Jag, pelle2x står själv för den sista listan av ”sommarens unga fynd”.

* * *

Juan Manuel Iturbe, 18 år, anfallare, Porto
Nuvarande pris: £1,3 miljon
Pris om 2 år: £12 miljoner
Kommentar: En liten (169 cm) anfallare, som även kan spela på en rad andra offensiva positioner, med en ruggig potential. Iturbe är oerhört snabb med bollen och svårfångad. Har spelsinnet, kvickheten, tekniken och balansen för att lyckas. Det ska bli mycket intressant att se hur han acklimatiserar sig i Porto. Den portugisiska storklubben har ju för vana att – med varierade framgångar – värva stora sydamerikanska talanger. Med tanke på att Porto har ett ovanligt starkt lag, gäller det att Iturbe är mogen och har tålamod vad gäller speltid. Med rätt attityd kommer han att göra succé så småningom. Kanske får han nöja sig med en kantroll i Europa.

Souleymane Coulibaly, 16 år, anfallare, Siena
Nuvarande pris: £2 miljoner
Pris om 2 år: £6 miljoner
Kommentar: Coulibaly kallas ”nye Drogba” på grund av sin nationalitet, men jag tycker snarare att han påminner om en ung Eto’o. Han är inte särskilt stor, men fysiskt robust, snabb och framförallt en makalöst skicklig avslutare. När den här killen får en målchans smäller det bara! Onekligen en riktig, riktig sensation i U17-VM.

Antoine Griezmann, 20 år, yttermittfältare, Real Sociedad
Nuvarande pris: £7 miljoner
Pris om 2 år: £15 miljoner
Kommentar: Enligt min mening en stor sensation i La Liga säsongen 10/11. Den här franska yttermittfältaren har så många kvalitéer och spelar redan så moget. Snabb, kvick, smart, fräck, teknisk och en bra vänsterfot. Jag är förvånad över att han fortfarande tillhör Real Sociedad.

Jake Forster-Caskey, 17 år, mittfältare, Brighton & Hove Albion
Nuvarande pris: £2 miljoner
Pris om 2 år: £8 miljoner
Kommentar: En vänsterfotad innermittfältare med passningsspelet som sitt signum. Har dessutom en vinnarskalle och en vilja att åstadkomma något i matcher; den här killen vill utgöra en skillnad. Även om han inte fick några stora rubriker, tycker jag att han såg mycket intressant ut för England i U17-VM. Framtida priser är alltid svårast att förutspå för engelska spelare, eftersom några bra matcher i PL kan få deras prislappar att stiga något oerhört på kort tid.

Xherdan Shaqiri, 19 år, yttermittfältare, Basel
Nuvarande pris: £8 miljoner
Pris om 2 år: £15 miljoner
Kommentar: Shaqiri är en tonåring som redan har spelat på absolut toppnivå på både klubb- och landslagsnivå, då han ju har spelat i såväl Champions League som VM. Eftersom i stort sett alla har sett honom så pass mycket känns ytterligare kommentarer ganska överflödiga. Men, en personlig reflektion är att Shaqiri såg väldigt intressant ut de fåtal gånger jag har sett honom som vänsterback, och även om det kanske verkar osannolikt i dagsläget, skulle jag inte bli förvånad om hans långsiktiga position blir som en extremt offensiv och spektakulär vänsterback.

Fraser Fyvie, 18 år, mittfältare, Aberdeen
Nuvarande pris: £1,5 miljon
Pris om 2 år: £6 miljoner
Kommentar: Fyvie både ser ut och spelar som en ung Paul Scholes. Han gjorde debut som 16-åring och blev omedelbart utsedd till ”man of the match”. Säsongen 09/10 fick han sitt genombrott, men en tidig knäskada gjorde att han missade i stort sett hela förra säsongen. Många har glömt hans extremt spännande potential – men inte jag. Fyvie är en allroundmittfältare med mycket bra spelsinne och passningsspel. Det enda stora frågetecknet är hur den svåra skadan har påverkat hans långsiktiga utveckling.

M’Baye Niang, 16 år, anfallare, Caen
Nuvarande pris: £8 miljoner
Pris om 2 år: £18 miljoner
Kommentar: Ingen som har följt Niangs utveckling vet vilken hans naturliga position är – man alla vet att han har en extremt stor potential. Att göra 3 mål på 7 matcher i Ligue 1 är naturligtvis väldigt bra för en 16-åring (vi snackar ju nästan om ett barn). Tack vare sin fysik, snabbhet, oräddhet, spelintelligens och teknik hanterar Niang en rad olika roller; djuledslöpande anfallare, targetman, släpande anfallare, yttermittfältare… Jag hoppas att han fortsätter att få speltid i Caen eller någon annanstans under de kommande säsongerna, och inte bara spenderar tid på en storklubbs bänk/reservlag. Niang är en extrem talang, men han behöver fortsätta få speltid och helst inte kastas runt på massa olika positioner i för stor utsträckning.

Sotiris Ninis, 21 år, yttermittfältare, Panathinaikos
Nuvarande pris: £8,8 miljoner
Pris om 2 år: £13 miljoner
Kommentar: Ninis, som även kan spela offensiv mittfältare, är en oerhört spännande talang, som trots sin unga ålder redan har spelat över dussinet A-landskamper för Grekland. Ninis är ingen begränsad ”bara-bra-teknik-och-snabb”-yttermittfältare, utan besitter även många fler kvalitéer; framförallt ett mycket bra spelsinne, ett lysande passningsspel och ett farligt skott. Har en förmåga att med sin split-vision och känsla hitta avgörande passningar. Han är en naturlig talang som bör flytta till en ännu bättre liga än den grekiska. Det ska bli intressant att se på vilken position Ninis hamnar på lång sikt; en spelare med så här många kvalitéer kan nämligen utnyttjar på väldigt många olika sätt. En spelare med ett så pass brett register som Ninis skulle jag gärna se ännu oftare i en central roll som släpande anfallare.

Joel Campbell, 19 år, anfallare, Saprissa
Nuvarande pris: £2 miljoner
Pris om 2 år: £10 miljoner
Kommentar: Campbell är en mycket okänd spelare. Han håller onekligen till i en av fotbollens bakgårdar – men lika onekligen är han ämnad för en större scen. Han har ett oerhört driv i steget, och är mycket löpstark, vilket gör honom till ett stort hot för motståndarförsvaren. Vidare har han god teknik, ett välutvecklat spelsinne och är målfarlig. Kan få en riktig kometkarriär om han gör succé i Copa America.

Gabriel Torje, 21 år, yttermittfältare, Dinamo Bucuresti
Nuvarande pris: £4,5 miljoner
Pris om 2 år: £14 miljoner
Kommentar: Torje är en mycket spektakulär yttermittfältare. Han är liten (bara 167 cm), men kompenserar det inte bara genom oerhört snabbhet och teknik, utan även med balans, mod och arbetsmoral. Att han har ett bra skott och är pricksäker i sina offensiva nickar gör honom målfarlig. Precis som Ninis är Torje en spelare med många strängar på sin lyra och hans långsiktiga position kan mycket väl bli centralt i banan. Måste dock sköta sig bättre utanför planen; han riskerar att festa bort en fantastisk karriär.

* * *

För att läsa mer om vilka regler som gällde när listan ovan författades kan du klicka HÄR.

Väl mött om två år!