[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

’Jespers Snabba’ fortsätter den här veckan med en mer seriös approach. Dagens avsnitt handlar om Suarez-sagan, Roberto Soldado, De mest intressanta projekten i Fotbollseuropa, samt den kamerunske mittbacksguden Nicolas N’Koulou.

* * *

1. När jag tänker på transferfönstrets sista månad så poppar en specifik filmtitel upp gång efter gång – ’there will be blood’.

there will be blood

I rollerna: Luis Suarez, Pere Guardiola, Brendan Rodgers, Ian Ayre, samt en biroll i form av John W Henry’s Twitter. Spoiler alert! Slutet lär inte bli vackert – there will be blood.

* * *

2. Allting just nu är bara spel för gallerierna, eller ett stort parti poker skulle man kunna säga. Det går inte att lita på något som kommer ut, det går inte att lita på Suarez-lägret, det går inte lita på LFC-lägret & det går inte lita på allt som pressen skriver – utan allt handlar om att kunna måla ihop sin egen bild av vad som egentligen sker just nu. Låt mig berätta handlingen, som jag ser den.

Suarez inleder sina 20 försäsongsminuter med att göra sitt absolut yttersta för att visa hur missnöjd han är, och att han minsann inte tänker fira några mål, eller sätta någon som helst press på motståndarlaget – som han ju vanligtvis alltid gör oavsett motstånd…. agenten Pere Guardiola läcker ständigt nya uppgifter om sin klient för att väcka björnar som sover, och för att aktivera klausuler som kanske, eller kanske inte finns….. Brendan Rodgers säger i varje intervju han gör att ’Suarez is still very much a Liverpool player’ samt att Suarez gjort fler träningspass än han blivit tillfrågad – allt för att antyda hur oerhört motiverad Suarez är i den röda tröjan….och till sist, den officiella hemsidan – som dagligen lägger upp massvis med bilder där Suarez ler, skrattar, och ser oerhört tillfreds ut med livet…allt för att…ja ni förstår vart jag vill komma.

Suarez

I nuläget känns det helt ohållbart att behålla Suarez, och LFC vet om det. Efter Rodgers kommentarer de senaste veckorna om Pepe Reina och att han kommer att stanna och ’fight for his place’, så vet vi att det inte går att lita på vad han säger. Allt är spel för gallerierna, eller en förhandlingstaktik  som går ut på att inte läcka ut något i onödan, helt enkelt. Därför så behöver man inte vara Einstein för att hitta tydliga kopplingar mellan det nyliga intresset för Roberto Soldado – och att Suarez är påväg bort. För om LFC inte hade vetat att situationen var ohållbar – så hade man aldrig visat så tydligt intresse för Roberto Soldado redan nu.

* * *

3. Roberto Soldado, tänkt som Suarez ersättare? Jag vet inte hur seriöst det känns. Missuppfatta mig inte, jag tycker att Soldado är en bra spelare som gör sina 20 mål per säsong, men att spendera 25 miljoner euro för en 28-åring…jag vet inte hur seriöst det känns.

Soldado skulle naturligtvis kunna komma in och ersätta Suarez målskörd, men Suarez betyder mycket mer än bara mål för detta Liverpool. Kan spanjoren ersätta Suarez kreativa sida? Naturligtvis inte.

Soldado

Jag och Pelle snackade faktiskt om Soldado för några säsonger sen. Då var han en relativt oetablerad spelare som nästan precis kommit till Valencia för att fylla David Villas stora skor. Pelle var vid den här tidpunkten tveksam till om Soldado skulle platsa i Liverpool, medan jag var mer positiv och såg honom som en potentiell framtida värvning på grund av Valencias ekonomiska bekymmer. Sedan dess har spanjoren stadigt levererat fler mål -säsong efter säsong, men aldrig lockat till sig de riktigt stora klubbarna – tills nu.

* * *

4. Årets Silly Season måste vara en av de mest intressanta sen…ja någonsin. Det är inte bara många tränare som varit på glid, utan antalet STORA spelare som flyttat i det här fönstret är faktiskt häpnadsväckande.

Mycket har naturligtvis såhär långt handlat om Neymar, Cavani och Monaco’s projekt där man bland annat värvat in storstjärnorna Falcao, Moutinho & James Rodriguez. Många glömmer dock att Monaco redan innan den här säsongen hade Lucas Ocampos, och jag rekommenderar er alla att kika lite extra på honom nästa säsong. Det känns som han är redo att ta nästa kliv i karriären, det känns som att han är på rätt ställe för att göra det, och det känns som att han kommer skapa stora rubriker nästa säsong. Håll utkik som sagt.

Enligt mig så måste dock PSG vara den klubben som värvat absolut smartast den här sommaren. Cavani, Marquinhos & Digne är 3 värvningar som verkligen kommer att ta dem till nästa nivå den här säsongen. Framförallt värvningen av Digne visar att detta PSG inte bara vill slänga pengar omkring sig på närmaste storstjärna, utan att man även värvar inhemskt, smart och långsiktigt.

* * *

insigne-napoli

5. I svallvågorna av PSG’s smarta värvningar så har Benitez projekt fått rejält med deg till sin Napoli-pizza. Albiol, Reina, Higuain, Callejon, Mertens, Rafael, Armero kryddat med Insigne, Hamsik, Inler…och möjligtvis även målsprutan Jackson Martinez. Napolis lagbygge kommer bli hyperintressant att följa nästa säsong. Men borde man inte lägga extra krut på en riktigt fin mittback istället för att smälla in en till anfallare i form av Jackson Martinez? Och vilken formation tänker Benitez använda sig av egentligen? 2-5-4?

* * *

6. Har ni hängt med den här bloggen ett tag så vet ni att jag näst intill avgudar Marseille’s mittback Nicolas N’Koulou. Varför har det inte snackats mer om honom efter att förhandlingarna med Schalke och Papadopoulos rann ut i sanden egentligen? Det har jag funderat över ett tag faktiskt.

N’Koulou är precis vad som behövs i LFC – snabb, brytningssäker, läser spelet bra, bra med båda fötterna, tar offensiva initiativ & är trots sina korta 183 cm (med mittbacksmått mätt) mycket kompetent i luftrummet. Allt det Rodgers efterfrågar på mittbackspositionen helt enkelt.

Visserligen är Marseille inte direkt kända för att sälja sina nyckelspelare billigt, men kommer någon klubb och viftar med säg £15-18m, vilket han absolut är värd, så tror jag Marseille kan få svårt att tacka nej. Kanske blir det aktuellt efter försäljningen av Suarez?

Hoppas det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
 1. grymt inlägg jesper, trevlig läsning och jag håller med om i stort sett allt! Tror ni att Liverpool hade accepterat ett bud på säg 50 miljoner pund för Suarez om Arsenal var de enda som kom med ett konkret bud?

  • Med största sannolikhet så hade man nog gjort det! Vi får väl se om Arsenal vill hosta upp de extra £10 miljonerna. För jag tror inte LFC säljer för mindre än £50m.

   Uppdatering: Upp till bevis nu när LFC säger att de inte vill sälja till någon rival (The Times).

 2. Bra inlägg! Kul läsning.

  Angående Napolis 2-5-4 uppställning, ska inte Reina få spela nu när han lånas ut? 😉

  • Tack! Nej han får sitta bänk. De slänger in Albiol i målet istället 😉

 3. De om att Suarez inte firade målet kan ha något med att de va de sista som hände i matchen, de va en assist och så va han ändå först fram och gratulerade Aspas och klappade om bl.a. Lucas.
  Om vi ska gå efter Suarez ickefirande som tecken på att han ska lämna så kan vi väl säga hejdå till t.ex. Kelly som inte reagerade ett dugg när målet kom. Eller ja alla förutom Downing eftersom han va den enda som log.

  Och att Suarez inte såg så intensiv som han brukar va är också för att han har tränat i två dagar innan matchen och kan helt enkelt vara otränad. Ingen anklagade Kelly(som exempel igen) att vara omotiverad när han såg stelare ut än en ubåt och missade pass och tog inte många löpningar i matchen mot Preston.

  Jag säger inte att Suarez är lycklig för de är omöjligt att veta. Men så som han betede sig senast va inte direkt långt ifrån hur han brukar vara. Han vart sur på varje fel eller utebliven pass som vanligt. Han skapade flera lägen, bl.a. en snygg klack fram till Downing och utmanade då när han hade bollen.

  Och de va en träningsmatch. Suarez har endast spelat en träningsmatch tidigare med Liverpool och de va mot Leverkusen och som jag kommer ihåg va han långt ifrån lika aktiv i den matchen som i PL eller cupspel. Så att säga att han brukar köra hår oavsett motstånd är för att de alltid har vart riktiga matcher som har betydelse.

  Ohållbart att behålla Suarez? Absolut inte. Suarez är den typen av spelare, som du sa, som ger allt. Om han blir kvar i Liverpool tror jag knappast han inte kommer att ge 100% varje match. Som exempel på liknande situationer kan vi ta Modric. Han tvingades kvar av Tottenham eftersom dom inte fick dom pengarna som krävdes. Trots att Modric lämnade in en transferansökan och Madrid hade bud på bordet så tvingades han kvar. Vad gjorde han? Sin kanske bästa säsong i Tottenham.

  Suarez är nog inte lycklig och trots han ibland idiotiska beteende så ser jag verkligen inte honom som en spelare som inte kommer att kämpa för att vinna varje match, oavsett lag han spelar mot och oavsett lag han möter.

  Jag ser de som såhär. Om Liverpool inte får in bud på mer än £50m(£55m i Arsenals fall) så ska han tvingas kvar. Suarez har kontrakt till 2018(http://www.transfermarkt.co.uk/en/suarez/profil/spieler_44352.html). Han har ingenting att säga till om när de kommer till om han säljs eller inte. Liverpool har alla kort i handen och ska verkligen inte sälja honom för småpengar. Han är värd mer en Torres va när han såldes(dock va han inte värd £50m men låt oss säga att han va de.).
  Liverpool ska sluta låta lag trampa rakt över dom i transferförhandlingar, något som har blivit vanligare dom senaste åren. De är dags att sätta ner foten och säga Pay up or fuck off. Simple as that.

  • Jag tycker du blundar för det uppenbara, Suarez gjorde sitt absolut bästa för att se så missnöjd ut som möjligt i varje situation – och det hade ingenting att göra med att det var en träningsmatch, eller att han ”bara” gjorde en assist.

   Den Suarez jag är van vid att se ger 100% i varje match. Det gjorde den Suarez jag såg hela förra säsongen, säsongen innan det, och det gjorde den Suarez som jag såg mot Leverkusen.

   Agree to disagree.

  • De gjorde Suarez hela förra säsongen EFTERSOM DE VA TÄVLINGSMATCHER!
   Oavsett vad du tror så har de betydelse, och jag kolla nyss på stora delar av Leverkusen matchen och Suarez va långt ifrån lika aggressiv där som när säsongen börjar. Och jag kollade också på dom sista 20min av förra matchen och han ropade på bollen flera gånger, utmanade försvarare och blev exakt lika tjurig som vanligt när pass gick fel eller inte kom.
   Om jag blundar så ser du lite väl mycket.

   Jag skulle vilja se dig lika pigg och på alerten efter en månad av vila och endast två dagar av träning och ett flyg på drygt 20 timmar. Det har också betydelse, men de tycker tydligen inte du.

   Jag säger inte att han är den lyckligaste lilla skithuvudet som finns i världen. De jag säger är att hans spel visade tecken på att han är otränad och trött.

   Jag bryr mig inte ett skit om Suarez lämnar. Jag bryr mig inte ett skit om han stannar. De jag bryr mig om är att ingen ska trappa på klubben. Suarez ska göra som klubben säger och hålla käften. Om han säljs så ska buden stora.

   Och inbillad dig inte att Suarez är den som kämpar 100% av varenda minut av varje match. Har sett honom tjura ihop totalt flera gånger under hans tid i Liverpool. Då han inte lyckas med dribblingarna under stora delar av en match brukar han tjura till och sluta jobba hemåt och istället vänta vid mittlinjen på att bollen kommer upp. Om du inte har sett de någon gång så har du inte sett alla hans matcher i Liverpool tröjan som jag har gjort.

 4. Fina kommentarer. Det här med Suarez ’beteende’ och glöd under hans första match på flera veckor, får man ta med en viss (grov) kyla.

  • Brukar aldrig vara nåt problem med den glöden annars, men vi får väl se hur han ser ut i nästa match, så får vi se om ni är lika övertygade då 🙂

 5. Jag var väl inte heller överdrivet förtjust av hans insats eller uppträdande vid målet. Men att dra slutsatser enbart av dom här 20 min känns inte riktigt seriöst. Ponera att han blivit väldigt glad och att han hade kramat om Aspas väldigt glatt efter målet. Hade alla då varit övertygade om att han trivs jättebra och inte har några som helst tankar på en flytt?
  Till saken hör ju också att han tre dagar innan anslutit till truppen efter sin semester. En väldigt lång resa med tillhörande jetlag och utan någon som helst försäsong i benen. Att folk trots detta inte har någon som helst förståelse för att han är lite tröttare än resterande truppen är ju anmärkningsvärt.
  Det är väl bara Suarez själv som vet svaret på detta och att då ”alla” tror sig veta att det beror på att han inte trivs, är för mig ganska besynnerligt.

 6. Varför ska vi sälja Suarez? Om han har kontrakt tills 2018 får han väl följa kontraktet, det är ju han själv som har kritat på. Vad ska han göra om han inte får sin vilja igenom? Strejka som Macherano? Fly som Tevez? Komma ur form till vm? Nae, om inte rätt bud kommer så har vi ingen anledning till att sälja, och om vi har kvar han hela säsongen och vi hamnar på cl-plats så kanske han stannar ännu längre.

 7. Tycker hans kroppspråk sa rätt uppenbart att han vill lämna. Ni som säger att hans kroppspråk i andra matcher kan tendera att vara lika lojt är en överdrift, visst han klagar och slår ut med händerna nästan varje match där har ni rätt. Men nu hade han verkligen chansen att visa upp lite glädje efter sin assist, gång på gång har han haft chansen att berätta för oss supportrar att han vill stanna och älskar oss men det har inte hänt. Han kommer kanske bli kvar men det är inte för att han vill vara kvar, utan för att ingen vill köpa han för det vi värderar han till! Att fans då kritiserar honom som otacksam tycker jag är med all rätt, han kan vara tyst och acceptera läget tills ett relevant bud dyker upp likt Bale.

  Jag har hellre honom på läktaren ett år istället för att se hans gråtande ge resultat, visst om real madrid betalar 50 så säljer vi men verkligen inte inom England. Han kommer dessutom inte grina längre än sin avstängning om han blir kvar då det är VM år. Han kommer prestera och då får vi minst lika mycket när vi säljer han nästa år, har vi kvalificerat oss för champions league kanske han till och med blir kvar hos oss.

  • Bra poäng Coffe. Kul att mitt inlägg väcker så mycket åsikter måste jag säga. Mycket roligt.

 8. Eftersom jag mött så starkt motstånd efter mina kommentarer om Suarez kroppsspråk under sina 20 minuter så beslutade jag mig för att se de hela 90 minuterna ännu en gång.

  Och efter att ha sett matchen ännu en gång så ser jag ingen som helst anledning att ändra något av mina ställningstaganden. Det jag såg och det jag sett stämmer tyvärr inte överens med er bild av matchen.

  Om man inte vill tro på det man sett under matchen så kan man lägga ihop 1+1 och kika på vad Suarez representanter gör, vad de läckt till pressen/Arsenal, bråk om klausuler & deras vilja att hela tiden fixa nya intervjuer med Uruguays hela journalist-kår. Allt detta (plus kroppsspråket under matchen) tyder på att Suarez är missnöjd, och det tycker jag inte att det råder någon som helst tvekan om.

 9. Jag håller med dig om att allt pekar på att Suarez inte är jättelycklig i Liverpool och att han gärna flyttar till real ser jag som självklart och inte särskilt provocerande. Flyttar han dit kommer jag fortfarande gilla Suarez. Att han vill till Arsenal känns ju mer oklart. Går han dit kommer jag HATA honom. Det jag måste ifrågasätta med din text är att du skriver att det är ”helt ohållbart att behålla Suarez”. Det är det verkligen inte. Det är bara att inte sälja honom helt enkelt. För mig kan Arsenal gärna bjuda 60-70 utan att han får gå. Man säljer inte sin bästa spelare till sin största konkurrent. Punkt slut. Om inte real kommer in med ett godkänt bud stannar han. Inte alls ohållbart att behålla.

  • Kan köpa det resonemanget. Min poäng är att det kommer vara ohållbart i längden eftersom Suarez grinighet kommer att skapa oro och negativa känslor bland de övriga i laget. Därför hoppas jag att Rodgers sätter ner foten och visar vem som bestämmer.

   Jag är nämligen inte särskilt sugen på att se en halvloj Suarez i framtiden. Det är inte acceptabelt att bete sig hur som helst. Han har ju ett jobb att sköta.

   Det som är intressant är att det enligt Suarez-lägret ska finnas 2-3 alternativ. Med största sannolikhet är dessa Arsenal, Chelsea och Real Madrid. Räknas Chelsea som en konkurrent eller…?

  • Nä en halvloj Suarez vill man inte ha i laget såklart men som jag har förstått det så jobbar han ändå bra på träningen. Och blir han kvar kommer han göra sitt bästa så fort han får chansen. Det är ju trots allt ett VM nästa sommar så han kommer ju inte direkt strejka och vägra spela om han blir kvar. Han är en riktig vinnarskalle och kommer vilja vinna varje match, precis som vanligt.

   Chelsea ser jag absolut som en konkurent (även om jag tror att de kommer vinna ligan den kommande säsongen). Om de inte lyckas få Rooney kanske de ställer in siktet på Suarez men där har ju Suarez själv sagt att han skrattar åt ryktena som plaserade honom i chelse. Å andra sidan har han ju också sagt att han vill lämna England så kanske inte ska tro på det heller. Hur som helst är ju allt man läser läckt av någon som vill ha ut något, så egentligen ska man väl bara försöka skita i allt som skrivs, slappna av och hoppas att det löser sig på ett bra sätt. Lättare sagt än gjort dock:/