Ryssland och Qatar kommer att arrangera Fotbolls-VM år 2018 respektive 2022.

Som vanligt börjar förlorarna prata om mutor och så vidare.

Faktum är att Västeuropa arrangerade VM 1990, 1998 och 2006. För mig är det en ren självklarhet att även Ryssland – som ju är ett oerhört stort land – ska få chansen som europeiska arrangörer.

Likaså att Arabvärlden ska få chansen att arrangera ett VM. Fotbollen är ingen sekt; det är en ytterst global sport och enligt min mening är det FIFA:s skyldighet att sprida mästerskapen i största möjliga utsträckning.

Nordamerika (1994), Östasien (2002) samt Afrika (2010) har fått chansen. Brasilien (2014) kommer att få chansen in kort. Nu är det dags för nya delar av världen att bli arrangörer. Som Östeuropa (Ryssland, 2018) och Qatar (2022).

Jag är inte beredd att gynna nationer som England, Italien, Spanien etc i deras ansökningar. Tvärtom. Invånarna i dessa länder får ständigt chansen att se de andra nationernas stjärnor live, eftersom de har så pass starka ligor. Däremot är det inte varje dag som sydafrikaner får chansen att se Andres Iniesta & co lira fotboll.

Om det förekom mutor vid omröstningarna har jag ingen aning om, men jag är en förespråkare till FIFA:s tidigare rotationssystem, som dock skrotades på grund av högljudda och många klagomål från de stora europeiska fotbollsnationerna.

3 kommentarer
  1. Problemen med Qatar är att det inte är ett fotbollsland och ingen demokrati. VM ska inte spridas för att andra nationer som saknar dugliga ligor ska få se bra fotboll live tycker du det är du ute och cyklar. Ryssland var för övrigt ett väldigt bra val.

    • asd, FIFA gör väldigt klart i sitt egna stadgar att fotboll och politik inte hör ihop, så jag kan inte se varför styrelseskick är en relevant fråga när värdnation utses. Att ta hänsyn till det vore att skjuta sig själv i foten.

  2. Om demokrati och mänskliga rättigheter skall vara en premiss för att ett land skall få ett VM, så är väl inte heller Ryssland ett idealiskt land. Men om man bortser ifrån demokratiska hänsyn så tror jag också att ett VM i Qatar bidrar till att sprida intresset för fotboll.

Kommentarer är stängda.