Totaal Liverpool tar tempen på Englands VM-trupp och då i synnerhet Liverpoolspelarnas möjligheter att slå sig in i truppen.

Målvakter: Hart är ofta bänkad i West Ham, vilket är ohållbart om han ska vara etta. Istället framstår Pickford och Butland som de hetaste alternativen. Notera att Butland spelade OS i London och var med i EM-truppen 2012, det betyder att han har viss turneringserfarenhet, vilket skulle kunna ge honom en ”edge” i duellen mot Pickford.

Backar: Alexander-Arnold får vara med och träna med A-landslaget, men Walker och Trippier går troligtvis före i VM, kanske kan Clyne sno Trippiers plats om han hittar formen i slutet av säsongen. Joe Gomez har spelat träningslandskamper mot Tyskland och Brasilien, och blev ”man of the match” mot de sistnämnda. Även om Gomez inte är ordinarie i Liverpool har han ett momentum i landslaget, och kan mycket väl knipa en plats i VM-truppen. Liverpool-bördige Cresswell har en viss chans att ta vb-backupplatsen bakom Rose, men Bertrand är favorit till att ta den.

Mittfältare: Lallana har brottats med skador det senaste året och är inte i toppslag, men blev utsedd till ”England player of the year” 2016 och brukar faktiskt vara bättre i landslaget än i LFC, det kan ge honom en VM-plats trots uteblivna succématcher i klubblaget. Henderson är en stommespelare för England och kommer definitivt att bli uttagen. Oxlade-Chamberlain ligger däremot precis på gränsen och måste imponera för LFC om han ska få följa med till VM.

Anfallare: Sturridge dras tyvärr med skador i ett uselt WBA och kommer sannolikt inte bli uttagen. Solanke verkar vara en favorit hos Southgate men det ska till någonting exceptionellt för att han ska få en VM-plats. Med tanke på att Solankes speltid inte direkt har trappats upp under säsongen kan han nog räkna med att följa VM framför TV-rutan.