Seger mot Bournemouth är mer eller mindre ett måste för Liverpool. Ja, detta vågar jag skriva trots att matchen tillhör omgång nummer två. T-V-Å.

Premiären är avklarad. Tacka gudarna och Coutinho för att Liverpool kom segrande ur den striden. Det här med underhållande fotboll var verkligen ingen prioritet. Det kan nog alla förstå. Det var en premiär. Dessutom förlorade Liverpool med 6-1 på samma plan i förra säsongens sista ligamatch.

1-0-segern kommer knappast att bli en av säsongens mest minnesvärda matcher, men likväl kanske den mest nödvändiga trepoängaren som Liverpool kommer att ta på hela säsongen. Ett poängtapp hade trots allt varit uselt för självförtroendet och även varit ett stort energitapp. Brendan Rodgers har åter igen värvat många spelare och för honom är det till stora delar en ny grupp som måste bygga sin gruppdynamik, sitt kollektiva självförtroende och sin tro på att Liverpool åter igen ska utmana om troféerna. Jag är övertygad om att premiärsegern var livsviktig för lagbygget Liverpool.

På ett individuellt plan fick Rodgers flera besked. Benteke stångades verkligen med Stokes mittbackar och han orkade, trots bristen på speltid i sommarens träningsmatcher. ”Transfer sagan” gjorde att Benteke missade träningsmatcher för både Aston Villa och Liverpool. Konditionsmässigt och fysiskt var hans insats mot Stoke därmed ett skönt besked.

Detsamma gäller Coutinhos fysiska status. Även där fick Rodgers positiva besked i premiären. Visst, Coutinho briljerade inte hela matchen, men han hade väldigt tät markering på sig. Att Coutinho trots detta orkade i den mån att han lyckades ha ork kvar att avgöra matchen i slutet var ett glädjebesked. Copa America gjorde ju att varken Coutinho eller landsmannen Firmino kunde delta i många träningsmatcher. Beträffande Firmino, är min förhoppning att han ska starta mot Bournemouth. Det bör vara en lämplig första PL-start för honom; Liverpool kan föra spelet och möter inte ett lag med en fantastisk defensiv. Firmino har goda möjligheter att göra mål och assist.

Ytterligare ett positivt besked mot Stoke var att Joe Gomez klarar av att spela i PL. Då menar jag både mentalt och fysiskt. Han blev förvisso lurad av Walters vid någon tillfälle, men det går att ha förståelse för detta. Gomez är fortfarande bara en ung grabb som måste tillåtas göra misstag under resans gång. Allt annat vore att ha fullständigt orealistiska förhoppningar på honom!

Jag hoppas att Liverpool kan fortsätta bygga självförtroende mot Bournemouth. Vi bör få se ett offensivare och mer fartfyllt spel än mot Stoke. Om Liverpool vinner bibehåller man ”momentum”, vilket vore ytterst viktigt inför fortsättningen. En bra inledning känns hur viktig som helst för detta unga Liverpool. Annars kan vi nog glömma att överhuvudtaget vara med i CL-racet under den andra halvan av säsongen.

3 kommentarer
 1. Hade varit gott med en ”sopa dem av mattan” första-halvlek likt den som vi gjorde så många gånger säsongen 13/14.
  Framåt Liverpool!

 2. Jag är lite orolig inför att möte Bournemouth.
  Tycker de har en intressant spelidé och har gjort vettiga värvningar.
  Tror inte de kommer backa hem utan de kommer nog våga ta sig framåt när tillfälle ges.
  Känns som det är oerhört viktigt att få in en boll inom de 20 första minuterna för att det inte ska bli en jobbig match fylld av vånda.

 3. De senaste dagarna har jag börjat luta åt att jag vill se följande start XI.

  Mignolet
  Clyne, Skrtel, Sakho, Moreno
  Henderson, Milner
  Coutinho, Can, Firmino
  Benteke

  Offensiva ytterbackar och smalt offensivt mittfält. Det skulle innebära en större tyngd där framme med två spelare som kan ta emot boll och hålla i om så behövs (Benteke, Can). Samtidigt som genomgrottskraften ökar markant med en Can som har ett bra driv när han sätter igång. Att han dessutom får understöd av två trollgubbar tror jag bara skulle göra det ännu tuffare för motståndarna.

  Defensivt skulle det så klart innebära att Milner och Henderson får ett ännu större ansvar för att täcka upp men med den arbetskapacitet de har ska det inte vara några problem, dessutom skulle vi kunna sätta in en något hårdare press redan i anfallssposition då även Can har en bra arbetskapacitet.

  Det är bara en tanke som har slagit mig men jag tror det skulle kunna bli bra.

Kommentarer är stängda.