Den huvudstarka mittbacken kan bli en av Klopps första värvningar till Liverpool.

Mer eller mindre alla förväntar sig att Jürgen Klopp kommer att rikta blickarna mot Bundesliga när det är dags för honom att börja värva spelare till Liverpool. Det beror inte endast på hans historik i Bundesliga utan även eftersom det finns prisvärda spelare tillgängliga där. En spelare som Klopp mycket väl kan komma att snappa upp är Schalkes mittback Joel Matip. I skrivande stund är ingenting klart, men The Times, The Liverpool Echo med flera har klargjort att LFC vill rekrytera Matip på free transfer, vilket skulle innebära att han ansluter till laget nästa säsong.

* * *

Allmän fakta Joel Matip:

Född: 1991-08-08
Längd: 193 centimeter
Vikt: 83 kg
Position: Mittback (kan även spela defensiv mittfältare)
Styrkor: Huvudspel, styrka, positionsspel
Svagheter: Ojämnhet

* * *

Bakgrund:

Matip är född och uppvuxen i Tyskland. Han har därmed tagit del av den tyska fotbollsubildningen. Hans pappa är från Kamerun och har en bakgrund som fotbollsspelare, medan hans mamma är tyska. Matip värvades till Schalke redan år 2000 och har skaffat sig en gedigen erfarenhet i klubben. Det märks i hans CV; i dagsläget har han spelat 177 matcher i Bundesliga, 26 i Champions League, 16 i Europa League samt flertalet matcher i tyska cuper. På landslagsnivå har han valt att representera Kamerun som han har gjort 27 A-landskamper för. Det är med andra ord en för sin ålder väldigt rutinerad 24-årig fotbollsspelare vi talar om här.

* * *

Spelaregenskaper:

Matips främsta egenskap är hans fysik. Han är stor, stark och väldigt duktig i huvudspelet. Han starka huvudspel visar sig även på offensiva fasta situationer, där han har gjort ett antal mål under sina år i Schalke. Hittills har det blivit 16 mål på de 177 ligamatcherna som han har spelat. Vidare är Matip hyfsat snabb, han är verkligen ingen seg mittback som typ Mertesacker. Han spelar även aggressivt och vill gärna stöta. Min bild av honom är att hans passningsspel skulle kunna bli ännu bättre. Det är helt okej och jag gillar hans lugn med bollen, men ibland slarvar han lite i onödan med passningsspelet. Någonting som är ett bekymmer för Matip är hans ojämnhet; han behöver definitivt bli jämnare om han ska ta en ordinarie tröja i Liverpool.

* * *

Något för Liverpool?

Matip är ingen frälsare som kommer att revolutionera Liverpools spel, men han skulle kunna vara en smart värvning. Han är främst mittback och skulle kunna vara en bra ersättare till Kolo Touré, samtidigt som han även kan agera backup på den defensiva mittfältspositionen. Utöver att Touré lämnar ska vi inte glömma att de övriga tre mittbackarna – Dejan Lovren, Mamadou Sakho och Martin Skrtel – också har sina svagheter. De är ojämna och dras med skadebekymmer.

Vidare gillar jag Matips kombination av ålder och erfarenhet. Liverpool är som bekant ett ganska oerfaret lag och min känsla var att man fick sota för detta i förra säsongens Champions League. Det vore inte fel att få in ytterligare CL-erfarenhet, vilket definitivt är någonting som Matip besitter. Han är erfaren, men fortfarande ung och under utveckling – och han kommer att bli ännu bättre. På free transfer är han en ”no brainer”.

* * *

Video: