April månad har varit en intressant tid att vara Liverpool supporter. Efter otroliga styrkedemonstrationer som 4-1 mot Stoke, och triumfen över Everton i Merseyside-derbyt har Jürgen Klopp verkligen börjat lägga grunden för ett Liverpool-lag som lever upp till vad man förväntade sig av ett riktigt Klopp-lag. Ett intensivt spel, och kraftig press som kan störa vilket lag som helst.

Detta syntes verkligen när vi såg den magiska upphämtningen mot Dortmund som gav oss minnen från miraklet i Istanbul, då Lovren nickade in det vinnande målet alldeles i slutskedet av matchen.

Mot Villarreal i torsdags var det ett disciplinerat och aggressivt LFC som släppte loss så gott dom kunde, även om flera spelare vi helst hade sett på planen tyvärr bänkades på grund av skada. Flera förundrade sig säkert lite inför matchen om beslutet att låta Daniel Sturridge börja på bänken var rätt, men Firmino visade varför han fick förtroende från start. Brassen är bra på att jaga boll och slet förtjänstfullt matchen igenom med att återerövra boll. Det var ett taktiskt bra val, som nästan gav betalt då Firmino skapade några schyssta målchanser som kunde givit bortalaget ledningen innan han till slut byttes ut.

Så när Adrian fick en lätt tap-in till följd av en snabb kontring från ”The yellow submarines”, kändes det oundvikligen som en kalldusch och ett mycket frustrerande resultat att åka hem med i en annars väl utförd bortamatch.

Innan matchens avspark gav Betway Liverpool oddset 13:8 att vinna Europa League. Detta mycket med tanke på de rödas facit i turneringen med endast en förlust på 15 spelade matcher. Bedömningen från Betway har dock förändrats mycket efter förlusten, och oddsen är nu på 5:2 att Klopps mannar ska få lyfta bucklan och garantera spel i Champions League nästa säsong. Det måste dock sägas att det finns något som Liverpool har visat på sistone, och det är att de inte kan underskattas av någon motståndare. Om man tar hänsyn till att de första matcherna spelats med mycket anspänning och lagen verkat nervösa för att göra misstag, så kan vi nog förvänta oss en mer avslappnad tillställning och gasen i botten när Villarreal reser till Anfield på torsdag för att spela returmötet. Att Coutinho gör det vinnande målet i den andra halvleken framför The Kop och sedan tar Liverpool vidare till finalen är definitivt fortfarande inom räckhåll för Klopp och hans mannar.

En vinst i Europa League i en turnering med många på pappret starka motståndare skulle vara något som Klopp och hans mannar verkligen skulle kunna ta med sig och bygga vidare på till nästa säsong.

Även om det finns en trupp i dagsläget som behöver förbättras och förstärkas ytterligare, ser vi likväl nu ett Liverpool lag som är vassare offensivt, mer stabilt defensivt vilket ger fansen hopp om framtiden. Så om en plats i Champions League nästa säsong kan säkras finns såklart möjligheten att förstärka laget ytterligare med kanske tre till fem nyckelspelare utefter Klopps önskemål. Kan Liverpool exempelvis fylla på med en spelare av kalibern Pierre-Emerick Aubameyang tillsammans med fyra defensiva pjäser bakom sig. Då är det inget lag i Premier League som kan känna sig säkert när de kliver ut på gräset på Anfield när den nya säsongen drar igång. Den saken är säker.

* Följande artikel är ett samarbete med Jonas Eriksen *