Totaal Liverpool tar tempen på en av Bundesligas mest intressanta offensiva mittfältare.

Sommaren 2017 köpte Schalke 04 loss den numera 22-årige Amine Hari från Nantes. De betalade €8m – en summa som kunde stiga med ytterligare €2m – för hans tjänster. Det var en relativt stor investering för Schalke, men Harit började betala tillbaka per omgående. Redan i december 2017 blev han utsedd till ”månadens rookie” i Bundesliga han när säsongen 17/18 summerades hade han blivit utsedd till ”årets rookis” i ligan. Sedan dess har Harit passat på att förlänga kontraktet till 2024 och vi kan anta att han har fått en rejäl lönehöjning som speglar det faktum att han är viktig för Schalkes offensiva spel.

Den här säsongen ser ut att bli Harits bästa hittills. På 22 ligamatcher har han stått för 6 mål och 4 assist. Han har mestadels spelat som offensiv mittfältare, men också några matcher som vänstermittfältare. Mer detaljerade statistisk data visar att Harit är den spelaren som får flest frisparkar med sig i hela Bundesliga den här säsongen – hela 64 stycken – i den bemärkelsen påminner han lite om Jack Grealish, vars teknik och dribblingskonster ju ger honom väldigt många frisparkar i Premier League. Statistiken visar även att Harit inte är en orörlig spelare – tvärtom ligger han på tionde plats i hela ligan vad gäller ”sprints” (engelska för ”löpryck”).

Jag skulle påstå att Harits 4 assists är i underkant. Det beror till stor del på Schalkes enorma anfallsbrist där de tilltänkta målskyttarna har rejäl måltorka. Faktum är att mittfältaren Suar Serdars 7 mål gör honom till lagets bästa målskytt i ligan den här säsongen och att Harits 6 mål placerar honom som tvåa i samma skytteliga. Det är bra målfacit för Serdar och Harit, men likväl ett rejält underbetyg till lagets anfallare.

Harit är en spelare som bör scoutas intensivt av storklubbarna. Han gör mål och assist, han är teknisk, han tar initiativ med och utan boll, och han är i en bra ålder. Enligt Bild innehåller hans nya kontrakt en utköpsklausul på €60m, men den sjunker till €50m sommaren 2023, och det är ett rimligt antagande att Schalke kommer att begära hela summan vid en eventuell försäljning.

På planen går Harit från klarhet till klarhet; hans utveckling är kontinuerlig och fin, men utanför planen omges han dessvärre av vissa frågetecken. Sommaren 2018 var Harit nämligen högst inblandad i en bilolycka i sitt hemland Marocko, där han körde på en fotgängare som olyckligt avled av skadorna. Harit dömdes till 4 månaders villkorlig dom, böter och fick inte återvända till Tyskland förrän den 6:e juli. Ingenting tyder på att Harit körde på fotgängaren avsiktligt, men oavsett vilket har det gett honom ett rykte om att vara strulig utanför planen.

Slutligen måste vi också ta en titt på skadehistoriken, som vi vet är viktig för Liverpool när man värvar spelare. Harit missade ingen match 17/18, men 18/19 höll tre olika skador honom borta från sammanlagt 87 dagars spel. Den här säsongen har han bara missat 5 dagar på grund av en hamstringskada, men annars varit skadefri.

Summering över antal missade matcher per säsong:
19/20 – 1 match
18/19 – 9 matcher
17/18 – 0 matcher

Det återstår att se om Harit kan bli aktuell för Liverpool, men högst troligt är han en av cirka 10 spelare som man scoutar i detalj när Adam Lallana ska ersättas. Det finns fortfarande saker som han måste förbättra; han har t.ex en tendens att försvinna från matcher lite för ofta, men om han fortsätter att utvecklas kommer han få chansen i en större klubb än Schalke förr eller senare. Utöver utveckling på planen måste han också se till att sköta sig utanför den; han har redan varit inblandad i en ytterst allvarlig incident och storklubbarna kommer inte vilja investera i honom om han blir inblandad i ännu fler skandaler. Just skandalerna utanför planen skulle kunna bli skillnaden mellan att hamna i en toppklubb eller i typ West Ham, med all respekt för dem. Harit har dock så många intressanta verktyg att jag kommer att fortsätta följa honom med stort intresse.

2 kommentarer
  1. Bra artikel men förklara gärna detta, jag hänger inte med i vad ni menar (har en aning):

    ” Enligt Bild innehåller hans nya kontrakt en utköpsklausul på €60m, men den stiger till €50m sommaren 2023 ”

    • Det ska stå sjunker. Tack för att du uppmärksammade detta.

Kommentarer är stängda.