Liverpool planerar att göra ett antal värvningar i sommarfönstret, men vilka kan komma att lämna klubben?

Lämnar definitivt:
Roberto Firmino, 31 år free transfer – Den legendariska brassen har som bekant redan aviserat att han kommer att röra på sig efter en lång och på många sätt underbar tid i klubben. I och med hans tidiga besked får LFC lång tid på sig att hitta en ersättare, om man avser att värva en sådan.

Alex Oxlade-Chamberlain, 29 år, free transfer – Skador har tyvärr alltid präglat hans tid i klubben. En tid som kommer att uppnå hela 6 år när säsongen är färdigspelad. Det är svårt att överhuvudtaget minnas en längre period när Oxlade har fått varit skadefri och levererat. En kontraktsförlängning är tyvärr utesluten för den till synes genomtrevlige engelsmannen.

Naby Keita, 28 år, free transfer – Anlände hypad för nästan £50m, men 5 år senare kan vi konstatera att Keita aldrig blev den toppspelaren som vi hoppats på. Skador och en allmänt lite för låg nivå har präglat hans tid i Liverpool och dessvärre kommer han nog främst bli ihågkommen som Jürgen Klopps sämsta köp någonsin. Keitas misslyckande är en av anledningarna till att dagens mittfält behöver renoveras så pass kraftigt, om Keita hade blommat ut som så många trodde hade den nuvarande mittfältssituationen varit en helt annan.

* * *

Lämnar troligtvis:
Adrian, 36 år, free transfer – Värvades som tvåa men har blivit trea med åren. Många rapporter gör gällande att en återkomst till hemlandet Spanien ligger nära till hands, och gissningsvis vill Liverpool ha en billigare tredjemålvakt framöver. Adrian tillhör både de mest meriterade och förmodligen också dyraste tredjemålvakterna i hela ligan.

Nat Phillips, 26 år, £7m – Hjälte under mittbackskrisen för några år sedan, men faktum är att Phillips håller på att kasta bort sin fotbollskarriär i Liverpool. Är inte i närheten av startelvan, trots att han knappast kan räknas som en ung spelare. Måste naturligtvis gå vidare i sommar.

Caoimhín Kelleher, 24 år, £20m – Är på många sätt den perfekta andramålvakten, men är dessvärre lite för perfekt. Lite för bra. Skulle vara etta i många klubbar runtom i Premier League och Europa, vilket både han och potentiella intressenter också begriper. Har en väldigt god chans att etablera sig som en målvakt att räkna med både på klubb- och landslagsnivå. Liverpool är en av Irlands mest populära klubbar, men även där höjs många röster om att Kelleher borde flytta för såväl sin egen skull som landslagets. Liverpool skulle nog gärna öka på sin transferkassa och att sälja Kelleher vore lika logiskt som väntat.

* * *

Kan möjligtvis lämna:
Joel Matip, 31 år, £5m – Mycket tyder på att Liverpool visar intresse för kapabla mittbackar runt om i Fotbollseuropa. Laget har haft uppenbara försvarsspel och Matip är ”favorit” till att bli den mittback som offras om Klopp tar in någon ny. Kanske skulle också den skadedrabbade Matip, i synnerhet nu på ålderns höst, få bättre förutsättningar att prestera i ett lag som inte står lika högt med sin backlinje. Intresse kommer inte att saknas om Liverpool klargör att Matip är till salu, den saken är klar.

James Milner, 37 år, free transfer – Har fortfarande inte skrivit på ett nytt kontrakt. Troligtvis vill Klopp behålla honom, men det är oklart hur Milner själv tänker. Vill han stanna i LFC, ta en eller ett par sista år någon annanstans, eller kanske rent av lägga fotbollsskorna på hyllan? Det återstår att se, även om utgångstipset är att han blir kvar ett år till.

Curtis Jones, 22 år, lån – Har stagnerat i utvecklingen de senaste åren. Skador är en förklaring, men bristande speltid på grund av (för) hård konkurrens är en annan. En utlåning skulle kunna vara gynnsamt för alla inblandade, en förutsättning är dock att LFC värvar nya mittfältare innan man kan släppa honom.

Fabio Carvalho, 20 år, lån – Fick en hel del speltid under säsongsinledningen, men har fått allt mindre speltid ju längre säsongen har pågått. Klopp verkar ha svårt att hitta en lämplig roll åt honom i spelsystemet och möjligtvis kan en utlåning vara aktuell, men även här beror mycket på vad Liverpool tar in.

* * *

Långskott att lämna:
Diogo Jota, 26 år, £40m – Inledde förra säsongen rasande och slutade på hela 15 ligamål, trots skador och måltorka efter den fina inledningen. Den här säsongen har fortsatt präglats av skador och portugisen är fortfarande mållös i ligaspelet 22/23. Passar in perfekt i Klopps spel och blir förmodligen kvar, men kanske finns en viss frestelse att sälja en så skadedrabbad spelare om någon är beredd att betala en hygglig summa.

Mohamed Salah, 30 år, £50m – Trots ett relativt nyskrivet jättekontrakt och en agent som ständigt nekar till alla flyttrykten kan inte en sommarövergång uteslutas helt. Salah har inte massvis med år kvar på toppnivå och vill nog gärna maximera varje säsong, vilket vore svårt om LFC missar spel i Champions League. Ur klubbens perspektiv skulle det kanske vara sista gången man har chansen att få en gedigen övergångssumma, samtidigt som man kan argumentera om hans nuvarande nivå verkligen rättfärdigar jättekontraktet på £350 000 i veckan.

1 kommentar
  1. Känns som att en hel del av dessa spelare kommer att lämna skutan i slutet av säsongen. Tror på att mittbacksuppsättningen kommer att få en uppgradering, men skulle inte bli förvånad om det blir Gomez som lämnar istället då det ryktas om att Newcastle är sugna. Men samtidigt skulle vi då tappa en home grown… Milner skulle säkert kunna bli kvar och övergå mer i tränarstaben. Curtis känns som att han står kvar och stampar, hade varit intressant med en utlåning och se om han kan få ett uppsving. Samma med Carvalho, spännande spelare som jag tror på men behöver speltid och muskler för att ta nästa nivå.

    Mitt tips på fönstret är att vi köper in en mittback, 2-3 mittfältare och eventuellt en forward (beroende på ifall Salah eller Jota skulle flytta på sig).

Kommentarer är stängda.