Liverpools unga spelare kan mycket väl bli stora tillgångar på sikt, men kommer klubben verkligen att ha tillräckligt med tålamod?

Aldrig en lugn sommar i Liverpool. Det värvas alltid. Och värvas lite till. Mängder av spelare kommer och går. Ruljansen bland spelarna är enorm. Brendan Rodgers använder ofta fina ledord i intervjuer, men någon kontinuitet har man inte sett röken av under hans år i Liverpool.

Liverpools trupp innehåller mängder av unga spelare. Jag tror att en nyckel för att bygga ett slagkrafitgt lag är att skapa en slags kontinuitet i truppen. Trygghet som gör att unga spelare kan växa ut till fullfjädrade toppspelare. Just nu finns många spelare som kan bli riktigt bra med rätt utveckling. Då tänker jag inte bara på typ Jordon Ibe, utan även på ytterligare duktiga unga spelare.

Lazar Markovic värvades för enorma pengar från Benfica. Grabben är valpig och hade naturligtvis mått bra av att stanna ytterligare ett år på Estádio da Luz. När man värvar en sån spelare borde tålamod vara givet. Det går inte att förvänta sig att en så ung och uppenbart ofärdig spelare ska göra omedelbar succé. Det har redan surrats lite om att Liverpool eventuellt kan låna ut eller rent av sälja Markovic, men jag tycker att man ska behålla honom. Han är verkligen inget hopplöst fall, snarare tvärtom. Kvalitéerna finns där.

Tiago Ilori har haft oturen att skada sig vid helt tillfällen. Lyckligtvis har han haft turen att vara en så pass bra fotbollsspelare som han är. För första gången på flera år har Liverpool inte köpt in någon etablerad mittback. Det bör finnas goda möjligheter för Ilori att spela cupmatcher, särskilt då hans kvalitéer borde göra honom till ett bra komplement till de övriga mittbackarna. Och att Kolo Tourés karriär på elitnivå är på väg att ta slut tvivlar nog ingen på.

Alberto Moreno borde givetvis stanna. För ett år sedan förmodades han bli lösningen på vänsterbackspositionen, och det tror jag fortfarande att han är. Moreno kanske inte ska spela precis varenda match, men det är klart att klubben borde ha tålamod även här.

Joao Carlos Teixeira imponerade på försäsongen, men enorm konkurrens på hans position innebär att möjligheterna till speltid är små. I detta fall vore en utlåning till PL-klubb kanske på sin plats, såvida han inte ges chansen i Europa League och ligacupen.

* * *

Vad tycker ni att Liverpool bör göra med dessa spelare?

4 kommentarer
 1. Håller helt med.

  Jag tycker det är alldeles för stor omsättning på spelare. Tålamod tycker jag är en egenskap BR har för lite av. Trots att han själv menade tvärtom när jan kom (om inte mitt minne sviker mig). Iofs har han haft tålamod med vissa, typ dom han gillar.

  Jag gillar inte den utveckling vi haft de senaste åren, att bli ett köp- och säljlag.

  Jag vet, det är inte lätt att bygga nytt. Men, tålamod är viktigt.

 2. Håller med i stort..
  De unga ska få en ärlig chans att växa in i klubben. Men är samtidigt en balansgång, vi har ju släppt hypade spelare som Shelvey o Kelly utan att de blommat ut.

  Men ser man på lite äldre gubbar, typ Fox in The box o Allen, kan man ju fråga sig vart deras storhet finns.. O framförallt varför får de alla chanser?

  • Fast om man tar fallet Shelvey så har han väl ändå blommat ut ganska ordentligt? Inte alltid men oftast ordinarie i startelvan i Swansea där han tagit en mer defensiv roll än den han hade i Liverpool. Ligger lite mer som en Xabi eller Pirlo i positionen och fördelar bollar på ett föredömligt sätt strax nedanför innermittfältet. Jag tror Liverpool skulle tjäna på att få ”hem” honom igen (vet att han är från Charlton innan han kom till Liverpool) och i utbyte skulle t.ex. Allen kunna gå åt motsatt håll. Jag håller Allen högt, älskar hans spelstil och han är en grym spelare mot lite sämre lag men han håller inte på den absoluta nivån för att ta en startplats i Liverpool. Så ett byte skulle vara att föredra. Tror Allen kan komma igång igen på allvar om han kommer tillbaka till en miljö han känner sig trygg i och får mer chanser att prestera.

 3. Vissa talanger som Sterling och Ibe är ju mer exceptionella än andra. I de fallen är det ju ganska enkelt. De ska spelas in via EL, inhemska cuper och vid skador/rotation. I många andra fall är det nog bättre med en utlåning. Vi kanske inte behöver ha tre startelvor utlånade som Chelsea, men den modellen är nog rätt gynnsam. Spelarna utvecklas, och även om de så småningom inte skulle platsa i Chelsea/Liverpool så säljs de flesta med en vinst. Det är ju rätt krasst att se det på det sättet, men det är väldigt få talanger som når högsta toppen, och det är ju de vi måste satsa på om vi vill uppåt i hierarkin.

  Så kanske vi behåller cream of the crop + positioner där det finns möjlighet för speltid — och har några andra killar under uppsikt när de spelar på sig rutin i Championship eller i utlandet?

Kommentarer är stängda.