. . .

Liverpool behöver framförallt backar i sommarens transferfönster, men Brendan Rodgers har även uttryckt ett behov av spelare som kan göra skillnad framåt.

En position som Rodgers onekligen ser ut att vilja förstärka är den offensiva mittfältspositionen. Liverpool har redan visat stort intresse för Christian Eriksen och Henrikh Mkhitaryan, men dansken ser ut att välja Borussia Dortmund medan Shakhtar vill ha väldigt mycket betalt för sin armeniska stjärna.

Ja, för det är verkligen så att Mkhitaryan är en stjärna i Shakhtar. Hans målskörd är legendariska bra på ukrainsk klubblagsnivå, trots att han är mittfältare. Mkhitaryan har förvisso bytt agent till Mino Raiola och det råder inga tvivel om att han gärna skulle vilja flytta till antingen Premier League eller Serie A – men det är föga sannolikt att Liverpool kommer att kunna hosta upp de £25-30 miljoner som Shakhtar kräver för att släppa honom.

Utöver Eriksen och Mkhitaryan har det i stort sett inte ryktats om några offensiva mittfältare.

Här är några spelare som jag kan tänka mig är aktuella:

* * *

Kategori #1 – Spelare 23-25 år.

Josip Iličić, 25 år, Palermo
Kommentar: En lång spelare som är snabb på långa sträckor, men som också har en jäkligt fin vänsterfot. Hans distansskott håller hög klass. Är en väldigt färdig spelare som redan nu skulle kunna komma in och leverera, men för mig vore han faktiskt en perfekt spelare till Liverpools högerkant(!) även om han även är duktig som offensiv mittfältare. Kan naturligtvis inte följa med Palermo ner i Serie B.
Statistik i Serie A säsongen 12/13: 31 matcher, 10 mål, 2 assist.

Paulinho, 24 år, Corinthians
Kommentar: En typisk box-to-box-mittfältare. Är inte direkt någon playmaker, men är en hårt jobbande, löpstark karaktärsspelare som dessutom är vass i luftrummet i samband med offensiva fasta situationer. Jag tror dock att han skulle kosta omkring £17 miljoner, vilket jag är tveksam till om han är värd.
Statistik i Copa Libertadores 12/13: 8 matcher, 2 mål, 0 assist.

Belhanda
Younes Belhanda, 23 år, Montpellier
Kommentar: Montpellier ägare Louis Nicollin har sagt öppet att Belhanda är till salu för 10-11 miljoner euro (ca £8-9 miljoner) vilket verkligen inte är något överpris för en spelare av hans kaliber. Belhanda var fantastisk när Montpellier vann ligan, men den här säsongen har han varit ojämn – därav den fördelaktiga prislappen. Jag tror absolut att han skulle växa med bättre medspelare och han har mycket kvalité i sig. En sak som jag gillar lite extra med Belhanda är hans fina balans, utöver hans teknik, kvickhet, spelsinne och distansskott. Att han även är bra på kanten är också en fördel.
Statistik i Ligue 1 säsongen 12/13: 29 matcher, 10 mål, 5 assist.

Kevin Strootman, 23 år, PSV
Kommentar: Som jag har skrivit tidigare Strootman är en otroligt komplett box-to-box-mittfältare som även kan spela längre ner i banan som defensiv spelfördelare. Han har en vänsterfot som tillför ett passningsspel av hög klass och hans passningsräckvidd är också imponerande. Bra split vision och kan tajma in djupledslöpningar både med och utan boll… Ja, här snackar vi om en riktigt bra spelare. Att han dessutom är kraftfull, har tydliga ledaregenskaper, stor vinnarskalle och att han verkligen är en skitstövel som gormar på både motståndare och domare under hela matcherna är inte heller någon nackdel. Detta är naturligtvis en spelare som bör vara av intresse för LFC – särskilt med tanke på att Rodgers efterlyser vinnarskallar. Jag tycker att Strootmans prislapp är svårbedömd, men kan tänka mig att den ligger på £12-15 miljoner.
Statistik i Eredivisie säsongen 12/13: 32 matcher, 6 mål, 10 assist.

* * *

Kategori #2 – Spelare 20-22 år.

Giuliano, 22 år, Dnipro Dnipropetrovsk
Kommentar: En kvick och teknisk playmaker som har blivit bortglömd i Ukraina. Håller betydligt högre klass än vad många kanske tror, på grund av att han är så okänd, men jag är övertygad om att han skulle överraska positivt om han fick chansen i en storklubb.
Statistik i ukrainska ligan säsongen 12/13: 26 matcher, 9 mål, 5 assist.

Adem Ljajić, 21 år, Fiorentina
Kommentar: Den ytterst skickliga serben är en spelare med god potential. Han är dessutom en väldigt bra frisparksskytt och har ett lurigt skott. Hans disciplin har kritiserats genom åren – det i kombination med att hans kontrakt går ut sommaren 2014 innebär att han förmodligen också är tillgänglig för £8-9 miljoner.
Statistik i Serie A säsongen 12/13: 27 matcher, 8 mål, 6 assist.

Roberto Firmino, 21 år, Hoffenheim
Kommentar: En snabb, teknisk och bollsäker brasse som förmodligen kommer att flytta i sommar. Jag kan tänka mig att han är tillgänglig för £5-6 miljoner men dessvärre känns detta som en spelare för Southampton snarare än för Liverpool.
Statistik i Bundesliga säsongen 12/13: 32 matcher, 5 mål, 3 assist.

Bernard
Bernard, 20 år, Atlético Mineiro
Kommentar: Succéspelare och tillika bloggfavorit som har varit väldigt bra i Brasilien under den här säsongen. Endast 167 cm lång, men med massvis av kvalité… Det sägs att Bernard är nära Borussia Dortmund för £10-11 miljoner, vilket jag tycker är otroligt prisvärd. Bernard har bättre arbetsmoral än vad många tror och jobbar hårt defensivt – han skulle klara av att spela offensiv mittfältare i LFC.
Statistik i Copa Libertadores 12/13: 6 matcher, 3 mål, 1 assist.

Juan Quintero, 20 år, Pescara (utlånad från Atlético Nacional)
Kommentar: En teknisk och snabb, men väldigt liten (170 cm) som är duktig på att dribbla och har en intressant vänsterfot, som han med fördel använder till både att passa och skjuta. En skön playmaker och låg tyngdpunkt. Känns som ett väldigt intressant råämne, men som fortfarande är oslipad och har mycket utveckling kvar att utföra.
Statistik i Serie A säsongen 12/13: 17 matcher, 1 mål, 2 assist.

* * *

Kategori #3: 17-19 år:

Tonny Vilhena, 18 år, Feyenoord
Kommentar: En av mina stora favoriter. Jag tycker att han är en av världens bästa talanger, ytterligare kommenterar är inte överflödiga, men kommer att finnas med i ett annat inlägg framöver. En makalös talang, men är fortfarande väldigt ung och man kan naturligtvis inte förvänta sig att en kille som inte ens var född när Sverige tog brons i VM 94′ ska gå in och leverera vecka efter vecka i en klubb som Liverpool. Vilhena vore dock en fantastisk framtidsvärvning, och om man värvar honom visar man även förtroende för Henderson, tycker jag.
Statistik i Eredivisie säsongen 12/13: 27 matcher, 4 mål, 1 assist.

hughes
Will Hughes, 18 år, Derby County
Kommentar: En naturbegåvning som är otroligt skicklig med bollen och har fint spelsinne. Hans vänsterfot är som ett trollspö… Att han dessutom är LFC-supporter gör inte saken sämre. Han är dock väldigt, väldigt ung och är i dagsläget ännu ”råare” än t.ex Vilhena, så han vore en framtidsvärvning. Jag gillar att han även kan spela yttermittfältare – det vore onekligen intressant att se honom på Liverpools högerkant, där han skulle kunna vika in i banan med sin vänsterfot.
Statistik i The Championship säsongen 12/13: 32 matcher, 2 mål, 2 assist.

* * *

Två andra bra unga alternativ vore Alen Halilović (16 år) och Nikola Ninković (18) men jag tvivlar på att de finns i Liverpools tankar.

En spelare som däremot skulle kunna vara aktuell är James McCarthy (22). Jag kommer dock att behandla honom i ett separat inlägg om han blir aktuell på allvar.