönster.

* * *

Snabbfakta Thomas Lemar:
Ålder: 23
Längd: 170 centimeter
Vikt: 60 kilogram
Position: Vänstermittfältare, offensiv mittfältare

* * *

Säsongen 16/17 charmade Monaco fotbollspubliken när man kom till Champions League-semifinal med ett ungt lag. Bland nyckelspelarna hittade vi exempelvis Kylian Mbappé, Fabinho och Thomas Lemar.

Sedermera blev Lemar en högintressant spelare för Liverpool, som verkade vilja ha honom som ersättare till Philippe Coutinho, vilket verkade som en logisk övergång. Lemar hade som sagt visat framfötterna i CL och var inte bara skicklig utan dessutom snabb och mångsidig. Han verkade helt enkelt vara den perfekta kombinationen av skicklig och löpstark spelare, precis så som vi vill ha de offensiva spelarna under Jürgen Klopp.

Det blev inget Liverpool för Lemar. Det fönstret blev han kvar i Monaco, men så småningom – förra sommaren – kom äntligen flytten. Det blev lite oväntat Atletico Madrid som drog längsta strået, medan Liverpool riktade sitt fokus på Nabil Fekir istället.

Dessvärre har inte Lemar gjort någon större succé i Atletico. Han har förvisso gjort vissa bra matcher, men de har varit alldeles för få, och han har kritiserats för att vara ojämn. Diego Simeone har försvarat honom i medierna, men likväl också valt att inte starta honom i viktiga matcher, så som mot exempelvis Juventus.

Nu gör Atletico dessutom en rejäl framstöt på Joao Felix, som kommer bli dubbelt så dyr som Lemar, och troligtvis få en oerhört framträdande roll i deras offensiva spel. Det gör att konkurrensen hårdnar avsevärt för Lemar.

* * *

För Liverpools del skulle misslyckades i Atletico kunna vara en ”blessing in disguise”. Normalt sett är Atletico väldigt svåra att köpa ifrån, men under de här omständigheterna skulle de kunna vara villiga att sälja. Hittills har det inte funkat för Lemar, men frågan är förstås hur stort förtroende Simeone har för honom.

Enligt min mening råder det inga tvivel om att Lemar är en oerhört duktig spelare. Han är snabb, teknisk, har en fin vänsterfot och bra blick för spelet. Mångsidigheten vore också användbar för Liverpool, då han visserligen främst spelat som vänstermittfältare de senaste åren, men också kan användas om offensiv mittfältare eller högermittfältare i Klopps system.

Det skulle definitivt gå att se logiken om Liverpool gör ett försök att norpa Lemar i sommar.