Senaste nytt

Scouting report: Mamadou Sakho

. . .

PSG är ett av Europas mest intressanta lagbyggen. Under de senaste åren har Nasser Al-Khelaifi pumpat in miljoner efter miljoner i klubben; stjärna efter stjärna har köpts in – och snart kan de mycket väl ha ett lag som kan konkurrera med de allra främsta.

De många värvningarna har naturligtvis inneburit stora hierarkiska förändringar under resans gång. Flera tidigare nyckelspelare har sålts och i sommar kan det bli dags för ytterligare en – Mamadou Sakho – att lämna på grund av bristande speltid.

Många minns nog när den numera 23-årige Sakho fick sitt genombrott i PSG. Den egna produkten var sensationellt bra och fick stora rubriker. När han bara var 17 år och 8 månader blev han PSG:s yngsta lagkapten genom tiderna och storklubbarna förberedde sig på att sno Sakho från det då inte stenrika PSG. Ägarbytet innebar dock som bekant att PSG blev stenrika och att de således kunde behålla Sakho – men nu ser ägarbytet att bli hans fall i klubben.

Lyx-managern Carlo Ancelotti är nämligen inte någon av Sakhos största beundrare. Ancelotti har föredragit att hämta in egna nyförvärv som har ersatt Sakho, som har blivit mer av en rotationsspelare under italienaren. Om Ancelotti blir kvar i PSG förefaller en sommarflytt vara oundviklig för Sakho. Enligt den ansedda lokaltidningen Le Parisien skällde Ancelotti i princip ut Sakho efter en ligamatch mot Sochaux och samma källa uppger att mittbacken är missnöjd med sin situation i klubben. Enligt Le Parisien är Ancelottis stora problem med Sakho att han gör för många misstag.

Hur som helst, så är Mamadou Sakho en spelare som ryktas till Liverpool – och som jag faktiskt inte skulle bli förvånad om han ansluter – och därför skriver jag en ”scouting report” om honom.

Sakho

Så, varför skulle egentligen Brendan Rodgers kunna vara intresserad av Sakho?

Jag uppfattar Sakho som ett mycket intressant råämne. Ja, lite som en oslipad diamant. Han har egentligen alla kvalitéer som en bra mittback bör ha; han är stark, snabb, klart godkänd passningsspelare, besitter ledaregenskaper, läser spelet bra och så vidare… Jag har till och med sett honom dominera mot Andy Carroll i luftrummet, vilket trots allt säger ganska mycket om hans huvudspel.

Problematiken ligger – som ju Ancelotti tydligen stör sig väldigt mycket på – att han gör lite för många enkla misstag. Det är naturligtvis en stor nackdel för en mittback, men det är även någonting som många spelare slipar bort i takt med ett de utvecklas.

Rodgers hittade Daniel Sturridge på Chelseas bänk och Philippe Coutinho på Inters dito. Kanske anser han sig ha hittat en duglig mittback på PSG-bänken i form av Sakho. Jag skulle inte bli förvånad. Särskilt inte med tanke på att hans kontrakt med PSG går ut sommaren 2014. Jag tror att Rodgers gillar att värva den här typen av spelare; unga men ändå ganska rutinerade killar som besitter obestridlig talang och som är extremt angelägna om att få speltid.

Det är dock en nackdel för Liverpool (men få andra klubbar) att Sakho är vänsterfotad. Visst är Daniel Agger given, men han är en skadedrabbad spelare, samtidigt som det inte är helt omöjligt – men inte idealiskt – att låta två vänsterfotade mittbackar bilda mittlås. Sakho kan även spela vänsterback, men han är mycket bättre som mittback, tycker jag.

Man ska även vara medveten om att Liverpool letar efter uppemot tre(!) nya mittbackar. Förmodligen kommer man endast att värva två – och då ser jag absolut utrymme för att en ska vara vänsterfotad, då både Martin Kelly och Andre Wisdom; som skulle kunna användas som mittbackar, ju är högerfotade båda två.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentar

 1. Cobran77

  Gillar Sakho som spelare fysiskt monster med bra inställning i de matcher jag sett. Skulle gärna se att Liverpool värvade honom.

 2. Bob

  Jag förstår definitivt varför man kan ana problem med två vänsterfotade mittbackar.
  Kort förklarat. Generellt så är vänsterfotade spelare mycket mer vänsterfotade än vad högerfotade är högerfotade. Tror till och med att det finns forskningsresultat som påvisar att det faktiskt ligger till på det viset.
  Men oavsett om så är fallet eller ej så måste jag ändå personligen hålla med om att jag inte är helt förtjust i den tanken. Och den tanken gäller då även vid två ordinarie högerfotade mittbackar. Jag ser helt enkelt, kort och gott, gärna att vi försöker få in en högerfotad backkollega till Agger. För det är definitivt en styrka att ha en av varje som jag ser det.

  Med det inte sagt att jag inte gillar tanken att BR skulle få chansen att slipa på Sakho. = ) Fint råämne där, och vi behöver ju ändå förmodligen två nya mittbackar till nästa säsong.

 3. Anton

  Intressant men själv tror jag Rogers vill ha säkrare mittbackar som inte gör lika många misstag. Till exempel så kan man se att han gillar Agger betydligt bättre än Skertl trots att Skertl är betydligt snabbare, starkare, bättre i luften och aggressivare.

 4. Jesper

  Jag förstår inte heller varför det skulle ha någon betydelse med två vänsterfotade mittbackar. Precis som Kingpin skriver, massor med lag spelar med två högerfotade mittbackar och det verkar inte vara något problem. Vad är skillnaden?

 5. Kefas

  Kan uppstå ett rätt stort problem med Sakho Ryktas ju rätt starkt att Ancelotti ska lämna i sommar. Nästa vilken annan manager som ersätter kommer ju vilja behålla Sakho, iaf tills Januari fönstret.

  1. pelle2x

   Kefas: Jag är inte så säker på det. Sakho kommer att pusha för speltid och en ny manager kan mycket väl pusha för att ta in en ny mittback istället, samtidigt som hans kontrakt går ut sommaren 2014.

 6. RobinD

  Kingpin

  Problemet existerar bara för att vi har en briljant vänsterfot hos Agger och det är optimalt att ha en av varje. Lyxproblem helt klart. Håller med dig helt.

 7. Kingpin

  Jag har aldrig förstått varför folk inte gillar tanken på att spela med två vänsterfotade mittbackar?
  Många lag spelar med två högerfotade mittbackar och då är det ingen som reagerar.
  Borde inte vara några problem när det är tvärtom.

 8. MrJensen

  Riktigt roligt du väljer belysa Sakho! Vore en perfekt förstärkning för Liverpool i min mening!
  Snyggt jobbat Pelle!

  /MrJensen

Laddar...