. . .

Liverpool fortsätter att vara aktiva i januari. Efter värvningen av Daniel Sturridge har man gjort klart med ytterligare ett nyförvärv i form av Philippe Coutinho.

Många har förstås redan sett prov på vad den 20-årige brasilianaren kan åstadkomma på fotbollsplanen, men spelare som ansluter till Liverpool förtjänar naturligtvis att få extra mycket uppmärksamhet på bloggen.

Vid ett tidigare tillfälle använde vi metoden ”fråga-svar” för som strukturellt upplägg för ett inlägg. Eftersom den typen av upplägg uppskattades av läsarna får den en ny chans. Den här gången handlar det alltså om värvningen av Coutinho.

. . .

Rent allmänt, spontana åsikter om värvningen av Coutinho?

Pelle: Coutinho är en oslipad diamant, med betoning på oslipad. Det kan bära eller brista, men det finns åtminstone potential i spelaren. Det är dock ingen hemlighet att Rodgers, omklädningsrummet och även många fans gärna hade sett en betydligt mer etablerad och erfaren spelare i form av Wesley Sneijder, men FSG är onekligen bestämda och konsekventa i sin uttalade strategi på transfermarknaden – det ska vara unga, utvecklingsbara spelare med återförsäljningsvärde. Rent spontant känner jag alltså att Coutinho är en väldigt spännande spelare, men att det egentligen bara var ägarna som hellre värvade honom än något mer erfaret alternativ.

Jesper: Den spontana åsikten är att han är ett bra mycket bättre alternativ än Joe Cole, och att det är kul att se något annat än en brittisk spelare med Swansea/Chelsea-anknytning. Om jag ska se det ur ett Inter-perspektiv så känner jag många Inter-supportrar som rent ut sagt är förbannade över att ledningen säljer honom, och än mer förbannade att man säljer för blott £8,5 miljoner. Inter har investerat väldigt mycket tid och kraft i Coutinho och man har kallat honom för ”Inters framtid”. Så att Inter nu överger sitt framtidsprojekt mitt i brasilianarens utvecklingskurva är faktiskt en gåta. Ur ett Liverpool-perspektiv så skulle man kunna jämföra det med att Liverpool skulle bestämma sig för att sälja Raheem Sterling för en billig peng.

* * *

Vad kommer Coutinho att tillföra Liverpool?

Pelle: Han är en bollskicklig spelare som kommer att tillföra kreativitet. Han är en potentiell matchvinnare och jag tror att alla LFC-fans gärna tänker tillbaka på Luis Garcia och hur viktig han var när man vann Champions League. Förhoppningsvis kan Coutinho utvecklas till en spelare som håller en hög jämn nivå – den jämnheten som Garcia aldrig lyckades hitta under sin tid i klubben och kanske aldrig under sin karriär överhuvudtaget.

Jesper: Det han framför allt kommer att tillföra är ett överraskningsmoment. Eftersom vi redan hört det historiska perspektivet, så tar jag dagens perspektiv. I dagsläget så finns det bara en spelare som gör det oväntade, och det är givetvis Luis Suarez. I Coutinho så får Rodgers en lekkamrat till Suarez som i sina bästa stunder sprutar så mycket senap på försvararna att de flyger upp på läktaren. I övrigt så kommer han tillföra ännu mera fart i laget, samt en intensiv löpvilja i press-spelet.

. . .

Vad behöver Coutinho att utveckla för att lyckas i Premier League?

Pelle: Coutinho måste utvecklas på flera olika plan. Med rätt träning kommer han naturligtvis att förbättra sin fysik, vilket han helt enkelt måste göra för att kunna prestera och undvika skador på sikt. Coutinho måste även – precis som exempelvis Sterling – förbättra sitt beslutsfattande kring och i motståndarnas straffområde. Han behöver alltså utveckla den offensiva spetsen i sitt spel eller kanske framförallt jämnheten i densamma. Sedan måste han tänka ännu snabbare i Premier League.

Jesper: Det han främst måste jobba med är den fysiska biten och effektiviteten i den sista tredjedelen av banan. I Serie A så har han oftast varit lite för lätt och för dålig på att få med sig bollen hela vägen. Han har oftast gjort det alldeles för svårt för sig när han närmat sig straffområdet, och inte nöjt sig med det enklare alternativet. Jag hoppas att Suarez inflytande kan skicka honom i rätt riktning. För lär han sig att värdera situationerna bättre, så kan han bli mycket bra. Något annat som man måste ta tag i är brasilianarens matvanor. Som tur är så är kost-reglerna mycket striktare i Premier League än vad de är i Serie A. Så förhoppningsvis kan LFC’s hälsoteam hjälpa Coutinho att utveckla sin fysik och undvika de mindre (onödiga) skadorna som han råkat ut för den sista tiden.

. . .

Vilka positioner/roller behärskar Coutinho i Liverpools spelsystem?

Pelle: Rodgers är en flexibel manager, vilket han inte minst visade efter värvningen av Sturridge, som ju har inneburit en förändring för Suarez. Det är inte helt givet var Coutinho ska spela i Liverpools spelsystem, men vi vet att han kan spela som offensiv mittfältare/släpande anfallare och på något av kanterna. Jag skulle inte bli förvånad om han används i en ganska fri roll med utgångsposition på ena kanten.

Jesper: Han behärskar egentligen alla rollerna längst fram, plus två positioner på mittfältet i Rodgers 4-3-3 system. Coutinho ser sig själv som en mittfältare, så jag antar att han kommer vilja ta rollen som nummer #10. Men beroende på hur Suarez utgångsposition kommer att se ut så kan det hända att Coutinho på pappret kommer att flyttas ut på någon kant. Rodgers får hursomhelst en väldigt mångsidig spelare som kan spela precis var han vill, förutom vänsterback möjligtvis.

. . .

Liverpool blir ofta beskyllda för att betala överpriser för spelare. Vad ska man anse om den (förmodade) övergångssumman på £8,5 miljoner?

Pelle: Jag tycker att Liverpool betalar ett marknadsmässigt pris för Coutinho. Varken mer eller mindre. Han har inte visat tillräckligt mycket för att rättfärdiga en högre övergångssumma, men hans potential är för hög för att en mindre övergångssumma skulle vara vettig för Inter.

Jesper: För en gång skull så har Liverpool faktiskt gjort en riktigt bra deal. Om man räknar in att Coutinho är 20 år gammal, långt ifrån sin peak och en lysande talang med stor potential, så är han givetvis värd bra mycket mer än £8,5 miljoner. Men Liverpool betalar i mina ögon mer för hans potential än vad han har åstadkommit såhär långt i karriären. Inter’s utgångspris för brasilianaren när fönstret öppnade var drygt 18 miljoner euro. Men att Liverpool nu lyckats få honom för nästan hälften av den summan säger mer om Inter och deras usla ledning, än Ian Ayre’s förhandlingskunskaper.

. . .

En naturlig följdfråga blir; hur står sig Coutinho i relation till liknande spelartyper för liknande summor?

Pelle: Jag hade gärna sett att Liverpool hade lagt till några extra miljoner och köpt Younes Belhanda istället. Då hade man fått en spelare med helt andra fysiska förutsättningar i form av underkropps- och bålstyrka, som hade hjälpt i anpassningsprocessen till Premier League. Även Mateo Kovacic är en spelare som jag hellre hade sett i LFC, men å andra sidan hade han kanske blivit ännu dyrare än Belhanda.

Jesper: Precis som Pelle säger så hade jag gärna sett Belhanda eftersom han i dagsläget är en mycket mer färdig spelare än vad Coutinho är, och färdiga spelare är en bristvara i dagens Liverpool. Men om man tittar på andra alternativ i  ungefär samma ålder så finns det faktiskt inte speciellt många andra bättre alternativ, åtminstone i januari-fönstret. Så jag förstår varför Liverpool gör en chansning med Coutinho. Och jag håller alla tummar och tår för att den chansningen kommer att gå hem.

. . .

Vad tror ni kommer att hända de sista dagarna av transferfönstret?

Pelle: Det är inte omöjligt att Coates lånas ut och en ersättare införskaffas, men samtidigt börjar tid onekligen bli en bristvara. Jag tror att Blackpool fortsätter att vara envisa i Ince-förhandlingarna. Min gissning är att Ince gör som Charlie Adam gjorde, det vill säga skriver på för Liverpool i sommarfönstret, trots intensiva värvningsförsök i föregående januarifönster. Två spelare som troligtvis kommer att lämna antingen på permanent basis eller lån är Pacheco och Doni.

Jesper: Det enda som jag kan se hända är att Coates kanske lånas ut (om det finns en ersättare klar) och att Tom Ince kanske köps in. Båda med betoning på ordet kanske. För hur det här fönstret kommer sluta hänger egentligen inte på Liverpool längre, utan snarare på andra klubbar. I synnerhet Blackpool’s vilja att sänka sitt sjuka utgångspris på Ince. Han är nog den största och den enda möjligheten som finns kvar i januari. Resten får vi vänta tills i sommar på.