Talangprofil

Keita Baldé Diao

#11 Anfallare

Nationalitet :Spanjor (innehar även senegalesiskt pass)
Födelsedatum :1995-03-08
Längd :181 cm
Vikt :77 kg
  • PositionVänsteranfallare, högeranfallare, central anfallare
  • Nuvarande klubbLazio
  • Tidigare klubb(ar)Barcelona 2004-2011, Cornellà 2010-2011 (lån)
  • Kontrakt2018
  • A-landslagsturneringar-
  • MeriterCoppa Italia 2012–13

Ung och målfarlig anfallare

Keita är född och uppvuxen i Spanien av senegalesiska föräldrar. Han tillhörde länge Barcelonas ungdomsakademi. Vid en ungdomsturnering i Qatar 2010 placerade Keita en iskub i en lagkamrats säng, vilket inte uppskattades av Barcelona, som lånade ut honom till UE Cornellà i de lägre divisionerna. Efterföljande säsong flyttade Keita till Lazio för €300 000 varav 10% gick till Cornellà.

Eftersom Keita inte hade EU-medborgarskap fick han inte spela tävlingsmatcher för Lazios ungdomslag under sitt första år i klubben. Därefter blev han spansk medborgare och fick således börja representera Lazio i tävlingssammanhang. Säsongen 2012-2013 spenderade Keita i ungdomslaget samtidigt som han tränade med A-laget. Den dåvarande A-lagsmanagern Vladimir Petković lät honom sitta på bänken i några matcher, men någon speltid blev det inte.

Istället fick Keita chansen den efterföljande säsongen – nämligen säsongen 2013/2014. Då ligadebuterade han i en 3-0-seger mot Chievo på Stadio Olimpico. Fem dagar senare debuterade Keita i Europa League-sammanhang mot Legia Warszawa. Säsongen skulle visa sig bli väldigt bra för Keita, som gjorde 5 mål och 5 assist på 25 Serie-matcher, samt 1 mål och 4 assist på sammanlagt 8 Europa League-matcher.

Spelarbeskrivning

Keita är en sylvass offensiv spelare. Han är väldigt snabb och teknisk. Detta ser man inte minst när han i hög hastighet flyter förbi motståndare. Duktig dribbler och irrationell i sitt spel. Har en tendens att kunna upp låsta matcher. Likväl har Keita en tendens att ibland dribbla lite för mycket, men med mer erfarenhet bör han lära sig att släppa bollen i rätt lägen.

Keitas ‘end product’ är definitivt inte färdigutvecklad, men han är redan ett stort offensivt hot. Har ett bra skott och kan avlossa med bägge fötterna. Gillar att vika in i banan från kanten och skjuta. Är också en helt okej framspelare.

Dessvärre är Keita en ojämn spelare och förefaller ha vissa koncentrationssvårigheter både på och utanför planen. Sammanfattningsvis en stor talang med en stor uppsida, men som fortfarande har mycket att utveckla för att tillhöra den absoluta toppen.

Laddar...