Granskningen av intressanta spelare runt om i fotbollsvärlden fortsätter. Den här gången handlar det om en anfallare, som ju är en av de positioner där Liverpool troligtvis kommer att förstärka i sommar. Jag har kollat på Seydou Doumbia, som enligt min mening är en av de bästa anfallarna utanför de allra största ligorna.

Ryska Premier League är en underskattad liga – och CSKA Moskva är ett underskattat lag i internationella sammanhang. CSKA är ett lag som inte sällan går vidare från Champions Leagues gruppspel, vilket ju är en stor bedrift i dagens fotboll. CSKA väljer i regel att spendera sina pengar på unga importspelare, som de ofta har kvar under väldigt många år – och i ett fåtal fall – säljer vidare för stora pengar. Mycket talar för att Doumbia kommer att säljas dyrt i sommarens transferfönster.

Doumbia är nämligen ett lysande exempel på den typen av spelare CSKA gillar att värva. I januari 2010 värvade de Doumbia från schweiziska Young Boys, där ivorianen vann skytteligan två säsonger i rad när han producerade 50 mål på 64 starter. Framgången har fortsatt i CSKA – 29 mål på 41 matcher är ett riktigt bra facit. Utöver målen har Doumbia även utvecklat sitt spel, och flera ryska tidningar utnämnde honom till årets spelare i Ryssland 2011. I landslaget har det bara blivit 1 mål på 14 matcher, men å andra sidan har han inte någon särskilt framträdande roll där, då Drogbas stjärnstatus alltjämt gör veteranen helt given och mycket av Elfenbenskustens anfallsspel kretsar kring Chelseaanfallaren – men det kommer naturligtvis att bli ändring på detta ”sooner rather than later”.

Doumbia har alltså hunnit blivit 24 år och samlat på sig mycket erfarenhet från flera olika ligor. Innan spelet i Schweiz spenderade han faktiskt ett par år i Japan. Ja, man blir ju onekligen nyfiken på hur Young Boys lyckades hitta honom i Japan. Hur som helst, Doumbias verkliga ålder har ifrågasatts i en del inofficiella sammanhang, men Elfenbenskusten är inte ett land som har gjort sig känt för att ljuga om åldrar.

Doumbia är en mycket intressant anfallstyp. Han är en ovanligt komplett anfallare, som inte har några större svagheter i sitt spel. Han är väldigt rörlig, snabb och har en härlig acceleration. Han har dessutom bra timing i sina löpningar. Det innebär att han verkligen kan hota i djupledsspelet.

Vidare är Doumbia en riktigt skicklig avslutare och har dessutom målgörarinstinkt; han står ofta på rätt plats i straffområdet, vilket innebär att han gör en hel del så kallade ”lätta” mål, men som Liverpoolsupporter har man ju lärt sig att dessa lätta mål kanske trots allt inte är så lätta att göra…

Doumbia har en härlig teknik och gillar att spela med finess. Han är ingen fysisk bjässe, men är ändå ganska fysiskt robust och har bra balans. Han fungerar bra som djupledslöpare, men har ett bredare register än så, då han även kan delta mer i spelet än vad en traditionell djupledslöpare vanligtvis gör. Han tar stort ansvar och jobbar hårt. Han kan göra mål med huvudet, men han är inte särskilt mycket att räkna med i luftduellerna mot stora mittbackar – ungefär som Suarez.

Det är svårt att säga hur hög Doumbias prislapp är. CSKA lyckades få £12,5 miljoner för Krasic och £18 miljoner för Zhirkov (som i Ryssland var allmänt erkänd som en yttermittfältare av absolut världsklass under sina sista år i CSKA). Grundtipset är att Doumbia vore dyrare än någon av de, eftersom han anses hålla extremt hög klass samt är anfallare. Den klubben som vill köpa Doumbia får nog räkna med att betala åtminstone £22 miljoner för hans tjänster. Enligt min bedömning är det en ytterst rimlig och marknadsmässig summa för honom, så bra är han.