[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

’Jespers Snabba’ fortsätter den här veckan med en mer seriös approach. Dagens avsnitt handlar om Suarez-sagan, Roberto Soldado, De mest intressanta projekten i Fotbollseuropa, samt den kamerunske mittbacksguden Nicolas N’Koulou.

* * *

1. När jag tänker på transferfönstrets sista månad så poppar en specifik filmtitel upp gång efter gång – ’there will be blood’.

there will be blood

I rollerna: Luis Suarez, Pere Guardiola, Brendan Rodgers, Ian Ayre, samt en biroll i form av John W Henry’s Twitter. Spoiler alert! Slutet lär inte bli vackert – there will be blood.

* * *

2. Allting just nu är bara spel för gallerierna, eller ett stort parti poker skulle man kunna säga. Det går inte att lita på något som kommer ut, det går inte att lita på Suarez-lägret, det går inte lita på LFC-lägret & det går inte lita på allt som pressen skriver – utan allt handlar om att kunna måla ihop sin egen bild av vad som egentligen sker just nu. Låt mig berätta handlingen, som jag ser den.

Suarez inleder sina 20 försäsongsminuter med att göra sitt absolut yttersta för att visa hur missnöjd han är, och att han minsann inte tänker fira några mål, eller sätta någon som helst press på motståndarlaget – som han ju vanligtvis alltid gör oavsett motstånd…. agenten Pere Guardiola läcker ständigt nya uppgifter om sin klient för att väcka björnar som sover, och för att aktivera klausuler som kanske, eller kanske inte finns….. Brendan Rodgers säger i varje intervju han gör att ’Suarez is still very much a Liverpool player’ samt att Suarez gjort fler träningspass än han blivit tillfrågad – allt för att antyda hur oerhört motiverad Suarez är i den röda tröjan….och till sist, den officiella hemsidan – som dagligen lägger upp massvis med bilder där Suarez ler, skrattar, och ser oerhört tillfreds ut med livet…allt för att…ja ni förstår vart jag vill komma.

Suarez

I nuläget känns det helt ohållbart att behålla Suarez, och LFC vet om det. Efter Rodgers kommentarer de senaste veckorna om Pepe Reina och att han kommer att stanna och ’fight for his place’, så vet vi att det inte går att lita på vad han säger. Allt är spel för gallerierna, eller en förhandlingstaktik  som går ut på att inte läcka ut något i onödan, helt enkelt. Därför så behöver man inte vara Einstein för att hitta tydliga kopplingar mellan det nyliga intresset för Roberto Soldado – och att Suarez är påväg bort. För om LFC inte hade vetat att situationen var ohållbar – så hade man aldrig visat så tydligt intresse för Roberto Soldado redan nu.

* * *

3. Roberto Soldado, tänkt som Suarez ersättare? Jag vet inte hur seriöst det känns. Missuppfatta mig inte, jag tycker att Soldado är en bra spelare som gör sina 20 mål per säsong, men att spendera 25 miljoner euro för en 28-åring…jag vet inte hur seriöst det känns.

Soldado skulle naturligtvis kunna komma in och ersätta Suarez målskörd, men Suarez betyder mycket mer än bara mål för detta Liverpool. Kan spanjoren ersätta Suarez kreativa sida? Naturligtvis inte.

Soldado

Jag och Pelle snackade faktiskt om Soldado för några säsonger sen. Då var han en relativt oetablerad spelare som nästan precis kommit till Valencia för att fylla David Villas stora skor. Pelle var vid den här tidpunkten tveksam till om Soldado skulle platsa i Liverpool, medan jag var mer positiv och såg honom som en potentiell framtida värvning på grund av Valencias ekonomiska bekymmer. Sedan dess har spanjoren stadigt levererat fler mål -säsong efter säsong, men aldrig lockat till sig de riktigt stora klubbarna – tills nu.

* * *

4. Årets Silly Season måste vara en av de mest intressanta sen…ja någonsin. Det är inte bara många tränare som varit på glid, utan antalet STORA spelare som flyttat i det här fönstret är faktiskt häpnadsväckande.

Mycket har naturligtvis såhär långt handlat om Neymar, Cavani och Monaco’s projekt där man bland annat värvat in storstjärnorna Falcao, Moutinho & James Rodriguez. Många glömmer dock att Monaco redan innan den här säsongen hade Lucas Ocampos, och jag rekommenderar er alla att kika lite extra på honom nästa säsong. Det känns som han är redo att ta nästa kliv i karriären, det känns som att han är på rätt ställe för att göra det, och det känns som att han kommer skapa stora rubriker nästa säsong. Håll utkik som sagt.

Enligt mig så måste dock PSG vara den klubben som värvat absolut smartast den här sommaren. Cavani, Marquinhos & Digne är 3 värvningar som verkligen kommer att ta dem till nästa nivå den här säsongen. Framförallt värvningen av Digne visar att detta PSG inte bara vill slänga pengar omkring sig på närmaste storstjärna, utan att man även värvar inhemskt, smart och långsiktigt.

* * *

insigne-napoli

5. I svallvågorna av PSG’s smarta värvningar så har Benitez projekt fått rejält med deg till sin Napoli-pizza. Albiol, Reina, Higuain, Callejon, Mertens, Rafael, Armero kryddat med Insigne, Hamsik, Inler…och möjligtvis även målsprutan Jackson Martinez. Napolis lagbygge kommer bli hyperintressant att följa nästa säsong. Men borde man inte lägga extra krut på en riktigt fin mittback istället för att smälla in en till anfallare i form av Jackson Martinez? Och vilken formation tänker Benitez använda sig av egentligen? 2-5-4?

* * *

6. Har ni hängt med den här bloggen ett tag så vet ni att jag näst intill avgudar Marseille’s mittback Nicolas N’Koulou. Varför har det inte snackats mer om honom efter att förhandlingarna med Schalke och Papadopoulos rann ut i sanden egentligen? Det har jag funderat över ett tag faktiskt.

N’Koulou är precis vad som behövs i LFC – snabb, brytningssäker, läser spelet bra, bra med båda fötterna, tar offensiva initiativ & är trots sina korta 183 cm (med mittbacksmått mätt) mycket kompetent i luftrummet. Allt det Rodgers efterfrågar på mittbackspositionen helt enkelt.

Visserligen är Marseille inte direkt kända för att sälja sina nyckelspelare billigt, men kommer någon klubb och viftar med säg £15-18m, vilket han absolut är värd, så tror jag Marseille kan få svårt att tacka nej. Kanske blir det aktuellt efter försäljningen av Suarez?

Hoppas det.