. . .

Många rykten inför sommarens transferfönster handlar om mittbackar. Detta är naturligtvis en konsekvens av att tre av de nuvarande mittbackarna (Carragher, Skrtel, Coates) mycket väl kan komma att lämna klubben i sommar.

Här är några av de mittbackar som uppges vara aktuella för Liverpool:

Ashley Williams, 28 år, Swansea
Kommentar: Karaktärsspelare och ledartyp som har spenderat nästan hela karriären i lägre divisioner. Är naturligtvis helt inkörd i Brendan Rodgers sätt att spela. Rodgers har ett gott öga till Williams, men FSG bör inte vara lika positivt inställda till att betala £9-12 miljoner för en spelare i hans ålder. Samtidigt kan man inte ta för givet att Williams – som även jagas av andra storlag – skulle välja Liverpool. Jag vill även understryka att man inte kan anta att Williams ledaregenskaper skulle komma till sin rätt på samma sätt i ett storlag som i Swansea. Med all respekt för Swansea, konstaterar jag att pressen på spelarna är betydligt mindre där, och det är lättare för spelare att ta stor plats i en mindre klubb.

. . .
Micah Richards

Micah Richards, 24 år, Manchester City
Kommentar: Har spelat mycket mittback under sin karriär, även om Mancini har föredragit honom på högerbackspositionen. Man ska inte glömma att Richards var ordinarie högerback i ett PL-vinnande City innan han blev skadad. Det är alltså inte givet att City vill sälja honom, men å andra sidan kanske han vill flytta för att få fart på karriären igen. Mittbackskonkurrensen i Englands landslag är inte vad den var för några år sedan och Richards kan mycket väl frestas av en flytt för att ge sig själv chansen att spela sig in i VM-truppen. Skadebenägenheten och de bristande taktiska färdigheterna gör dock att jag tror att Rodgers hellre signar någon annan, även om jag kan tänka mig att många managers tänker på Richards som en oslipad diamant som de kan slipa till med hjälp av taktisk träning.

. . .

Dedé, 24 år Vasco da Gama
Kommentar: En lång och nickstark brasse som även är snabb, brytsäker och spelskicklig. Är dock inte lika galet spelskicklig som t.ex Thiago Silva. Ryktas vara nära en flytt till Corinthians, men spelade match för Vasco da Gama häromdagen. Jag skulle kunna skriva mycket om Dedé, men känslan är trots allt att han inte hamnar i Liverpool.

. . .

Stefan de Vrij, 21 år, Feyenoord
Kommentar: Kontraktet går ut sommaren 2014, vilket gör honom billigare – och mer intressant. Som jag skrev i inlägget om Eredivisies största talanger: ”En väldigt spelskicklig mittback som tog över lagkaptensbindeln i Feyenoord när Ron Vlaar flyttade till Aston Villa. I sommar är det förmodligen de Vrijs tur att flytta, då hans kontrakt går ut sommaren 2014 och inte mycket tyder på att han kommer att förlänga. Den klubben som signar de Vrij får en smart allround-skicklig mittback vars absoluta spetskompetens ligger i passningsspelet. I ett spelförande lag kommer de Vrij att kunna briljera. Det ryktas om flertalet storklubbar, men frågan är om inte en flytt till ett i regel smart värvande Swansea – som ersättare till Ashley Williams – vore det perfekta steget för de Vrij?”

. . .

Toby Alderweireld, 24 år, Ajax
Kommentar: Kontraktet går ut sommaren 2014, vilket gör honom billigare – och mer intressant. Se talangprofilens spelarbeskrivning: ”Alderweireld är stark i luftrummet och brytsäker. Passningsspelet håller hög klass och de långa precisa crossbollarna kanske kan betraktas som lite av hans kännetecken. Har stundtals problem i man-mot-man-situationer och förefaller vara beroende av att spela med en trygg mittbackskollega. Saknar tillräckliga lederegenskaper för att kunna organisera en backlinje.”

. . .

Mamadou Sakho, 23 år, PSG
Kommentar: Kontraktet går ut sommaren 2014, vilket gör honom billigare – och mer intressant. Se talangprofilens spelarbeskrivning: ”En försvarsspelare med fantastiska fysiska attribut. Stark, snabb och besitter en oerhört spänst. Mycket bra i luftrummet och en naturlig ledartyp i backlinjen. Funktionell teknik. Vänsterfotad. Har stundtals problem med koncentrationen under matcherna, vilket ibland leder till enkla misstag.”

. . .

Nicolas N’Koulou, 23 år, Marseille
Kommentar: En fantastiskt elegant mittback som dyrkas av Marseille-fansen, JesperEss och några till. N’Koulou läser spelet bra, är brytsäker, skicklig med bollen och besitter en snabbhet som möjliggör en hög backlinje. Agerar även med en härlig pondus. Håller dock inte världsklass i luftrummet. Har fått en del hype de senaste åren och skulle inte ansluta billigt.

. . .

Modibo Diakité, 26 år, Lazio
Kommentar: Allmänt stor och fysiskt stark mittbackar som jag ärligt talat inte har superbra koll på, men som ryktas till massvis med klubbar, eftersom han blir free agent i sommar. Om man ska tro på vissa italienska medier är han dock redan klar för Napoli.

. . .

Angelo Obgonna, 24 år, Torino
Kommentar: Vänsterfotad mittback som är både stark och snabb. Läser spelet bra och har goda förutsättningar att kunna briljera även i Premier League.

. . .

Okore

Jores Okore, 20 år, Nordsjælland
Kommentar: Den danska ivorianen förtjänar ett omnämnande när man rabblar upp mittbacksalternativ. Han är trots allt en förhållandevis billig spelare, även om jag inbillar mig att det bästa för honom vore att mellanlanda i en lite mindre klubb innan han flyttar till typ Liverpool. I hans talangprofils spelarbeskrivning står det: ”Okore är en mittback med lysande fysiska attribut; han är stark i kroppen, har bra spänst och är relativt snabb. Vidare är han käd för sina ledaregenskaper och har mer eller mindre alltid varit lagkapten i sina respektive pojklag. Är placeringssäker tack vare sitt spelsinne. Lugn med bollen och aggressiv utan densamma.”

. . .

Yaroslav Rakitskiy, 23 år, Shakhtar Donetsk
Kommentar: Vänsterfotad mittback, som även kan spela på andra positioner. Läser spelet väldigt bra och är brytsäker, men är ingen jätte i luftrummet. Besitter även en intressant spelskicklighet. Det brukar tyvärr sällan vara prisvärt att köpa från Shakhtar, så jag kan inte tänka mig att han är högaktuell för Liverpool. Ett riktigt långskott alltså.