. . .

Nu har säsongen varit färdigspelad under en tid. Det innebär att man har haft tid på sig att reflektera över säsongen som har varit; lagets insats, Rodgers insats och naturligtvis de individuella spelarinsatserna.

Här är min ytterst personliga ranking av spelarna. De betygssätts dessutom i skala 1-5.

Betygsförklaring:
5 – världsklass.
4 – hög PL-klass.
3 – en väl godkänd säsong.
2 – en godkänd säsong.
1 – en underkänd säsong.

Spelarnas utveckling kommenteras också i form av: Exceptionell, positiv, oförändrad, samt negativ.

Kristik

* * *

Målvakter:

Pepe Reina
Matcher: 31 PL, 7 EL, 1 EL-kval
Kommentar: Spelade visserligen upp sig under säsongens andra halva, men jag har väldigt svårt att bortse från Reinas misstag under första halvan av säsongen. Hans spel med fötterna håller väldigt hög klass, men i grund och botten vill man ha en förstamålvakt som man kan lita på, och jag litar inte på Reina.
Betyg: 1,5
Utveckling: Negativ.

Brad Jones
Matcher: 7 PL, 3 EL, 1 EL-kval, 2 CC, 2 FA-cup
Kommentar: Jag har svårt att tycka något särskilt om Jones. Han är en okej målvakt, som dock stundtals darrar en aning när han väl får chansen, men det är å andra sidan naturligt att han är ringrostig när speltiden kommer. Detta är ändå en ödmjuk kille som är backup utan att gnälla, vilket jag ändå uppskattar, och sett till hans roll så ger jag honom godkänt för säsongen. Utvecklingen är dock obefintlig, då han knappast har blivit varken bättre eller sämre.
Betyg: 2
Utveckling: Oförändrad

* * *

Ytterbackar:

Glen Johnson
Matcher : 36 PL, 5 EL, 2 EL-kval
Statistik: 1+5, 0+0, 1+0
Kommentar: Johnson hade en stundtals något ojämn säsong defensivt men var överlag bra offensivt. Han lyckades även undvika skador i jämförelse med flera tidigare säsonger; hans 3226 minuters speltid i PL var väldigt många fler än 1952 minuter säsongen innan. Hans målskörd blev densamma – ett mål – men han gick från 0 till 5 assist i ligan. Jag tycker att detta delvis kan förklaras med att lagets anfallare helt enkelt har blivit effektivare i sina avslut, men man ska inte förringa Johnsons insats heller. En kanske lite överraskande kritik som jag har till Johnson är att han stundtals går för ovårdat i närkamper – vilket också 7 gula kort vittnar om – men samtidigt är detta en spelare som i princip måste vara på gränsen till övertaggad för att kunna hitta en hög nivå i sitt spel.
Betyg: 3
Utveckling: Positiv.

Martin Kelly
Matcher: 4 PL, 2 EL, 1 EL-kval
Statistik: 0+0, 0+1, 0+0
Kommentar: Den talangfulla men ack så skadedrabbade Kelly fortsätter att vara… just talangfull och skadedrabbad. Hann bara med 334 minuters speltid i ligan, vilket var en dryg tredjedel i jämförelse med föregående säsong. Jag betygsätter utifrån det lilla han spelade och då var han godkänd, men inte särskilt mycket mer, skulle jag vilja påstå. Det är dock svårt att betygsätta en sån här säsong. Nästa säsong blir väldigt viktig för honom.
Betyg: 2
Utveckling: Oförändrad

Andre Wisdom
Matcher: 12 PL, 4 EL, 2 FA-cup, 1 Ligacup
Statistik: 0+1, 1+0, 0+0, 0+1
Kommentar: Detta var säsongen när 20-årige Wisdom tog klivet från att vara en toppspelare i reserlaget till att bli en squadplayer i A-laget. Förra säsongen spelade han inte en enda tävlingsmatch med A-laget: denna säsong spelade han och bidrog i första hand med ett stabil – men på intet sätt spektakulärt högerbacksspel. Känslan är ändå att Wisdom är en mittback på sikt och att det är på den positionen som han har klart största potential. Det ska bli väldigt intressant att se hur Rodgers matchar honom kommande säsong, då det är viktigt att bygga vidare på den här positiva utvecklingskurvan.
Betyg: 3
Utveckling: Positiv.

José Enrique
Matcher: 29 PL, 4 EL, 2 EL-kval
Statistik: 2+5, 0+1, 0+0
Kommentar: Den 27-årige spanjoren är en av ganska få spelare i truppen som är i sina bästa år som fotbollsspelare. Med ännu offensivare uppdrag än under Dalglish har Enrique gått från en poängskörd på 0+2 på 35 PL-matcher under föregående säsong till 2+5 på 29 PL-matcher under 12/13. Det är positivt att han har förbättrat sin ’end product’ även om den fortfarande kan bli bättre. Det fanns en period under säsongen när Enrique var ute i kylan och blev kritiserad och utmanad av Rodgers, men han revanscherade sig och återtog sin plats i laget.
Betyg: 3
Utveckling: Positiv.

* * *

Mittbackar:

Daniel Agger
Matcher: 35 PL, 3 EL, 1 EL-kval
Statistik: 3+0, 0+0, 0+0
Kommentar: Spelade sammanlagt 3098 PL-minuter, i jämförelse med 2140 föregående säsong och blott 1092 säsongen dessförinnan. Agger fysiska status måste alltså beskrivas som klart positiv, men han har varit ojämn i spelet. Jag tycker att Agger har varit orsaken till lite för många baklängesmål för att jag ska vara riktigt nöjd med hans insats. Attityden och passningsspelet får man ju alltid.
Betyg: 3
Utveckling: Oförändrad.

Jamie Carragher
Matcher: 24 PL, 9 EL, 2 EL-kval, 1 FA-cup, 2 Ligacup
Statistik: 0+1, 0+0, 0+0, 0+0, 0+0
Kommentar: Fick oväntat mycket speltid i ligan när Skrtel petades. Sammanlagt blev det 1532 minuter i ligan, vilket visserligen var ett par hundra minuter färre än föregående säsong, men då berodde speltiden snarare på andra mittbacksskador. Hur som haver, Carragher avslutade sin karriär på bästa sätt. Liverpool var ett betydligt bättre lag med än utan honom under säsongen 12/13. Han tillförde en välbehövlig trygghet i backlinjen. Det är ett väldigt positivt omdöme för en mittback med ledaregenskaper.
Betyg: 4
Utveckling: Oförändrad.

Martin Skrtel
Matcher: 25 PL, 5 EL, 2 EL-kval, 1 FA-cup
Statistik: 2+0, 0+0, 0+0, 0+1
Kommentar: Den 28-årige slovaken ska vara i sina bästa år som fotbollsspelare, men tyvärr var detta hans sämsta säsong i Liverpool-tröjan hittills. Man bör visserligen poängtera att han absolut inte var dålig i varenda match, men sammantaget gjorde han en risig säsong och kan inte kvittera ut godkänt. Nu ser han ut att ryka i sommar. Tappade i princip sin plats till Carragher under andra halvan av säsongen.
Betyg: 1
Utveckling: Negativ.

Sebastian Coates
Matcher: 5 PL, 3 EL, 2 FA-cup, 2 Ligacup
Statistik: 0+0, 1+1, 0+0, 0+0
Kommentar: Fick visserligen väldigt lite speltid, men gjorde ingenting för att förtjäna mer heller. Såg ofta stabbig och helt enkelt för långsam ut för att kunna hänga med. Har förmodligen ingen framtid i klubben.
Betyg: 1
Utveckling: Negativ.

* * *

Mittfältare:

Steven Gerrard
Matcher: 36 PL, 6 EL, 2 EL-kval, 1 FA-cup, 1 Ligacup
Statistik: 10+10, 0+1, 1+0, 0+0, 0+1
Kommentar: Lyckades undvika skador betydligt bättre än föregående säsong (3221 minuter i PL, jämfört med 1218) och spelade som vanligt på en väldigt hög nivå. Man får ju i princip hela paketet med Gerrard, men hans skott var ovanligt missriktade den här säsongen.
Betyg: 4,5
Utveckling: Oförändrad

Joe Allen
Matcher: 27 PL, 7 EL, 2 FA-cup, 1 ligacup
Statistik: 0+0, 1+0, 1+0, 0+0
Kommentar: Allen gjorde en väldigt stark säsongsinledning. Höjde passningstempot och gav laget ett flow i spelet. Axelskadan förstörde mycket för honom, då hans prestationer blev allt sämre och sämre. Helt klart ett sparkapital inför kommande säsong.
Betyg: 3
Utveckling: Oförändrad

Lucas Leiva
Matcher: 26 PL, 2 EL, 2 EL-kval, 1 FA-cup
Statistik: 0+1, 0+0, 0+0, 0+0
Kommentar: Gör alltid sitt jobb, men har stundtals svårt att hänga med. Skadorna är förstås en stor del av förklaringen till att han inte höll samma nivå som för ett par år sedan. Han gjorde ändå flera gedigna insatser och kan helt klart kvittera ut betyget godkänt.
Betyg: 2
Utveckling: Oförändrad

Jonjo Shelvey
Matcher: 19 PL, 9 EL, 1 EL-kval, 2 FA-cup, 1 ligacup
Statistik: 1+0, 4+1, 0+0, 0+1, 0+0
Kommentar: Fick chansen under säsongen, men tog den inte. Producerade visserligen i Europa League, men främst mot svaga motståndare. I ligaspelet såg Shelvey ofta obalanserad ut – övertaggad – inte bara när han blev utvisad mot Man United, utan även när han inte lyckades behålla kylan vid målchanser. Nej, detta var absolut ingen bra säsong av Shelvey och nu väntar nog en utlåning.
Betyg: 1
Utveckling: Negativ.

Stewart Downing
Matcher: 29 PL, 10 EL, 2 EL-kval, 2 FA-cup, 2 ligacup
Statistik: 3+5, 1+3, 1+0, 0+0, 0+0
Kommentar: Okej, Downing kanske inte var ligans bästa yttermittfältare 12/13 heller, men han gjorde ändå ett förtjänstfullt jobb och producerade dessutom – till skillnad från föregående säsong – både mål och assist, om än i begränsad omfattning. Har även gedigna defensiva egenskaper. Skulle fortfarande behöva bli jämnare med högre lägstanivåer och vassare vid motståndarnas straffområde.
Betyg: 2,5
Utveckling: Positiv.

Raheem Sterling
Matcher: 24 PL, 9 EL, 1 EL-kval, 1 FA-cup, 1 ligacup
Statistik: 2+6, 0+0, 0+0, 0+0, 0+0
Kommentar: Inledde säsongen rasande bra och fick mycket hype. Försiktig (men förståndig) matchning, skador och turbulens utanför planen gjorde att Sterling inte höll distansen ut, men detta var naturligtvis hans genombrottssäsong som är värd att bygga vidare på.
Betyg: 3
Utveckling: Exceptionell.

* * *

Anfallare: