. . .

Nästa spelare att granskas i en ”scouting report” är Eredivisie-talangen Jetro Willems.

Den 18-årige Willems är en vänsterback som representerar PSV Eindhoven på klubblagsnivå. I landslagssammanhang är det Holland som gäller – och det har redan blivit 8 A-landskamper.

willems2

PSV har som bekant ett gäng intressanta spelare. Man kan lätt få intrycket av att de är skickliga på att producera spelare i sina ungdomslag – vilket de delvis är – men många av deras bästa talanger är värvade från andra klubbar. Exempelvis värvades Willems från Sparta Rotterdam inför förra säsongen – och man kan onekligen säga att han har varit en lyckad värvning för PSV.

Willems är en mycket offensiv ytterback. Han tar många offensiva löpningar och har absolut kvalitet i sina aktioner. Han är väldigt snabb, kvick och bollskicklig – ja, han är faktiskt även väldigt duktig på att dribbla sin motståndare. Han passnings- och inläggsspel är bra, men kan utvecklas. Jag gillar att han vågar utnyttja sina offensiva kvalitéer genom att ta offensiva initiativ.

Hans defensiva spel är inte bra som det offensiva. Det finns utrymme för förbättring i positionsspelet, men man kan inte förvänta sig att en 18-årig ytterback med i sammanhanget offensiva kvalitéer ska ha ett färdigutvecklat defensivt spel. Willems är kort – 170 centimeter – men är väldigt atletiskt; han är inte bara snabb och kvick – han är även fysiskt robust och är så pass dynamisk i kroppen att han inte är chanslös i luftdueller mot betydligt längre spelare.

* * *

Jag tycker att Willems håller toppklass bland 18-åriga vänsterbackar. Det finns inte många som redan har visat så stora kvalitéer i en så stor klubb som PSV. A-landslaget kanske är lite tidigt för en så pass färsk spelare, men det är förstås positivt att han fått erfarenhet på en så stor scen.

Willems påminner faktiskt mycket om Patrice Evra när fransmannen spelade i Monaco. Då var Evra flertalet år äldre än vad Willems är nu, vilket förstärker bilden av att holländaren är en oslipad diamant. Med rätt tränare kan Willems säkerligen utvecklas till en vänsterback av mycket hög klass, men han är inte riktigt där än. Han måste som sagt förbättra sitt defensiva spel, men med tanke på åldern, så är tiden onekligen på hans sida.

* * *

Här är en video med individuella highlights från Willems.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
  1. Skulle vara en grymt bra spelare att få in i Liverpool. Lite väl tomt bakom Enrique då Robinson inte alls verkar blomma ut så fort som man hade hoppats.
    Tycker att en ny vänsterback är ett krav för sommarens fönster. För när Enrique har sina dagar då han verkligen briljerar och leker med motståndarna så känns det för jävla tråkigt att hålla kvar han nere som en vänsterback då han skulle kunna göra enorm skada uppe på kanten bredvid Suarez ist!

  2. Bravo! Excellente! Magnifico! Splendido! Honom ska vi ha!

    • Heppson: Undrar om det var så sur-Alex sa när han scoutade Rio Ferdinand? 🙂