griezmann

Det här var kvällen som jag skulle kolla in hur Mamadou Sakho presterade tillsammans med Varane i mittförsvaret, men som snabbt förvandlades till en match med så mycket andra intressanta diskussionsämnen.

* * *

Situation #1

Wilson Palacios mejar först ner och kliver sedan flertalet gånger på den liggande supertalangen Paul Pogba som tappar huvudet och sparkar ner hondurianen bakifrån.

Kommentar: Det är inte svårt att dra paralleller till Frankrike VM 1998 då en annan supertalang nöttes i hasorna av en äldre och mer rutinerad mittfältare. I regelboken står det att alla typer av efterslängar ska bestraffas med rött kort. Det fick David Beckham efter att ha sparkat ner Diego Simeone 1998, och det borde i ärlighetens namn Paul Pogba också fått. Men domaren var generös mot den unge fransosen och delade bara ut ett gult, skönt för honom och skönt för matchen, men fel enligt regelboken.

* * *

Situation #2

Ännu en gång så är Palacios inblandad i en tilltrasslad situation. Den här gången är det dock Stoke-mittfältaren som är snett ute efter en extremt klumpig tackling i ryggen på Pogba som faller i straffområdet. Palacios bestraffas med sitt andra gula kort och Frankrike får en matchavgörande straff.

Kommentar: Hur klumpig/idiotisk/dum Palacios är i situationen så förstår jag inte hur den sortens förseelse kan bestraffas med ett andra gula kort. Det känns tufft att få en dubbel bestraffning, speciellt om man spelar för Honduras mot Frankrike, även fast det givetvis hade varit lika vidrigt om det skett för fransmännen.

* * *

Situation #3

Benzema skjuter bollen i insidan av stolpen, bollen studsar sedan tillbaka på den honduranske målvakten och in i närheten av mållinjen innan han snabbt plockar upp bollen från målet igen. Domaren (eller hans klocka rättare sagt) dömer mål och sedan är kalabaliken igång.

Kommentar: Det blev efter målet en intensiv debatt både på Twitter, mellan Deschamps/Suarez vid bänken, och i SVT huruvida mållinjeteknologin verkligen fungerade. Men på bilden nedan så ser man klart och tydligt att hela bollen var över linjen(även fast det inte var med mycket) och att teknologin för första gången sattes på prov och levererade när det var dödligt allvar. Söndagen den 15 juni är nu och för evigt en del av historieböckerna. Fotbollens eget svar på före och efter Kristus.

I mitt tycke så är mållinjeteknologin i grunden bra, men jag kan förstå de som kritiserar teknologin och menar att det bara är en tidsfråga innan annan teknologi som exempelvis offside-kameror införs nu när man tagit steget att införa mållinjeskameror. Jag vet dock hur frustrerande det kan vara att få ett mål av den här typen bortdömt i ett avgörande läge av egentligen vilken match som helst.

Kan man få reda på om det är mål eller inte på en hundradels sekund så kommer jag alltid att vara för det. Det är trots allt skillnad på att veva offside-repriser hundra gånger och att titta på en klocka. Eller vad tycker ni?

https://twitter.com/Kop305/status/478269862486474752

* * *

sakho-fran

Spelarkritik

Mamadou Sakho – 7

Kommentar: Hur gjorde Sakho ifrån sig nu då? Jo Liverpoolspelaren spelade hela matchen för sitt Les Blues och som väntat hade han inte alltför mycket att göra mot ett offensivt svagt och tafatt Honduras. Det enda av värde som gick att bedöma var egentligen bara uppspelsfasen där Mama stod för flera fina uppspel med sin vänsterfot. I defensiven var han stabil och så gott som felfri. Dock så lär det komma svårare test i framtiden, för det här var knappt en värdemätare mot ett Honduras med 10 man.

19 kommentarer
 1. Tacklingen i ryggen tycker jag är helt rätt att det renderar i ett gult. Han går inte efter bollen överhuvudtaget utan går rakt in med axeln i ryggen. Det är farligt spel. En hård smäll i ryggen kan rendera i nackskador som kan förstöra en karriär, specielt om spelaren inte är redo på smällen. Det hade varit ett gult på mittplan och bara för att det blev straff på situationen så tycker jag inte det ska radera kortet.
  Sen kan man ju tycka att Palacios borde fått rött redan i situationen med Pogba för stämplingen och sparken.

  Honduras gick klart och tydligt ut för att spela tufft/fult och då får dom vara beredda på kort. I flera situationer så kunde man tycka att dom till och med va ute efter att skada fransmännen. Tyckte det va helt klart mer än rätt att Honduras spelade färdigt matchen med färre spelare än dom startade.

  • Jag tycker det känns överdrivet att dra paralleller till nackskador för den tacklingen/knuffen. Om man tänker så bör all form av kroppskontakt förbjudas i fotboll – eftersom alla tacklingar på en motspelare kan rendera i en skada. Det är trots allt skillnad på en knuff i ryggen och exempelvis en spark i ryggen.

   Angående stämplingen så är den ful, men en eftersläng bestraffas värre i regelboken än en stämpling.

  • Jag säger bara detta, det finns en anledning till att man inte får tacklas i ryggen i hockey. Och personligen så har jag fått en tackling i ryggen och fick en whiplash skada som höll mig borta från spel i 9 månader.

   Och det år ingen knuff han sätter in, Palacios. Det är en oerhört vårdslös tackling med axeln före.

   Och sen tycker jag det är lite löjligt att du säger att i så fall ska all kropskontakt förbjudas då så vitt jag vet så får man inte tacklas bakifrån i dagsläget. Så det handlar inte om några nya regler som jag försöker få fram. En tackling bakifrån renderar ALLTID i gult kort när man går efter spelaren vilket Palacios klart och tydligt gjorde. Det är gult, något annat vore ett skämt. Domaren gjorde helt rätt.

   Sen så va det inte en stämplig utan två och en spark på liggande spelare. Helt klart värt ett rött kort.
   Och även Pogba förtjänade rött där men domaren tyckte väl att båda va lika skyldiga och valde att varna istället för att gynna spelet.
   men enligt regelboken ska båda ut.

  • Jag får respektera din åsikt såklart. Men tycker fortfarande att det är skillnad på tacklingar i hockey och fotboll. Det du råkade ut för är oförsvarbart givetvis.

   Men ser du på reprisen så förstärker Pogba situationen. Han kan stå upp om han vill. Men det är fortfarande straff, för det är en onödig tackling.

   Vi får vara ense om att vara oense helt enkelt. Nästa gång kanske vi är överens 🙂

  • De får vi väl göra helt enkelt. 🙂

  • Hålled med i allt du säger PJ.
   Tacklingen i ryggen var rätt vårdslös och var givet gult.

   Tycker även att om det var någon som förtjänade ett rött så var det Palacios. Han sparkade, klev och stämplade ju på stackars Pogba flera gånger i samma situation. Pogba träffade honom ju knappt när han slängde upp sitt ben. Mycket bra agerat av domaren.

   Mycket bra med mållinjeteknologin tycker jag. Det är lätt att vara nostalgisk romantiker som Fjäll, men om det hade drabbat Sverige och vi inte hade kvalificerat oss/gått vidare på grund av det hade det förmodligen låtit annorlunda. Dessutom tar det ju ingen tid alls i princip, jämfört med ishockeyns motsvarighet. Sen tror jag alla spelare och ledare vill att korrekt mål ska dömas mål i alla lägen.

   Diskussionen om offside-kamera blir fort lite överdriven och löjlig. Hur skulle det gå till i praktiken har ni tänkt? Hur ska kameran veta vilket lag spelaren tillhör som passar? Hur registrerar kameran saker som störande spelare, touch? Finns många mer saker att ta ställning till där. Mållinjeteknologin har endast en uppgift och det är att registrera om bollen är över linjen eller inte.

   Sen bara för man har fört in mållinjeteknologi så betyder ju inte det per automatik att hela spelet ska avgöras av kameror.

   Det har inte hänt i hockeyn och hawk eye har knappast förstört tennisen heller.

 2. Var de inte Palacio och Poga som var inblandade i straffsiruationen också?

  • Oj då. Skyller på att det var sent när detta skrevs 🙂

 3. Vermaelen klar för united enligt Telegraph.
  Stackars arsenal, de ”tappar”ständigt spelare, även om just hans form inte varit den bästa sista tiden

 4. Ska bli intressant att se om Sakho höjer sig nu när han får spela bredvid en stabil Varane. Han har ju inte haft den lyxen i Liverpool tyvärr!

  • Verkligen! De som mittbackspar har mycket att bevisa för Frankrike. Det jag oroar mig över är jämnheten. För både Varane och Sakho har höga toppar, men också låga dalar.

 5. Släpps inte spelschemat idag jesper???

  • Stämmer som PJ säger. Den 18:e släpps schemat 🙂

 6. Pelle/Jeppe

  Finns det något intresse från LFC:s sida i James Rodríguez?

  • Nope, det känns näst intill omöjligt att locka honom ifrån Monaco. Liverpool kan inte konkurrera med de pengarna han har där. Tänk på att skattesatsen är väldigt förmånlig i Monaco också.

  • Såg ngt löst rykte om att han ville där ifrån, då går han till en klubb med större muskler ekonomiskt sett eller?

  • Det förblir nog ett löst rykte i så fall. Men om om om han skulle lämna så blir det för ett lag med enorma ekonomiska muskler ja.

Kommentarer är stängda.