Förra säsongens seriesegrare i the Championship spelar en offensiv och optimistisk fotboll.

AFC Bournemouth är en spännande klubb med ett spännande A-lag. Sedan den ryska affärsmannen Maxim Demin investerade i klubben 2011 har de tagit stadiga kliv. De har blivit bättre och bättre. Investeringarna har till synes varit genomtänkta och lagom stora. Spelidén har funnits där och likaså en sportslig konsekvens. Den 37-årige managern och tillika klubbikonen Eddie Howe, som för övrigt har Brendan Rodgers som en av sina förebilder, har gjort ett bra jobb. Med sin modiga och offensiva fotboll har Howe etablerat sig som en uppstickare bland brittiska managers och nämns allt oftare som ett kommande namn stor storklubbar. Det återstår att se hur långt Howe kan gå – men nu får han bevisligen chansen att visa upp sitt kunnande på den största scenen i Storbritannien.

Säsongen 14/15 tog Bournemouth 90 poäng på 48 matcher. På dessa matcher gjorde de hela 98 mål, vilket var flest i serien. Med sina 20 mål vann Callum Wilson den interna skytteligan och kom fyra i ligans totala. Den 23-årige Wilson har en bakgrund i Coventry City och förtjänar onekligen att få chansen i Premier League.

Bournemouth torskade ligapremiären mot Aston Villa med 1-0. Då ställde laget upp med en 4-4-2-uppställning bestående av följande spelare: Boruc, Francis-Elphick-Cook-Daniels, Ritchie-Gosling-Surman-Pugh, Wilson-King.

Jag klandrar er inte om ni knappt känner igen någon av spelarna. Boruc är förstås ett välbekant namn för de flesta. Den förra Evertontalangen Gosling gjorde ett matchavgörande mål i FA-cupen mot 2009, men valde året efter att inte förlänga med Everton för att istället skriva på för Newcastle. Delvis på grund av skador har den numera 25-årige Goslings utveckling och karriär stagnerat.

Bournemouth har varit aktiva på sommarens transfermarknad. De har värvat lite olika spelare varav några är etablerade.

* * *

Bournemouths transferfönster:

In:
Artur Boruc (Southampton) – free transfer
Adam Federici (Reading) – free transfer
Joshua King (Blackburn Rovers) – tribunal ska fastställa summan
Christian Atsu (Chelsea) – Lån
Tyrone Mings (Ipswich Town) – Okänd summa
Sylvain Distin (Everton) – free transfer
Max Gradel (Saint Etienne) – Okänd summa
Lee Tomlin (Middlesbrough) – Okänd summa
Filippo Costa (Chievo) – Lån

Ut:
Ian Harte – inget nytt kontrakt
Josh McQuoid – inget nytt kontrakt
Darryl Flavahan – inget nytt kontrakt
Mohamed Coulibaly – inget nytt kontrakt
Joe Partington – inget nytt kontrakt
Miles Addison – inget nytt kontrakt
Ryan Fraser (Ipswich Town) – Lån
Brett Pitman (Ipswich Town) – Okänd summa
Jayden Stockley (Portsmouth) – Lån

* * *

Det kanske inte är särskilt märkligt att Bournemouth har värvat många spelare från the Championship. De har naturligtvis väldigt bra koll på spelare i den divisionen och de tillhör säkert rätt priskategorier. Boruc och Federici bildar en helt ny målvaktsuppsättning. Den spännande Mings och rutinerade Distin förstärker försvaret. 27-årige Gradel har haft flera bra säsonger i Ligue 1 och var dessförinnan väldigt bra för Leeds. Tomlin har många fina år i lägre divisioner bakom sig och Atsu är en duktig ung spelare som har en växel till att lägga in. Jag tycker att Bournemouth har gjort många smarta värvningar, men de skulle nog behöva några till rutinerade pjäser.

Lite synd att den irländska frisparkasspecialisten Ian Harte, 37, inte fick nytt kontrakt, men samtidigt kanske det var naturligt med tanke på åldern.

* * *

Det återstår att se om Bournemouth kommer att klara av att hantera Liverpool på Anfield. Inte minst mentalt är det förstås en svår match för en så enorm ”underdog”. Atsu (ryggen) och Shaun MacDonald (tå) missar eventuellt matchen på grund av skador.

2 kommentarer
  1. Hade varit riktigt skönt om vi skulle gå in med 6 poäng inför matchen mot Arsenal

  2. Lurig match mot ett Bournemouth som har allt att vinna, samtidigt som Liverpool har precis allt att förlora samt kommer ha ett massivt tryck från hemmapubliken att leverera direkt i första matchen. Benteke och Firmino måste få en bra start så att de kan rida på den vågen resten av hösten.

Kommentarer är stängda.