Både den här och nästa scoutingrapport kommer att handla om spelskickliga innermittfältare. Först ut är Lyons Miralem Pjanic.

De flesta känner nog redan till Pjanic, som redan är etablerad i Lyons stjärnspäckade lag, trots att han bara är blott 19 år gammal.

Bosniern bytte från Metz till Lyon under sommaren 2008. Prislappen var 8 miljoner euro + framtida tillägg. Naturligtvis en stor summa för en tonåring.

I skrivande stund har han spelat 40 matcher (2429 minuter) den här säsongen, med 7 mål, 6 assist och 6 gula kort som statistiskt facit.

På landslagsnivå har han redan spelat 12 A-landskamper för Bosnien, som ju var ytterst nära att kvalificera sig till sommarens VM i Sydafrika.

Jag bevakade Pjanic i Champions League-matchen Lyon – Real Madrid (1-0).  Han huserade som vanligt på innermittfältet och det var intressant att se honom mot ett sådant högkvalificerat motstånd.

Pjanic gjorde ett gediget defensivt jobb mot Real Madrids spelskickliga spelare. Han täckte ytor och gick in hårt i duellerna, vilket var lite en av överraskning, då han omges av ett rykte att inte smälla på tillräckligt.

Han var dock anonym i spelet med boll. Han kom inte riktigt till i det offensiva spelet, och hade svårt att hitta den omtalade ytan mellan motståndarnas backlinje och mittfält. I slutet av matchen visade han fina intentioner när han iscensatte några Lyonanfall, men de tillfällena var definitivt för få.

Pjanic närvaro märktes ändå. Han tog hans om varje fast situation på offensiv planhalva – och han gjorde det med bravur. Bosniern besitter en mycket vass högerfot; tillslaget är underbart, bollbanan lurig och träffsäkerheten precis.

Ja, det var rent ut sagt uselt av Lyonspelarna att inte ta tillvara på någon av Pjanics frisparkar. Flera gånger träffade han pannan på medspelarna i samband med hörnor och offensiva frisparkar.

Lite synd att Pjanic inte fick några riktigt bra skottläge. Han är en ruggig frisparksläggare och verkar ha lärt sig ett & annat av mästaren Juninho. Pjanic har definitivt en spetskompetens i form av sin högerfot.

I den 78:e matchminuten blev Pjanic utbytt till förmån för Kim Källström, vilket kändes helt okej, eftersom bosniern såg ganska trött ut.

Sammanfattningsvis kan man säga att jag förväntade mig lite mer av Pjanic i spelet, men samtidigt är han bara 19 år och ställdes mot ett extremt kvalificerat motstånd i form av Real Madrid. Måste naturligtvis också nämnas att hans högerfot imponerade stort på fasta situationer.

Mycket talar för att Miralem Pjanic kommer att göra som Mahamadou Diarra, Michael Essien & Karim Benzema har gjort de senaste åren – det vill säga lämna Lyon för oerhört stora pengar. Tror dock att han bli kvar en-två säsonger till i Ligue 1 innan han lämnar för en av de allra största klubbarna.

2 kommentarer
  1. Hejsan, trevlig läsning, men vill bara påpeka att Pjanic inte byttes ut mot Real Madrid, Det va just Pjanic som gjorde matchens ända mål och såg till att Madrid fick utgå ur CL!

    • Hallå. Detta handlar om Pjanics insats i första CL-matchen mot Real Madrid, alltså den i Lyon.

Kommentarer är stängda.