Inför VM gjorde jag och Pelle en stor genomgång av talangerna i VM, del 1 och del 2. Men hur gick det för våra spelare och hur träffsäkra var vi egentligen? Det är något vi ska kolla igenom nu när transferfönstret stängt och ligorna trummat igång.

Jespers val

Gonçalo Guedes (Ytterforward, 21 år, Portugal – Valencia)

Kommentar: Fanns med i Portugals startelva i början av turneringen men lyckades inte sätta något större avtryck. Ett assist blev det bara på 4 matcher. Trots ett svagt VM så fick han efter en lång sommar i Paris igenom sin önskade flytt till Valencia. Spanjorerna hostade upp hela 40 miljoner euro för den unge portugisen. I hans kontrakt, som sträcker sig till 2024, finns en utköpsklausul på 300 miljoner euro.

Sergej Milinković-Savić (Central mittfältare, 23 år, Serbien – Lazio)

Kommentar: Skulle i Ryssland visa upp vad alla Serie A-fantaster snackat om och sedan raskt vidare till en storklubb i Europa. Det blev varken hackat eller malet för ”Sergej” som förvisso hade intresse från Inter, Milan och Juventus under sommaren. Men Lazio-presidenten Lotito var inte beredd att sänka sitt krav på cirka 100 miljoner euro eller släppa sin guldklimp via en inledande låneaffär. Milinkovic-Savic fick i Serbien en mer defensiv roll än den han fått i Italien och fick därför ingen utväxling i VM. Råder dock ingen tvekan kring hans kvalité och efter att Pelle sett honom live i somras så går det inte en vecka utan att vi pratar om hans kvalitéer. Kanske till och med i en röd tröja…

Amine Harit (Offensiv mittfältare, 20 år, Marocko – Schalke 04)

Kommentar: En katastrofal tid både på och utanför planen. Efter det stora misslyckandet med respass direkt i gruppspelet så åkte Harit efter turneringen hem till Marocko. Väl där så blev han och brodern otäckt nog involverade i en bilkrasch med dödlig utgång. Det florerade mycket rykten efteråt om smitning från platsen och att hans yngre bror kört bilen utan körkort. Schalke hade även problem att få kontakt med sin spelare för att reda ut vad som hänt. Struligt minst sagt, och frågan är om han inte bränt sina broar till en storklubb i Europa för all framtid.

José María Giménez (Mittback, 23 år, Uruguay – Atletico Madrid)

Kommentar: Kritade på ett nytt kontrakt med Atletico ett par dagar innan första matchen mot Egypten och höjde därmed också en utköpsklausul som flera andra klubbar, däribland lokalrivalerna Real, var sugna på att utnyttja. Gjorde en stark turnering tillsammans med Godin och fick även avgöra med ett nickmål på tilläggstid mot Egypten i premiären. Respass mot VM-mästarna Frankrike, men vann dessförinnan alla(!) matcher.

Wilmar Barrios (Defensiv mittfältare, 24 år, Colombia – Boca Juniors)

Kommentar: Lite ryckig turnering. Började på bänken men avslutade med att spela hela matchen plus förlängning mot England som en ordinarie spelare på Colombias defensiva mittfält. Skötte sin roll som nedbrytare bra men slängde iväg onödiga passningar emellanåt. Fick inte till någon flytt över Atlanten utan spelar kvar i Boca Juniors tillsvidare.

Benjamin Pavard (Mittback, 22 år, Frankrike – Stuttgart)

Kommentar: Innan turneringen skrev jag att Pavard antagligen inte skulle få så mycket speltid, men att han var en mångsidig spelare som även kunde spela högerback. Den positionen gjorde han till sin från början av turneringen fram till finalen. En av hela VM:s största kometer som stod för sitt stora internationella genombrott med ett drömmål mot Argentina. Är fortfarande kvar i Stuttgart men mycket talar för att han snart hamnar i Bayern München som visat stort intresse att ersätta Boateng med Pavard nästa sommar.

* * *
Pelles val

Hirving Lozano (Ytterforward, 22 år, Mexico – PSV Eindhoven)

Kommentar: Fick mycket uppmärksamhet tidigt i turneringen, speciellt efter sin imponerande soloinsats mot Tyskland. Misslyckades leverera samma höga nivå mot Sverige och Brasilien. Det går dock inte säga annat att han fick ett internationellt genombrott. Hade nog önskat en flytt till en större liga. Där lär vi dock få se honom göra förr snarare än senare. Kanske redan i januari.

Timo Werner (Anfallare, 22 år, Tyskland – RB Leipzig)

Kommentar: Anfallare i VM’s största flopplag. Vi hade väldigt höga förväntningar på Werner som inte pallade trycket minst sagt. Till hans försvar ska dock sägas att hela det tyska laget var en besvikelse och Bundesliga-anfallaren var en av få spelare som faktiskt försökte. Liverpool lär inte vara särskilt sugna längre, speciellt med tanke på den häftiga prislappen Leipzig satt på honom.

Sardar Azmoun (Anfallare, 23 år, Iran – Rubin Kazan)

Kommentar: Var på många sätt den klarast lysande stjärnan i Iran. Däremot kanske inte just det sa speciellt mycket i ett av hela VM’s mest mediokra lag. Azmoun spelar fortsatt kvar i Ryssland och har två år kvar på kontraktet. Hans VM-turnering har nog ingen påverkan åt någon riktning för chanserna till en större flytt framöver.

Kalidou Koulibaly (Mittback, 26 år, Senegal – Napoli)

Kommentar: Skrev nytt megakontrakt med Napoli fram till 2023 och viftade därmed bort klubbar som Chelsea. Precis som Mané var VM inte något att hurra för. Det var snarare en fin säsong i Serie A som gav senegalesen i fint kontrakt än insatserna i Ryssland.

Renato Tapia (Central mittfältare, 22 år, Peru – Feyenoord)

Kommentar: Spelade i ett frejdigt Peru som tyvärr saknade kvalité nog att hävda sig på högsta internationell nivå. Renato var varken sämre eller bättre än någon annan. Lyckades inte sticka ut tillräckligt för att nya klubbar skulle ge sig in i leken. Tapia spelar vidare i Feyenoord men har inlett den här säsongen fastcementerad på bänken. Konkurrensen är tuff på dom rödvitas mittfält med Vilhena och Clasie.

Aleksandar Golovin (Central mittfältare, 22 år, Ryssland – AS Monaco)

Kommentar: Ryssland stora offensiva stjärna och en viktig pusselbit bakom värdnationens succé. Efter att ha spelat hela sin karriär i CSKA Moskva så klev Monaco in och knep honom för £27 miljoner. Det blir väldigt intressant att följa honom där. Har tyvärr varit skadad under inledningen av säsongen och missade matchen mot Marseille. Ska dock snart vara tillbaka och då får vi se om Golovin fortsätter succén i Ligue 1.

* * *
Sammanfattningsvis kan man säga att vi hade rätt dålig träff ratio på våra VM-talanger. Däremot hade vi fått ihop ett fint lag om vi tagit hand om var sin lagdel. Benjamin Pavard gjorde succé i Les Blues tillsammans med Gimenez som var ett (kanske lite väl) säkert kort. Samtidigt lyckades Pelle hitta Lozano och Golovin som charmade många tv-tittare världen över. Får vi godkänt eller borde vi gjort det bättre? Avgör ni…

3 kommentarer
  1. Roligt inlägg och skoj att ni också följer upp! Ni gör ett grymt jobb! Hade varit roligt att få motsvarande genomgång för de Europiska klubblagen och dess talanger inför säsongen.

    • Finns redan planer på det, stay tuned 🙂

Kommentarer är stängda.