[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Efter sju spelade PL-omgångar stundar ett nytt landslagsuppehåll. Med en dryg femtedel spelad av ligan har Liverpool tagit blygsamma 10 poäng, vilket betyder att man faktiskt är närmare nedflyttningsplacerade trion Newcastle, Burnley och QPR än de imponerande ligaledarna Chelsea. Det säger förstås något om Liverpools inledning.

Liverpool var seriösa titelutmanare föregående säsong. Det är man inte nu. I Daniel Sturridges frånvaro har man inte bara saknat de 30 ligamålen som Luis Suarez gjorde, utan sammanlagt 50 ligamål från 13/14. Det nuvarande laget saknar offensiv spets och är inte samspelt. Det har stundtals sett miserabelt ut, samtidigt som förväntningarna på laget är väldigt uppskruvade.

Det var mycket glädjande att Liverpool lyckades ta sig samman och fixa en trepoängare mot WBA. 2-1-segern var kanske inte superövertygande – men det var likväl en seger. Just nu är poängen viktigast. Poängen måste tas för att Liverpol ska haka på kampen om CL-platserna (glöm ligatiteln!). Faktum är att LFC trots den väldigt tveksamma inledningen bara är 1 ynka poäng från fjärdeplatsen, som för tillfället innehas av Manchester United, vars poängskörd (11) delas av Swansea och Tottenham. Ja, samma Tottenham som Liverpool tog en övertygande bortaseger mot tidigare under säsongen.

Jag är övertygad om att nyckeln för Liverpools anfallsspel är att få till djupledsspelet. Under Sturridges skadefrånvaro har laget saknat djupledslöpningar. Detta har varit uppenbart i varenda match sedan det senaste landslagsuppehållet. Mario Balotelli har stora kvalitéer, men han är ingen djupledslöpande anfallare. En spelare som hade varit väldigt praktiskt att ha som backup bakom Sturridge är Divock Origi, men Lille vägrade som bekant sälja honom utan att få tillbaka på lån den här säsongen. Samtidigt har Liverpools potentiellt djupledslöpande yttrar Lazar Markovic och Raheem Sterling också haft några tunga veckor. Markovic ser fortfarande ut att vara inne i en anpassningsperiod. Serben missade som bekant i princip hela försäsongen och precis som Brendan Rodgers har påpekat bör man ha tålamod med honom. Sterling har visserligen matchats hårt, men frågan är om han inte har blivit distraherad av de rykten som omger hans kontraktsförhandlingar? Jag tror åtminstone inte att spekulationerna har varit positiva för hans del.

Sturridge

Det finns flera sätt för Liverpool att ordna till djupledsspelet. Jag tror att alla föredrar det uppenbara svaret – det vill säga att Sturridge kan hålla sig skadefri. Vi vet ju alla vilken klass Sturridge håller och att han kan vara den pålitliga målskytten som laget behöver just nu. Dessutom är jag övertygad om att Balotelli kan få ut väldigt mycket av sitt spel tillsammans med en djupledslöpande Sturridge. Jag tror rent av att de två kommer att bilda en fantastisk duo för Liverpool under säsongen, förutsatt att Sturridge får vara skadefri. Samtidigt kommer inte Markovics och Sterlings formsvackor att pågå i all evighet.

Med ett välfungerande djupledsspel kommer även spelskickliga framspelare som Adam Lallana och framförallt Philippe Coutinho att få spelare att spela fram. Just nu saknar de ofta bra alternativ och således även bra passningsalternativ. Jag betraktar detta som en stor orsak till att Coutinho har fått ut väldigt lite av sitt spel under säsongsinledningen.

Däremot är jag inte lika säker på att Rodgers kommer att lyckas fixa till defensiven. Att få in den erfarna toppmålvakten Victor Valdes vore visserligen ett steg i rätt riktning, men offensiv kompetens har prioriterats i väldigt stor utstärkcning när Rodgers har införskattat nya backar och mittfältare. Detta får naturligtvis negativa konsekvenser för lagets sammanlagda defensiva kompetens. Att Rodgers defensiva nyckelvärvning, Dejan Lovren för £20 miljoner, inte har imponerat är ingenting som gynnar managern.

Precis som många andra tror jag att mittfältet behöver justeras en aning. Steven Gerrard behöver, precis som många andra på hans position, två tvåvägsspelande innermittfältare framför sig. Jordan Henderson kan definitivt göra jobbet, likaså Joe Allen, som dessvärre har varit borta på grund av skadad under de senaste veckorna. Min förhoppning är även att Emre Can ska visa sig vara en stark tvåvägsspelande innermittfältare som kan ge laget stadga.

Förhoppningsvis har Liverpool haft sin formsvacka. Nu kan man blicka framåt – och laget är i fortfarande i allra högsta grad med i racet om CL-platserna. Med en hel Sturridge, den förväntade rekryteringen av Valdes, samt ett mer balanserat mittfält ser jag stora möjligheter att spela i CL även nästa säsong.

3 kommentarer
 1. Intressant analys och visst har spelet i djupled varit minst sagt bristfälligt. Markovic behöver självförtroende och våga utmana och avsluta och det är väl först då man får se hans fulla kapacitet.
  Press spelet är a och o i Liverpool och BRs spel idè. Första pressen när motståndaren har bollen i backlinjen måste komma från anfallarna där mittfältarna skär av ytor som blir farliga för instick så de måste slå den långa bollen och där måste man ändå säga att Skrtl och Lovren är väldigt bra (kan det vara för att bollarna oftast är väldigt långsamma?)
  Men sen måste Gerrard kunna sköta det defensiva mittfältet själv så att Hendo och Allen kan vara längre upp i banan för att sätta in pressen när vi tappar boll. Känns som att Hendo och Gerrard suttit i knä på varandra de senaste matcherna vilket gör att denna press aldrig kommer vilket gör att vi väldigt sällan vinner andra bollarna och de lugnt kan spela sig ur situationen.

  Förhoppningsvis kan BR under ledigheten få till anfallet nu när Sturridge och Balo inte är med i landslaget denna gång och kan svetsa ihop det till något bra.

  Någon som vet när Allen och Can kommer tillbaka?

  • Jag har för mig att Sturridge, Allen och Can beräknas bli spelklara till nästa ligamatch. Ibland är det bra med landslagsuppehåll 🙂

 2. Jag ska erkänna att jag börjar bli starkt tveksam till Markovic, jag har i stort sett bara sett honom på Youtube innan men hans första matcher i Liverpool-tröjan har verkligen inte imponerat. Framförallt är jag väldigt förvånad över att hans teknik är såpass svag, många tekniska missar, dålig bollbehandling och inte heller någon fantasi när det gäller att dribbla sin gubbe utan han springer bara rakt fram i stort sett. Jag ser inte vad som är värt £20m, varken nu eller i framtiden.

Kommentarer är stängda.