När januaris transferfönster stängde kunde vi konstatera att över 100 spelare ryktades till Liverpool, men att endast två – Luis Suarez och Andy Carroll – skrev på. Sedan dess har Kenny Dalglishs entré som manager inneburit betydligt bättre spel och resultat – och många spelare har höjt sina prestationer avsevärt mycket i jämförelse med inledningen under Roy Hodgson.

Den första februari skrev jag följande;
”Trots de två nyförvärven kan jag inte låta bli att tänka på hur det kunde ha blivit, om Young, Adam och Richards hade kommit, eller framförallt hur laget kommer att se ut efter sommarens transferfönster. Truppen är fortfarande i akut behov av förstärkning. FSG visade att de är beredda att förstärka – i sommar tror jag att marknaden är beredda för FSG.

För trots allt, Liverpool behöver ett helt gäng nya spelare för att kunna utmana de bästa. Enligt min mening behöver man förstärka på många platser.

– Mittback. Endast Agger håller hög klass.
– Vänsterback. Aurelio är skadedrabbad och Konchesky skeppad till Robin Hoods gamla hemtrakter.
– Innermittfältare. Finns ingen stark defensiv av hög klass, Mascherano alltså inte riktigt ersatt.
– Snabb yttermittfältare (2). Behöver väl inte motiveras.
– Anfallare. Bisarrt nog, men om Liverpool ska spela 4-4-2 behöver man ha minst tre klassanfallare, nu har man ”bara” två.

Jag anser att de ovannämnda behoven av nyförvärv består – trots uppryckningen i spelet. Den enda justeringen som jag vill göra är att Jay Spearings genombrott innebär att Liverpool inte behöver signa ytterligare en defensiv mittfältare, utan istället bör man söka efter spelskicklig innermittfältare med offensiva kvalitéer. Anfallaren behöver dessutom inte vara en renodlad anfallare, då en mångsidig offensiv spelare också skulle kunna vara nyttig att få in istället, förutsatt att denne är mycket kapabel på anfallspositionen. Dessutom är Liverpool i behov av en duglig backup till Pepe Reina.

Jag kommer att göra en liten artikelserie över vilka realistiska nyförvärv som jag vill se i Liverpool. Observera att det inte är drömförvärv typ Leo Messi och heller inte de som jag tror kommer att skriva på. Jag tar naturligtvis hänsyn till Liverpools värvningsstrategi som kortfattat går ut på att rekrytera spelare utifrån ekonomiska kalkyler; stora övergångssummor läggs endast på unga spelare med återförsäljningsvärde, äldre spelare ska vara billiga, man ska köpa ungt – helst brittiskt – och så vidare.

* * *

Beskrivning: Rutinerad, pålitlig backup-målvakt vars närvaro i truppen gör att Liverpool skulle klara sig okej även om Reina råkar ut för en skada.

Nyförvärv #1: Brad Friedel

Kommentar: Att ta in Friedel är egentligen en ”no-brainer” för mig, eftersom han uppfyller samtliga de kriterier som jag vill se hos en backup-målvakt. Att han besitter värdefull PL-erfarenhet är förstås också ett plus, då han känner ligan utan och innan. Vore ett klockrent nyförvärv på Bosman och ytterligare kommentarer känns ärligt talat överflödiga.

Snabbfakta Brad Friedel
Position: Målvakt
Född: 1971
Längd: 188 cm
Vikt: 92 kg
Beräknad prislapp: Bosman

* * *

Beskrivning: Liverpool saknar en riktigt vass mittback, som är bra på såväl kort som lång sikt. Jamie Carragher och Soto Kyrgiakos börjar närma sig slutet av sina karriärer, Daniel Agger är alltid skadad, Martin Skrtel har visserligen spelat upp sig men varit ojämn, och Danny Wilson behöver förmodligen något eller några säsonger på lån innan han blir mogen för spel i Liverpool.

Nyförvärv #2: Phil Jones

Kommentar: Trots sin unga ålder håller Jones redan hög PL-klass och han blir bara bättre. Han läser spelet bra, är stark i kroppen, bra i luftrummet och klart godkänt i spelet med boll. Jag är övertygad om att han kommer att göra ett fantastiska U21-EM, vilket kan innebära att prislappen stiger ytterligare. Englands kommande storback är inte Gary Cahill (hur länge kan man egentligen vara en ”talang”? Killen fyller 26 senare i år) eller Chris Smalling – det är Phil Jones. Han passar in perfekt i klubbens värvningsstrategi och bör vara mycket intresserad att flytta till en storklubb – just av den enkla anledningen att han redan är tillräckligt bra för att få speltid. Arsenal kommer säkert att försöka hugga på Jones, men jag litar på att Damien Comolli klarar av att knocka Arsene Wenger i ett budkrig.

Snabbfakta Phil Jones
Position: Mittback
Född: 1992
Längd: 180 cm
Vikt: 71 kg
Beräknad prislapp: £12 miljoner

* * *

Beskrivning: Liverpool har flertalet högerbackar som behärskar vänsterbackspositionen, men man har ingen renodlad, vänsterfotad vänsterback, eftersom Paul Konchesky helt enkelt inte är tillräckligt bra. Även om detta inte längre är en position där Liverpool är i extremt stort behov av förstärkning, vore det lämpligt med en prisvärd vänsterback. Jag tycker absolut inte att Liverpool ska lägga enorma pengar på en vänsterback, men det finns troligtvis prisvärda alternativ på marknaden.

Nyförvärv #3: José Enrique

Kommentar: Alla har förmodligen sett Enriques härliga offensiva egenskaper; han är snabb, har en bra vänsterfot, god teknik och en publikfriande anfallslusta. Hans defensiva spel är definitivt orosmolnet, men han har förbättrat sig, samtidigt som hans oerhörda snabbhet gör att han ofta kan ”komma tillbaka” i situationer och reda ut de. Enrique har säkerligen stora ambitioner – särskilt då Spaniens landslag ärligt talat har precis allt förutom just en vänsterback – och han vill naturligtvis flytta till en storklubb. Med tanke på att hans kontrakt går ut sommaren 2012, är han troligtvis tillgänglig för en relativt liten summa.

Snabbfakta José Enrique
Position: Vänsterback
Född: 1986
Längd: 184 cm
Vikt: 78 kg
Beräknad prislapp: £7 miljoner

* * *

Som en enkel huvudräkning avslöjar kostar de tre ovannämnda spelarna mindre än £20 miljoner tillsammans. Ja, det är ganska lite, då Liverpool förväntas spendera betydligt mer än så i sommar, men jag vill att de stora pengarna ska spenderas högre upp i banan.

Jag vill redan nu bekräfta det som flera säkert kommer att säga – dvs att del #1 var ytterst förutsägbar, eftersom det ryktas oerhört starkt om dessa tre spelare. Jag törs nog lova att spelarna i #2 inte kommer att bli lika förutsägbara! Då tar jag yttermittfältarna, och i del #3 kommer innermittfältaren+anfallaren.