________________

Nu är sommarens transferfönster stängt och kan summeras ur ett LFC-perspektiv. Nedan följer mina personliga intryck & tankar om sommarens aktivitet.

”Administrativa förändringar”
Redan innan sommaren hade FSG bytt ut fotbollsvärldens sämsta förhandlare (Damien Comolli) trots att denne var handplockad av FSG själva. Det var en stor prestigeförlust för FSG, som skulle låta fler huvuden rulla efter säsongen.

Jag var tveksam till hur genomtänkt beslutet att sparka Kenny Dalglish var. Framförallt fick Liverpool många extra utgifter när Dalglish sparkades och Brendan Rodgers köptes loss från Swansea. De pengarna hade kunna används till annat. Å andra sidan kokade Dalglish och Comolli ihop flertalet dealer på transfermarknaden som förmodligen räknas bland de sämsta någonsin. FSG var troligtvis trötta på att pengar slösades på spelare som visade sig vara rena medelmåttor och jag kan faktiskt förstå att de betalade ”lite extra” för att bli av med Dalglish och Comolli när de betalade ”mycket extra” för i princip varenda spelare som duon värvade.

* * *

”Byte av filosofi och taktik, eller?”
Dalglish ville spela fotboll. Laget skulle rulla bollen. Ha bollinnehavet. Nu är Dalglish ersatt av Rodgers, vars spelfilosofi påminner om Dalglishs, även om den inte är identisk. Spelsystemet är förändrat till 4-3-3 och spelartruppen – framförallt mittfältet – justerat på ett sätt som kommer att innebära att Liverpool kan skruva upp bolltempot i spelet med boll och dessutom spela ett betydligt intensivare presspel i spelet utan boll.

I jämförelse med Dalglish är Rodgers en modernare ledartyp. Han är mer av en lärare; instruktör som vill utveckla unga spelare. Rodgers vill förädla talanger – både de som redan finns i klubben och nya som han vill införskaffa med hjälp av scouter. Det ska onekligen bli intressant att se om läromästaren Rodgers kan slipa till klubbens oslipade diamanter som exempelvis Raheem Sterling och Jack Robinson.

”Lönebudgeten rejält kapad”
Enligt vanligtvis pålitliga journalister har Liverpool skalat bort £400 000 i veckan – ungefär £20 miljoner på ett år – från lönebudgeten. Visst har man värvat spelare, men dessa tjänar tillsammans inte ens i närheten av £400 000 i veckan. Detta innebär per automatik att lönebudgeten är rejält kapad.

Bra eller dåligt? Well, det är onekligen ett stort steg på vägen om man tar ”Financial Fair Play” seriöst, vilket man troligtvis (men bara troligtvis) måste göra. Vidare är det givetvis helt onödigt att ha överbetalda spelare i truppen om det går att undvika. Rent generellt ser jag positivt på att Liverpool har lägre löneutgifter den här säsongen. Det är idiotiskt och i längden förmodligen ekonomiskt ohållbart att ha utfyllnadsspelare som tjänar hur mycket som helst.

”Premier League proven players”
När Fernando Torres skrev på för Liverpool var vissa förbannade över att en ung engelsk anfallare vid namn Darren Bent, som minsann redan hade visat framfötterna för sitt Charlton i Premier League, inte värvades istället. När Robbie Keane skrev på för Liverpool var alla bergsäkra på att han var en säker succé. Likaså skulle Stewart Downing – mångårig pålitlig poängleverantör i såväl Middlesbrough som Aston Villa – fortsätta leverera i Liverpool. Nu borde alla ha lärt sig att ”Premier League proven” inte är mycket att hänga i julgranen… Men nej, alla antar att Clint Dempsey hade fortsatt leverera i Liverpool som han gjort i Fulham, trots de uppenbara varningssignalerna. Jag är glad över att Liverpool för ovanlighetens skull inte har värvat massa spelare från andra PL-klubbar. Utöver att de inte är de säkra värvningarna som många tror, är de dessutom övervärderade och har generellt sett höga löner.

* * *

”Den trevliga men fula ankungen”
Liverpool har gjort det mesta för att återupprätta Joe Coles rykte och heder. Cole är knappast värd ens en femtedel av sin veckolön på £100 000, men Rodgers beslutade sig för att ge honom en chans. Att låta Cole videoblogga under USA-touren var förmodligen ett strategiskt PR-val för att visa fansen vilken trevlig kille Cole faktiskt är.

Det råder nämligen inga som helst tvivel på att Cole verkligen är trevlig, ger sitt yttersta och är en allmänt bra karaktär. Han prioriterar dock att tjäna pengar framför att spela fotboll. Det är egentligen svårt att klandra Cole för detta… Han kommer trots allt aldrig mer att få ett i närheten av lika bra kontrakt, och om han skulle börja få mer speltid skulle han antagligen bara bli skadad igen. Alla vill ha ett bra kontrakt och ingen vill vara skadad.

Rodgers ångrar nog att han gav Cole chansen under försäsongen. Det effektivaste sättet att bli av med honom och framförallt allt den enorma löneutgiften som hans närvaro innebär hade förmodligen varit ett hårdare, kallare approach från Rodgers sida redan inledningsvis. Istället väntade Rodgers till den sista veckan med att säga ganska öppet på en presskonferens att han ville bli av med Cole.

Jag har en känsla av att det fortfarande kan hända något i fallet Cole. Att transferfönstret är stängt är inget hinder för att Liverpool och Cole ska förhandla fram ett brytande av kontraktet. I så fall går förhandlingen i princip ut på att komma överens hur mycket Liverpool ska betala Cole för att han ska acceptera att kontraktet bryts. Om kontraktet bryts blir Cole klubblös och kan i egenskap av detta skriva på för en annan klubb trots att transferfönstret är stängt. Det vore förmodligen det bästa för alla inblandade parter…

* * *

Sammanfattning IN:
Fabio Borini, AS Roma
Joe Allen, Swansea
Oussama Assaidi, Heerenveen
Nuri Sahin, Real Madrid (lån)
Samed Yesil, Bayer Leverkusen

Sammanfattning UT:
Fabio Aurelio, Gremio
Dirk Kuyt, Fenerbahce
Stephen Darby, Bradford
Maxi Rodriguez, Newell’s Old Boys
Alberto Aquilani, Fiorentina
Craig Bellamy, Cardiff
Jay Spearing, Bolton (lån)
Andy Carroll, West Ham (lån)
Charlie Adam, Stoke
Nathan Eccleston, Blackpool

* * *

Kommentarer IN:

Fabio Borini: Rodgers känner den mångsidiga Borini både som spelare och person. Smarta löpningar ska i kombination med bra avslut göra Borini till en värdefull pjäs i Rodgers Liverpool. Det återstår onekligen att se om han lyckas, men han är en ung kille som Rodgers troligtvis kommer att ha ett enormt stort tålamod med. Priset var högt sett till meriterna, men å andra sidan hade ett engelskt pass dubblat prislappen.

Joe Allen: Stackars Ayre förhandlade och förhandlade med Swansea, men lyckades inte få ner prislappen ett smack. Swansea insåg att de hade en fantastisk spelare i form av Allen och lät Liverpool betala därefter. Till skillnad från vissa andra brittiska spelare som Liverpool har köpt under de senaste åren är Allen värd sin övergångssumma. Mer om Allen kommer längre ner i inlägget!

Oussama Assaidi: Stackars journalister och kanske framförallt fantiserande ”ITK’s”. De gissar vilt och under sommaren vräkte de ur sig att Liverpool var intresserade av varenda person som ha satt på sig ett par fotbollsskor… förutom Oussama Assaidi. Ingen hade länkat samman Assaidi med Liverpool innan han helt plötsligt blev officiellt klar! Och ingen utanför Holland och möjligtvis Marocko har väl egentligen koll på hur bra den här killen är? Alla kan se vilken spelartyp han är, men jag tvivlar på att någon LFC-supporter har sett honom i över 10 matcher. Jag har i alla fall inte det.

Nuri Sahin: Det råder inga tvivel om att den extremt spelskickliga och spelintelligenta Sahin håller världsklass i sina bästa stunder. Om han kan komma upp i sin bästa nivå har Liverpool fått en fullständigt magisk förstärkning. Och ja, han är för bra för att vara sann – därav låneavtalet utan köpoption. I en idealisk värld hade Liverpool köpt loss honom direkt!

Samed Yesil: Tyskturken ser nästan ut som Mesut Özil och har nästan samma namn, men spelar på en helt annan position. Om man kollar på Yesils målfacit på ungdomslandslagsnivå så har inte Liverpool haft en lika målfarlig ung anfallare sedan… Krisztian Nemeth. Yesil är naturligtvis ingen färdig spelare, men jag liksom övriga som såg honom i förra sommarens U17-VM kan konstatera att Liverpool har lagt beslag på en oslipad diamant.

* * *

Kommentarer UT:

Fabio Aurelio: Den ack så skadedrabbade Aurelio hade förstås ingen framtid i Liverpool. Det är bara att tacka för en lång och trogen tjänst. Dessvärre kommer han främst att bli ihågkommen för sina skador, trots flertalet oerhört bra insatser i LFC-tröjan. Missar tyvärr hela den nuvarande brasilianska säsongen på grund av en skada som han drog på sig efter flytten till Gremio…

Dirk Kuyt: Holländaren gjorde alltid sitt bästa, men allt har ett slut. Han kämpade verkligen och gav verkligen alltid sitt yttersta. Gjorde dessutom många mål – kanske främst på retur – men framförallt många viktiga mål. Tack!

Stephen Darby: Den numera 23-årige högerbacken tillhör inte längre Liverpool. Han hade ett stort klubbhjärta, men det är ärligt talat lite av en gåta att han inte lämnade i ett långt tidigare skede.

Maxi Rodriguez: Göteborgaren kommer alltid att påpeka att Maxi fick ut maximalt av sin speltid. Ja, det stämmer nog, säger jag. Han var en bra lagspelare och en effektiv sådan. Effektiviteten kommer att saknas, men mest kommer man förstås att sakna hans briljanta sång!

Alberto Aquilani: Han kom, han sågs, han… tjänade pengar. Groteska pengar. Tiden i Liverpool gjorde Aquilani till ekonomiskt oberoende för resten av livet, men knappast till en bättre fotbollsspelare. Nåja, det var ingen som tvingade Liverpool att erbjuda honom ett fett kontrakt – han tackade förstås och tog emot det fina erbjudandet. Beslutet att värva honom visade sig bli ett av klubbens sämsta beslut någonsin.

Craig Bellamy: När den ständigt flyttande Bellamy skrev på för Liverpool (igen) anade de flesta att han var en kortsiktig lösning. Nog hade man räknat med åtminstone en tvåårssejour, men det räckte med ett år innan Bellamy ville flytta hem till Cardiff. Vad det verkar var hans beslut starkt påverkat av Gary Speeds tragiska död. Det är förstås bara att önska Bellamy lycka till både på och utanför planen. Bellamys son Ellis är för övrigt walesisk U16-landslagsspelare, där även Speeds son Edward spelar.

Jay Spearing: Den lilla mittfältaren med det stora LFC-hjärtat fick inte plats i Rodgers Liverpool. Det känns helt okej, med tanke på hur begränsad han trots allt är som spelare. Framförallt misslyckades Spearing med att undvika misstag när han har spelat som defensiv innermittfältare, vilket stundtals har fått förödande konsekvenser för laget. Nu väntar spel i Bolton för den optimistiskt spelande Spearing.

Andy Carroll: Redan i ett tidigt stod det klart att Rodgers inte ville ha Carroll. Problemet var att seriösa köpare saknades. Därefter förklarade Rodgers att han vore dum om Carroll skeppades utan att en ersättare införskaffades… Carroll skeppades – men ingen ersättare kom – och Rodgers framstår som en loser. Det är dock självförvållat, då hans offentliga utspel skapade förväntningar som klubben i slutändan inte lyckades infria. Att Carroll kommer att göra succé i Big Sams West Ham känns ganska givet, med tanke på hur laget spelar och vilka kvalitéer Carroll har.

Charlie Adam: Passningsskickligheten finns där, men i spelet utan boll är Adam tyvärr alldeles för orörlig för Rodgers taktik. Stokes £4 miljoner känns som en helt okej prislapp – ologiskt nog – med tanke på att en av fotbollsvärldens främsta managers anser att bara hans hörnor är värda £10 miljoner… Dessvärre är Adams orörlighet värd -£6 miljoner för dagens Liverpool…

Nathan Eccleston: Den allmänt överskattade och (vad jag har hört) överbetalda talangen skeppades äntligen på permanent basis. Skönt, jag har aldrig sett storheten i den här killen. Tveksamt om han kommer att platsa i Blackpool, då de har flertalet gedigna offensiva spelare i sin trupp.

* * *

”Det dyra fyndet”
När Rodgers lämnade Swansea fanns en spelare – men endast en – som han var ytterst angelägen om att hämta till Liverpool. Det var förstås Allen. Ligans kanske mest underskattade spelare håller fruktansvärt hög klass, vilket vi redan har sett i LFC-tröjan. Som tur var verkade inte särskilt många andra förstå detta.

Det är inget snack om att Allen hade varit en idealisk förstärkning till Manchester Uniteds mittfält. Likväl har Manchester City värvat flera innermittfältare – samtliga sämre än Allen, enligt min mening – men detta bör vi tacka evigt för. Allen kommer att bli en legend i Liverpool.

Allen passar inte bara in perfekt i Liverpools spelsystem. Rent individuellt är han också en helt fantastisk spelare. Han är en allroundskicklig spelare, men kommer främst att ge Liverpool rytm och tempo i bollinnehavet. En spelare med de egenskaperna har saknats sedan världsklasspelaren Xabi Alonso lämnade för spel i Real Madrid, där han framgångsrikt har styrt spelet sedan dess. Det är dock bara en tidsfråga innan resten av fotbollsvärlden inser hur bra Allen faktiskt är.

”Klasskillnad på vänsterfötterna”
Med Rodgers presspel fanns inte längre någon plats för Charlie Adam, skottens fina passningsfot till trots. Istället handplockade Rodgers en annan vänsterfotad spelare som håller betydligt högre klass och som framförallt är betydligt bättre lämpad för lagets nya taktik – Nuri Sahin. Man kan inte ignorera att den rockaden är oerhört gynnsam för Liverpool, då det är uppenbar klasskillnad på spelarna i fråga.

”Doldisar som måste lyckas”
Liverpool är inte längre ett namn fullt med etablerade, välbetalda namn. Numera måste man förlita sig på att mer oetablerade, så kallade ”mindre” namn, kommer in och gör ett bra jobb. Spelare som Borini och Assaidi måste i princip lyckas. De får inte bara agerade stafettpinne – som en passiv Downing gjorde förra säsongen – de måste löpa sin sträcka på bästa möjliga sätt och således dra sitt strå till stacken.

”De givna värvningarna som aldrig kom”
Det fanns två spelare som olika skeden såg ut att vara helt givna LFC-värvningar. Jag tänker främst på Sigurdsson och Dempsey. Amerikanen är redan nämnd tidigare i texten, men jag sörjer inte heller Sigurdssons uteblivna ankomst till Liverpool. Han hade visserligen varit en användbar backup till Steven Gerrard, men inte mer än så. Det går ärligt talat att hitta betydligt bättre spelare för den summan (övergångssumma + kontrakt) som han kostade. Ironiskt nog gick Tottenham – som signade Sigurdsson tack vare ett väldigt fint kontraktserbjudande – i sista stund miste om världsspelaren Joao Moutinho på grund av att de inte lyckades förhandla fram kontraktsvillkor som båda parterna var nöjda med. Snacka om att Spurs borde ha struntat i Sigurdsson och lagt allt krut på Moutinho istället!

”Superfyndet som missades”
Jag inser att han inte är särskild känd bland fotbollsfans i allmänhet, men PSV gjorde ett fantastiskt kap när de värvade Luciano Narsingh, 21, från Heerenveen för 4,1 miljoner euro. Förra säsongen gjorde Narsingh flest assist av alla i den holländska ligan och hans främsta position är högerforward i 4-3-3. Jag behöver väl inte ens säga att Liverpool borde ha värvat den här killen?

”Uteblivna värvningar öppnar upp för unga anfallare?”
Det var inte meningen att Adam Morgan skulle spela särskilt mycket i Premier League den här säsongen. Istället skulle han matchas försiktigt i A-laget (men inte lånas ut) via spel i främst Europa League. Yesil var tänkt att spela med A-laget om 1-2 år. Ibland kan en (eller två) uteblivna värvningar förändra mycket…. Den enes död, den andres bröd. Den uteblivna värvningen/värvningarna öppnar upp för Morgan – och kanske Yesil – kommer de att ta chansen?

* * *

”Att hålla koll på inför januari”
Ju fler matcher man ser, ju fler intressanta spelare hittar man. Jag har identifierat flertalet guldkorn som enligt min mening är hyperintressanta namn inför januari. Dessa kommer att presenteras i så kallade ”scouting reports”. Av naturliga skäl kommer fokus att läggas på offensiva spelare.