. . .

Förra sommaren köptes Watford av Giampaolo Pozzo, som sedan tidigare ägde Udinese och Granada. Pozzo har onekligen satt sin prägel på Watford genom att låna in ett otroligt stort antal spelare – främst från de andra klubbarna som han äger – men också genom att ta in Gianfranco Zola som manager. Watford har även lånat från andra klubbar än de som Pozzo äger. Matthew Briggs är inlånad från Fulham, Geoffrey Mujangi Bia från Standard Liege och Nathaniel Chalobah från Chelsea.

Watford har gjort en oerhört bra säsong och har goda möjligheter att avancera till Premier League. Hittills har Pozzos approach varit en stor succé. Jag anade att det här skulle kunna bli en spännande säsong för Watford och har därför sett ett antal av lagets matcher. För mig är 18-årige Nathaniel Chalobah den mest intressanta spelaren i laget och således skriver jag en snabb ”scouting report” om honom.

Chalobah har länge betraktats som en stortalang. Han har gjort ett antal landskamper och har onekligen skaffat sig gedigen erfarenhet i U17- och U19-landslagssammanhang. Många kanske minns sommaren 2010 när England vann U17-EM i Lichtenstein – då bildade en underårig Chalobah mittbackspar med en viss Andre Wisdom. Den efterföljande säsongen var Chalobah lagkapten i det engelska U17-landslag som blev utslaget i kvartsfinalen i U17-VM i Mexiko. Sedan dess har han spelat ett antal U19-landskamper och även 4 U21-landskamper.

På klubblagsnivå har Chalobah varit lagkapten för både ungdoms- och reservlag i Chelsea. Han var bland annat med när Chelsea vann FA Youth Cup 2012. Det har dock inte blivit några A-lagsframträdanden för Chelsea – och just därför var utlåningen till Watford synnerligen lämplig.

Den 185 centimeter långe Chalobah är en spelare som är duktig på två positioner; mittback samt defensiv mittfältare. Jag tycker att TheFA.com beskriver honom på ett bra sätt genom att skriva: Tall, athletic and comfortable in possession, the Chelsea youngster is a calm and composed player in either midfield or defence, both quick in the tackle and also able to play the ball sharply and accurately across the pitch.

chalo

Ja, som alla säkert förstår tycker jag att Chalobah är en mycket intressant talang – i synnerhet eftersom han är duktig både som mittback och innermittfältare. I Watford har Zola gärna använt honom som innermittfältare, vilket bland annat kan ses i videon längst ner i inlägget.

Så, varför är då detta intressant ur ett LFC-perspektiv? Jo, eftersom Chelsea har ett otroligt stort antal spelare och bara köper och köper… Det är inte omöjligt för andra klubbar att fynda Chelsea-ägda spelare, om man säger så.

Att Chalobahs kontrakt går ut sommaren 2014 är också positiva för potentiella intressenter, som det för övrigt rapporteras finnas gott om. Enligt brittiska tidningar är Arsenal en av klubbarna som rycker i honom. Jag förväntar mig att Liverpool också stenkoll på honom. En squadplayer som kan spela som mittback och/eller defensiv innermittfältare vore onekligen ett välkommet tillskott till den nuvarande LFC-truppen. Celtics stora kenyan Victor Wanyama är också en sådan spelare, men han vore dyrare, samtidigt som jag fortfarande sätter ett frågetecken kring om han verkligen behärskar mittbackspositionen tillräckligt bra för att kunna betraktas som att alternativ där.

* * *