Vi granskar Copa America-aktuella argentinaren Rodrigo de Paul.

Rodrigo de Paul har under den här säsongen varit en av Serie A’s mest mångsidiga och inflytelserika spelare. Nu flockas klubbar kring Udineses guldklimp och det mesta tyder på att 25-åringen kommer flytta i sommar, frågan är bara var och vilken liga han hamnar i.

* * *

Snabbfakta Rodrigo de Paul:
Ålder: 25
Längd: 180 cm
Vikt: 70 kg
Position: Vänsterytter / offensiv mittfältare / central mittfältare

* * *

De Paul startade sin professionella karriär hemma i Argentina och Racing Club. Han debuterade redan som 18-åring i högstadivisionen och spelade till sig en ordinarie plats efter bara en dryg månad. Utländska klubbar fick såklart snabbt upp ögonen för det unga stjärnskottet. Därför var det föga överraskande när Valencia efter ett par säsonger valde att köpa in honom för 4,8 miljoner euro. Där och då hade karriären gått spikrakt uppåt utan någon större motgång. Men väl i Spanien skulle saker börja gå fel.

Valencia drog igång säsongen 14/15 borta mot Sevilla, med en viss Unai Emery på tränarbänken, och ett lag som senare skulle spela hem Europa League. De Paul fanns såklart med i startelvan för Valencias del för att visa upp sig för sina nya fans. Cirka 67 minuter in i matchen hamnar de Paul i duell mot Aleix Vidal där brassen hamnar på efterkälken och drar tag rejält i sin motståndare för att få stopp på anfallet. Samtidigt försöker de Paul slita sig loss och slår bakåt med armen ett par gånger för att ta sig framåt, varav ett slag träffar Vidal med armbågen rakt i ansiktet, som börjar blöda ymnigt. Domaren väljer att visa den unge argentinaren det röda kortet och debuten slutar i tårar.

För att göra saken än värre stängs han därefter av ytterligare fyra matcher för tilltaget. Efter avstängningen är det bänken som gäller och när det väl blir spel får han inte chansen från start längre. Sämre start i en ny klubb får man verkligen leta efter.

En och en halv säsong senare väntade man fortfarande på det riktiga genombrottet i Valencia. Deras unga stjärnskott visade glimtar av sin förmåga men till slut valde man ändå att låna ut honom, tillbaka till Argentina och den trygga miljön i Racing, innan han till slut såldes vidare till Udinese för 3 miljoner euro efterföljande sommar. Det ”Udine” som han alltså befinner sig i idag.

I Italien började däremot vändningen. Serie A är en liga som passar perfekt för en smart dynamisk nummer 10, där det dessutom finns mer tid på bollen.

Rodrigo de Paul är en väldigt mångsidig mittfältare som kan spela både som vänsterytter, offensiv mittfältare och central mittfältare. Oavsett var han spelar så vill man ha bollen vid hans fötter så mycket som möjligt. Det här är ingen klassisk snabb argentinsk ytter utan snarare en renodlad playmaker med fin teknisk kompetens. Hans största hot är högerfoten som kan slå långa och precisa krossbollar diagonalt eller öppnande bollar i djupled. Men han är även hyfsat kvick och teknisk på tighta ytor.

Udineses anfallsinriktade och flexibla 3-4-3 uppställning passar Rodrigo de Paul som handen i handsken. Med tanke på hans mångsidighet öppnar det upp möjligheterna att göra om uppställningen under matchens gång. Exempelvis till en 3-5-2 där 25-åringen enkelt att kan byta från sin mest naturliga roll som vänsterytter till en roll som central mittfältare. Naturligtvis är det en dröm för vilken italiensk tränare som helst, där taktisk slughet ofta premieras.

Den gångna säsongen gjorde han sin poängmässigt starkaste säsong med 9 mål och 8 assist på 36 matcher, varav 2 på straff. Fin statistik för en utpräglad playmaker med utgångsposition längre ner i planen eller ute på kanten. Därifrån vill han ofta kliva in centralt i planen med högerfoten för att antingen ta sig framåt med ett väggspel eller vända spelet genom att slå den långa diagonala bollen.

En potentiell svaghet är ironiskt nog hans mångsidighet. Med tanke på att han är så allround och bra på allt möjligt så har de Paul inte någon riktig spetskompetens utöver passningsfoten. Han är inte snabbast, han är inte mest teknisk, han har inte bäst skott, och är inte mest fysisk. Men han är helt enkelt lagom bra på allting för att kunna figurera i flera olika roller under matchens gång.

* * *

Förra säsongen omgärdades de Paul av rykten om en flytt till Fiorentina som han till slut nobbade, något han också bekräftade i en intervju med Gianluca Di Marzio:

“Förra sommaren var Fiorentina intresserade av mig, jag var tvungen att tänka på det eftersom det erbjudandet var intressant. Sedan berättade Udinese för mig att de trodde starkt på mig så jag bestämde mig för att stanna,”.

Den här säsongen har han fortsatt kommentera rykten om en ny klubbadress. I januarifönstret sades Inter vilja plocka in honom, men även denna gång valde han att stanna i Udinese. Såhär lät det i Corriere dello Sport i vintras:

”Jag ville stanna här (i Udinese), och även om jag läste vissa saker, var det klart i mitt huvud att jag ville stanna fram till juni. Jag lovade klubben att stanna, för att lämna i januari, är som att spela en match och gå ut i halvtid. Det är inte en trevlig känsla.”

Rodrigo de Paul säger i samma intervju att han har en bra relation till Racings technical director tillika Inter-ikonen Diego Milito. Han säger sig även ha samma goda relation till Walter Samuel, som såklart också spelat i blåsvart, men som för närvarande jobbar som assisterande för det argentinska landslaget.

* * *

Det känns givet för mig att snudd på alla italienska toppklubbar lär vara med i leken i sommar. Han har onekligen tagit sitt spel till en ny nivå och är alldeles för bra för tolfteplacerade Udinese i Serie A. Och när spelare blir det brukar ägare Pozzo behöva casha in, som i fallet Alexis Sanchez, Juan Cuadrado, Samir Handanovic, Mehdi Benatia för att nämna några.

Frågan är om utländska klubbar med mer resurser i exempelvis England är beredda att lägga fram ett bra erbjudande, eller om man blivit avskräckta efter flopptiden i Valencia. Frågar ni mig tror jag han spelar i ett randigt topplag i Italien när transferfönstret stänger. Ikväll kl 21:00 spelar hans Argentina mot Qatar i Copa America.