Att hitta gedigna Bosmanspelare är onekligen ett effektivt framgångsrecept för den som har liten transferbudget.

Liverpool har för vana att värva på free transfers. De senaste åren har man – med blandad framgång –  värvat spelare som Fabio Aurelio, Andriy Voronin och Philipp Degen på Bosman. Dessutom tyder allt på att man har gjort klart med ytterligare en – nämligen Milan Jovanovic – till kommande säsong.

En duktig spelare som blir free agent i sommar är St Etiennes ytterback Mouhamadou Dabo, som onekligen är en intressant spelare. Med ett långt kontrakt är jag övertygad om att han skulle kosta £4-7 miljoner att köpa loss.

Enligt tidningarna var Arsenal, Tottenham, Aston Villa, Manchester City och Lyon intresserade av Dabo förra sommaren, men något flytt blev aldrig av.

Således blev Dabo kvar i den klassiska klubben St Etienne, där han har varit en nyckelspelare de senaste säsongerna. För ganska precis ett år sedan blev han uttagen till Frankrikes landslagstrupp till träningsmatchen mot Argentina. Dabo fick dock inte göra A-landslagsdebut i och med att han blev kvar på bänken under hela matchen.

23-åringen är lika bekväm på höger- som vänsterbackspositionen. Han har spelat högerback under flera säsonger, men den här säsongen har han främst används som vänsterback.

Jag valde att spana in Dabo i matchen mellan Bordeaux och St Etienne (3-1).  Dabo spelade vänsterback under matchens samtliga 90 minuter.

Eftersom St Etienne hade en väldigt defensiv gameplan, vilket jag kan köpa eftersom en bortamatch mot Bordeaux är en av de svåraste matcherna i Ligue 1, gick inte Dabo på speciellt många offensiva utflykter.

Istället fick han först och främst visa upp sin defensiva sida. Han är inte speciellt stor (176 cm), men oerhört snabb, rörlig och ettrig i sitt försvarsspel.  Dessutom har han god balans och är relativt svår att flytta på.

Han spelade tufft mot Bordeaux, ibland vårdslöst. Som till exempel i den 27:e minuten när han gjorde en ful kapning på Marouane Chamakh – det resulterade i ett gult kort vilket var helt rätt utdelat av domaren.

Efter kortet blev Dabo försiktigare, dock utan att bli för passiv. Jag gillade även hur han spelade med bollen; han löste pressade situationer bra och kastade inte bara iväg bollen.

Vid något enstaka tillfälle hade han problem med tjecken Jaroslav Plasils huvudspel, men i övrigt gjorde Dabo en bra match defensivt.

Sammanfattningsvis kan sägas att Dabo gjorde en relativt anonym match offensivt, vilket naturligtvis var en direkt konsekvens av St Etiennes defensiva taktik. Dabo visade att han är en oerhört smidig spelare, och det faktum att han är lika bra på båda kanterna, och är Bosman i sommar, gör honom till ett väldigt intressant alternativ inför sommarens transferfönster.

1 kommentar
  1. hoppas lfc försöker få in honom bra backup till glen och insua

Kommentarer är stängda.