En av de positioner som är svårast att hitta klasspelare på är vänsterbackspositionen.

Alekansar Kolarov är en spelare som jag har haft koll på sedan han gjorde bra ifrån sig i U21-EM 2007. Då var han turneringens främsta vänsterback. Han gjorde en fantastisk turnering fram till finalen, där hans Serbien förlorade med 4-1 mot Holland och Kolarov fick rött kort efter två gula. Bäst för Holland var för övrigt Royston Drenthe och en viss Ryan Babel.

Efter den imponerande insatsen i U21-EM  flyttade Kolarov från serbiska OFK Beograd till Lazio för 800 000 euro under sommaren 2007.

Under sin första säsong i Lazio var han mest med för att se och lära, men under den andra etablerade han sig som en startspelare. Sedan dess har han utvecklat sitt spel, medan Lazio som lag har blivit sämre.

Han har även etablerat sig i Serbiens A-landslag, som han har representerat vid 10 tillfällen. Där spelar han med den kommande Liverpoolspelaren Milan Jovanovic framför sig på vänsterkanten.

Dessutom deltog han i 2008 års sommar-OS i Beijing.

Kolarov är en väldigt offensiv vänsterback, som besitter massvis med fina egenskaper. Han är snabb, teknisk samt har en bra vänsterfot för både inlägg och skott. Svagheten är onekligen hans defensiva spel, som kan bli bättre, men hans längd (187) är till stor hjälp i många situationer.

Serben påminner faktiskt en hel del om en vänstervariant av Glen Johnson.

Hur som helst, jag valde att spana in honom i matchen mellan Lazio och Fiorentina (1-1).

Det dröjde inte länge innan Kolarov satte igång sina offensiva rusher längs vänsterkanten. Efter drygt tio minuter satte han in ett riktigt bra inspel till Lazioforwards, som dock brände chansen.

Han fortsatte på samma vis. Snabbheten – både med och utan boll – märktes tydligt vid ett flertal tillfällen, och han vågade dessutom utmana motståndarspelare. Ja, han spelade entusiastiskt, precis så som man önskar att offensiva ytterbackar ska göra.

Kolarov fortsatte att leverera bra inspel & inlägg. Hans defensiva spel var oväntat bra. Det dröjde tills den 75:e minuten innan någon passerade honom i en-mot-en. Det var Marco Marchionni som fick till det.

Jag noterade även att Kolarov nickade bort bollen vid ett flertal defensiva fasta situationer. Hans längd är givetvis nyttig att ha på fasta.

Lazio ledde länge med 1-0, men i slutet kvitterade Fiorentina till 1-1. Lazio gjorde allt i sin makt för att åstadkomma ett 2-1-mål under tilläggstiden, och Kolarov rusade som en galning längs vänsterkanten. Han lyckades faktiskt skapa några chanser, men de förvaltades inte av lagkamraterna.

Sammanfattningsvis kan man säga att Kolarov visade vad jag förväntade mig. Lazio är ett mediokert lag, men serben är en klasspelare. Det ryktas att hans prislapp ligger på omkring 10 miljoner euro, vilket jag helt klart tycker att han är värd. Inter och Real Madrid uppges vara intresserade, men jag är övertygad om att fler storklubbar vill vara med i kampen om hans signatur.