Senaste nytt

Scouting report: Nathaniel Chalobah

. . .

Förra sommaren köptes Watford av Giampaolo Pozzo, som sedan tidigare ägde Udinese och Granada. Pozzo har onekligen satt sin prägel på Watford genom att låna in ett otroligt stort antal spelare – främst från de andra klubbarna som han äger – men också genom att ta in Gianfranco Zola som manager. Watford har även lånat från andra klubbar än de som Pozzo äger. Matthew Briggs är inlånad från Fulham, Geoffrey Mujangi Bia från Standard Liege och Nathaniel Chalobah från Chelsea.

Watford har gjort en oerhört bra säsong och har goda möjligheter att avancera till Premier League. Hittills har Pozzos approach varit en stor succé. Jag anade att det här skulle kunna bli en spännande säsong för Watford och har därför sett ett antal av lagets matcher. För mig är 18-årige Nathaniel Chalobah den mest intressanta spelaren i laget och således skriver jag en snabb ”scouting report” om honom.

Chalobah har länge betraktats som en stortalang. Han har gjort ett antal landskamper och har onekligen skaffat sig gedigen erfarenhet i U17- och U19-landslagssammanhang. Många kanske minns sommaren 2010 när England vann U17-EM i Lichtenstein – då bildade en underårig Chalobah mittbackspar med en viss Andre Wisdom. Den efterföljande säsongen var Chalobah lagkapten i det engelska U17-landslag som blev utslaget i kvartsfinalen i U17-VM i Mexiko. Sedan dess har han spelat ett antal U19-landskamper och även 4 U21-landskamper.

På klubblagsnivå har Chalobah varit lagkapten för både ungdoms- och reservlag i Chelsea. Han var bland annat med när Chelsea vann FA Youth Cup 2012. Det har dock inte blivit några A-lagsframträdanden för Chelsea – och just därför var utlåningen till Watford synnerligen lämplig.

Den 185 centimeter långe Chalobah är en spelare som är duktig på två positioner; mittback samt defensiv mittfältare. Jag tycker att TheFA.com beskriver honom på ett bra sätt genom att skriva: Tall, athletic and comfortable in possession, the Chelsea youngster is a calm and composed player in either midfield or defence, both quick in the tackle and also able to play the ball sharply and accurately across the pitch.

chalo

Ja, som alla säkert förstår tycker jag att Chalobah är en mycket intressant talang – i synnerhet eftersom han är duktig både som mittback och innermittfältare. I Watford har Zola gärna använt honom som innermittfältare, vilket bland annat kan ses i videon längst ner i inlägget.

Så, varför är då detta intressant ur ett LFC-perspektiv? Jo, eftersom Chelsea har ett otroligt stort antal spelare och bara köper och köper… Det är inte omöjligt för andra klubbar att fynda Chelsea-ägda spelare, om man säger så.

Att Chalobahs kontrakt går ut sommaren 2014 är också positiva för potentiella intressenter, som det för övrigt rapporteras finnas gott om. Enligt brittiska tidningar är Arsenal en av klubbarna som rycker i honom. Jag förväntar mig att Liverpool också stenkoll på honom. En squadplayer som kan spela som mittback och/eller defensiv innermittfältare vore onekligen ett välkommet tillskott till den nuvarande LFC-truppen. Celtics stora kenyan Victor Wanyama är också en sådan spelare, men han vore dyrare, samtidigt som jag fortfarande sätter ett frågetecken kring om han verkligen behärskar mittbackspositionen tillräckligt bra för att kunna betraktas som att alternativ där.

* * *

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentar

 1. Jesper

  Jag var dålig på att visa det men jag uppskattade Eredivisie-listan mycket! Tycker det är roligt med lite variation (listor, scouting reports) och inte bara rykten.

 2. JesperEss

  b-george, Anledningen till att vi varit inaktiva här har egentligen berott på att vi planerat så sjukt mycket med allt runt omkring den nya sidan. Jag har lagt ner väldigt mycket fritid på att skriva material, fixa loggor, design osv. Har även skickat massvis med mail och meddelanden till olika folk som varit en del av den nya designen. Och när man gjort det jobbet så hinner man helt enkelt inte att göra så mycket annat. Men förhoppningsvis så finns det mer tid för diskussioner framöver! 🙂

 3. b-george

  @pelle2x @JesperEss

  Jag har inte varit lika aktiv på bloggen som förr, men däremot har jag besökt bloggen dagligen och har inte missat ett enda ord av det ni har skrivit.
  Istället för att skriva här så har jag twittrat en del med er.
  Det beror främst på eran inaktivitet av deltagande på diskussioner som har uppstått vid olika tillfällen, för mig är det främst era kommenterar och åsikter som drar mig hit.
  Som tur så börjar ni blir mer delaktiga igen och det uppskattas av de flesta skulle ja tro.

  Det jag vill ha sagt är, även om vi inte har kommenterat era inlägg som eventuellt kan tolkas som brist på intresse så har vi varit lika intresserad av det som ni skriver och uppskattar all tid ni lägger ner.

  Det kommer bli flera diskussioner och forumet skall bli ännu större, det kan jag lova. 🙂

 4. JesperEss

  Jag kan väl skriva under på att jag ser fram emot de slutliga talangerna på Holland-listan. Men för att veta att ni uppskattar den här sortens listor så måste ni vara mer flitiga på gilla-knappen 🙂 Kör hårt pelle!

 5. Johan

  Det är ju talang rapporterna som är intressanta här. Transfer rykten kan man få från alla möjliga tidningar. Fortsätt gärna med listor från olika ligor. Brasilien skulle vara kanon! Keep up the good work!

 6. Kefas

  Pellex2: Tråkigt om så är fallet, tyckte verkligen att den listan var ett kul tillskott till bloggen och hade hoppats på fler från olika ligor. Typ en från The Championship hade varit shit kul.

  1. pelle2x

   Kefas: Vi får se om det blir fler liga-upplägg som Eredivisie. Jag kommer förmodligen att skriva scouting reports om alla Championship-talanger som jag tycker är värda att känna till (det är inte så många).

   Johan: Jag grundar det till stor del på antalet besök. En dag där en scouting report är enda inlägget ger avsevärt färre besökare än en dag där ett ryktesinlägg är enda inlägget. Problemet med ligalistor är till stor del att man måste ha så jädra bra koll på hela ligan. I t.ex Brasilien har jag koll på många lag men absolut inte alla.

 7. Once God, always God - Robbie Fowler

  @Lilebroer, jag måste säga att jag håller med dig. Jag vågar inte uttala mig om kvaliteten på de nämnda spelarna, men även om Chalobah må vara en större talang än Coady får vi inte glömma av det som du nyss nämnde, mentaliteten. Han har gått genom våra ungdomslag (dessutom som kapten) och jag tror inte jag är den enda som hoppas på fler local lads i vårt kära Liverpool. Vi vill naturligtvis ha ett så bra lag som möjligt, men om det inte är en markant, Markant skillnad på kvalitet ser jag mycket hellre en egenproducerad spelare i truppen.

  Spearing är dock ett exempel på när det nästan har gått för långt med tanke på ursprung och mentalitet. Han är en egen produkt och verkar ha den rätta mentaliteten, men tyvärr räcker inte hans kunnande till i en ”storklubb” som Liverpool.

  1. pelle2x

   Once God, always God – Robbie Fowler: Ja, Spearing hade varit såld för längesen om han inte hade varit egen produkt.

 8. Lilebroer

  Var kanske lite diffus, ska försöka pin-pointa frågan lite mer.

  Att Chalobah är en större talang verkar vara klart och det är väll hans fina historia i diverse ungdomslandslag ett bevis på.
  Videon du länkade var något av det första jag sett med Chelasea-pöjken men av dessa bilder att döma så är jag inte allt för imponerad. Även om det helt klart är orättvist att göra ett sådant utlåtande baserat på ett youtube-klipp.
  Blev framförallt förvånad över hur högt upp i banan han verkade ligga och få förtroendet att gå. Nästan som en box-till-box spelare.
  Och på den sidan av planen blir han lätt utkonkurrerad av spelare vi har att tillgå både i kvalitet och talang.

  Conor är ju både äldre och har nu betydligt mindre rutin, men vad som ligger för honom är ju att han sedan länge tillbaka är skolad i både ”the Liverpool way” och vår nuvarande spelstil.
  Han har gjort en dunder säsong i reservlaget, där han var en stor del i lagets enorma form under hösten och en hörnsten för Ingelthorpe’s lagbygge i dagsläget.
  Tycker han verkar ha en grym mentalitet, bevis på det är väll att han är och har vart kapten under längre tid plus hans mer eller mindre 100%-iga straffskytte.

  Mina förhoppningar är väll att man kanske försöker hitta en mer kortsiktig och erfaren back-up till Lucas om man nu söker efter det. Och verkligen gör sitt bästa för att marknadsföra Coady till Championshipklubbarna och hitta ett lag som både tror på honom och ger honom chansen under en utlåningsperiod.

  Kanske är jag lite förblindad av att han är en scouser men jag tror och hoppas mycket på Coady.

  Spearing slängde jag in då han vad jag har hört har gjort ett väldigt bra jobb i Bolton, kanske till och med en av de bättre i laget, att det sedan slutar i att han säljs och klubben tjänar en liten hacka är ju inte helt fel det heller.

  1. pelle2x

   Lilebroer: Jo, det vore väldigt intressant att se Coady i the Championship. Jag misstänker att hans spel utan boll inte skulle räcka till. Håller dock med om att han har grym mentalitet. Att Chalobah kan användas på flera sätt än som defensiv mittfältare tycker jag inte är till hans nackdel.

   Ja, Spearing har gjort det bra i Bolton. Brukar prata med två personer som följer Bolton nära och de säger att han har varit en av lagets bästa spelare.

 9. Kefas

  @Lilebroer
  Intressant tanke, tror du har helt rätt om Spearing. Tror ioförsig att hans karriär hos Liverpool redan är rätt död. Men tycker inte att man ska räkna ut Coady, grym talang enligt mig och kan vara framtida kapten för Liverpool. Vissa matcher jag sett av ungdomslaget så har Coady, som är kapten, verkligen visat att han har i Liverpool att göra. Tror han kommer slå sig in i A-laget (troligtvis inte startelvan) nästa säsong.

  @Pelle2x och JesperEss
  Kommer nedräkningen av Hollands bästa talanger slutföras? Verkligen jättenyfiken på vilka ni rankar högst.

  1. pelle2x

   Kefas: Jag skulle kunna fortsätta med den listan inom de närmaste dagarna. Fick intrycket av att det inte finns något större intresse för den men jag kanske har fel där.

 10. Lilebroer

  Om Nathaniel Chalobah dök upp på Melwood så skulle det med andra ord vara döden för Spearing och kanske framförallt Coady, som jag tycker är en intressant spelare, som iallafall rent positionsmässigt liknar Chalobah.

  Några tankar vart de tre spelarna står i förhållande till varandra?

  1. pelle2x

   Lilebroer: Chalobah är en klart större talang än Coady.

   Spearing har jag lite svårt att fortfarande se som talang eftersom han är 24 år… Jag tror att han redan är ”död” i den bemärkelsen.

Laddar...