Vänligen notera följande: Originalversionen av detta inlägg postades klockan 12:25 den 25:e mars 2014. Eftersom säkra källor som The Times har rapporterat att Liverpool är seriöst intresserade av Adam Lallana publiceras inlägget igen.

* * *

Southampton har gjort en fantastisk säsong sett till förutsättningarna. Klubbens lagbygge måste betraktas som en förebild för väldigt många andra PL-klubbar och kanske även aktörer längre ner i seriesystemet. Deras lagbygge är en fascinerande kombination av egna produkter och smart värvningar; en gedigen sammansättning som managern Mauricio Pochettino väver samman med en ’modern’ fotboll. Argentinaren Pochettino, som själv har en spelarbakgrund i Newell’s Old Boys, Espanyol, PSG och Bordeaux, förespråkar en energikrävande fotboll med ett väldigt intensivt presspel. Just presspelet är Southamptons stora paradgren, vilket naturligtvis bör tillskrivas Pochettino.

Southamptons trupp är intressant. Egna produkter som Adam Lallana, Luke Shaw, James Ward-Prowse och Calum Chambers kombineras med smarta köp. Nathaniel Clyne (Crystal Palace) och Jay Rodriguez (Burnley) hämtades från the Championship. Dejan Lovren, Victor Wanyama, Gaston Ramirez och Daniel Osvaldo införskaffades från större utländska klubbar. Samtidigt har spelare som den numera 32-årige Rickie Lambert följt med klubben sedan tiden i the Championship och fortsatt utvecklats i Premier League.

Detsamma kan man säga om Saints många egna produkter. Det är naturligtvis ingen tillfällighet att en ungdomsverksamhet som tidigare har fått fram spelare som Theo Walcott, Gareth Bale och Alex Oxlade-Chamberlain fortsätter att få fram duktiga talanger. Det finns uppenbarligen personer bakom kulisserna som gör ett fantastiskt jobb. Det är således ingen överraskning – i synnerhet inte under Pochettinos smarta styre – att extremt talangfulla spelare som Shaw och Lallana har utvecklats till engelska A-landslagsspelare. De har haft olika resor dit, då Shaws karriär har gått spikrakt uppåt, medan Lallanas betydligt längre tid i klubben har innehållit både positiva och negativa erfarenheter. Vid en jämförelse ska man dock komma ihåg att Shaw endast är 18 år medan Lallana är 25. Det är således stor åldersskillnad mellan de här spelarna. Just detta inlägg kommer att fokusera på Lallana.

adam lallana

Lallana har varit i Southampton under 13 års tid, då han lev upptäckt av klubbens scouter vid ett väldigt tidigt skede och värvades redan som 12-åring från Bournemouth. Han debuterade i A-laget redan 2006 och har således samlat på sig mycket A-lagsverksamhet i jämförelse med talanger som tillhört storklubbar under sina tonår. I Southampton får man chansen om man är tillräckligt bra – och det har inte alltid varit supersvårt att vara tillräckligt bra för deras A-lag. Dessutom hade Lallana tur i oturen, då han fick hjärtproblem i 18-årsåldern men lyckligtvis upptäcktes problemet i ett tidigt skede, då klubben mätte hjärtslagen på träning och noterade att Lallanas hjärta slog alldeles för snabbt.

I efterhand har Lallana pratat om hur obehaglig hjärtproblemet var. Han har bland annnat sagt till engelska medier:

When you recall what has happened to Bolton player Fabrice Muamba, I realise how lucky I am.

It was a dark period of my life, scary. I had an operation that decided which way my career went. There was an element of risk. Thankfully I am here today, fit and healthy.

Fabrice wasn’t so lucky but at least it has made us all aware and I regularly have my heart monitored.

When anyone talks about your heart, the panic button starts ringing a bit. I had some hard times but I had good people around me who all helped out.

Lallana tog en ordinarie tröja i A-laget säsongen 2008-2009 och fick sitt stora genombrott den efterföljande säsongen, då han blev den första Southampton-mittfältaren sedan Matthew Le Tissier att göra 20+ mål på en säsong. Säsong 2010-2011 gjorde Lallana åter igen dundersuccé. Då spelade Saints i League One. Lallana gjorde 11 mål och kom med i årets lag. Det fanns naturligtvis intresse från andra klubbar, men Lallana ville gärna stanna kvar i Southampton, som ju var på stark frammarsch. Säsongen 2011-2012 kom Lallana med i Championships Årets lag och växte tillsammans med klubben. Och så kom slutligen debuten i Premier Leaue; som lagkapten i 2-3-förlusten mot Manchester City säsongen 2012-2013. Så sent som april 2013 förlängde han dessutom sitt kontrakt med Saints, då han skrev på ett nytt femårskontrakt med klubben.

Förra säsongen producerade Lallana 3 mål och 6 assist i Premier League. Den här säsongen har han dock exploderat med 8 mål och 7 assist på de 31 ligamatcherna som han har spelat hittills. Dessutom har han spelat några landskamper och gjort det mycket bra. Många anser att han bör komma med i sommarens VM-trupp, eftersom han tillför egenskaper som är ovanliga hos engelska spelare.

Lallana är någonting så ovanligt som en engelsk spelare som är som bäst i en offensiv mittfältsposition. Han kan visserligen spela på kanterna också, vilket han inte sällan gjort i Southampton, men han är som absolut bäst som offensiv mittfältare där han kan röra sig mellan motståndarnas mittfält och backlinje. Under Pochettinos ledning har Lallana utvecklat sitt spel utan boll avsevärt; han har förvisso jobbat hårt tidigare också, men nu finns en tanke i presspelet både hos kollektivet (laget) och individen (den enskilda spelaren), vilket naturligtvis kan och bör tillskrivas Pochettino. Lallana har lärt sig fotboll på ett mycket bra sätt, som gör honom ovanlig bland engelska spelare.

Adam-Lallana

Han har en teknik, touch och spelsinne utöver det vanliga. Han är dessutom kvick, har bra balans och vågar ta initiativ. Han har massvis med kvalité i sina offensiva aktioner, där han kan agera såväl framspelare som målskytt.

Lallana is the most skilful English player I’ve seen in a long time. Skill and balance. Beautiful to watch.

– Didi Hamann, 5 mars 2014.

Det är inte bara Hamann som har uppmärksammat Lallanas framgång. Han verkar i och för sig inte vara främmande mot att vara fortsatt trogen Southampton, men kommer han verkligen att kunna säga nej om någon av de absolut största PL-klubbarna erbjuder bättre sportsliga förutsättningar, CL-spel och en rejäl lönehöjning? Jag tvivlar.

För en klubb som Liverpool är det uppenbart att Lallana skulle vara en bra förstärkning, men för en klubb som Liverpool (ja, kanske mest av alla) finns även en uppenbar risk att Lallanas prislapp skulle kunna skena iväg rejält om han gör ett bra VM-slutspel i Brasilien. I spelnivå är han jämförbar med typ Hoffenheims Roberto Firmino, tycker jag. Både Firmino och Lallana är mångsidiga offensiva spelare som trivs bäst i den offensiva mittfältspositionen. De besitter liknande kvalitéer. Den stora skillnaden är att Firmino troligtvis skulle kosta omkring £10-12 miljoner medan Lallanas prislapp förmodligen kommer att ligga på det dubbla.

6 kommentarer
  1. En drömvärvning som inte känns omöjlig

  2. En riktigt bra värvning. Skulle gärna se både Lallana och Luke Shaw i Liverpool nästa säsong. Frågan är vad som händer med Suso och kanske även Coutinhos roller nästa säsong om man värvar Lallana?

  3. Shaw och Lallana hade verkligen varit mumma att få in men det hade blivit ett dyrt kalas som jag tror man kan få billigare om man letar spelare utomlands. Sen tror jag inte Coutinhos plats är i fara då vi har betydligt fler matcher nästa år.
    Sen om Glen förlänger behöver vi ingen HB så all in för en vass VB som varit vår Akilles häl i många år. Ser ju inte bra ut för Enrique heller.

  4. Mauricio ” Brad Pitt” Pochettino Argentinas motsvarighet till Akilles!:)

  5. Jag vill inte ha lallana, däremot shaw tar jag gärna emot.

  6. Måste hålla med om att Shaw och Lallana hade passat in i vårt lag, men att bara köpa dessa två herrar blir nog lite lite. Vi behöver även en ytter och MB och Mittfältare. Att få in en anfallare till som bidrar med mål tror jag är viktigt. Surre och Sturre kan inte köra på en hel säsong med CL på schemat. Sen att säga att Lallana skulle peta ut Coutinho är ju bara löjligt. Det grymma är ju att ha båda på plan när man försöker luckra upp försvar.

Kommentarer är stängda.