[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Liverpools mittbackar har blivit både hyllade och sågade under de senaste veckorna. Mest hyllad har Martin Skrtel blivit, vilket naturligtvis var helt på sin plats efter hans oväntade och väldigt viktiga målrika inledning i matchen mot Arsenal. Mest kritiserad har Kolo Touré blivit – också helt på sin plats med tanke på ivorianens oerhört grova individuella misstag i de senaste ligamatcherna.

Nedan följer en kort sammanställning av Liverpools mittbacksalternativ samt prognoser inför nästa säsong:

Martin Skrtel, 29 år
Den här säsongen: Har överlag gjort en stark säsong. Rodgers har berömt slovakens utvecklade ledaregenskaper. Har dessutom gjort 4 ligamål och utvecklat sitt offensiva huvudspel. Håller på med överdrivna fasthållningar i samband med defensiva fasta situationer, men av någon outgrundlig anledning lyckas han alltid undvika domaråtgärd. Har spelat hela 2141 minuter i Premier League. Framstår allt mer som lagets bästa mittback den här säsongen.
Nästa säsong: Kommer naturligtvis att stanna.

Daniel Agger, 29 år
Den här säsongen: Har i vanlig ordning haft skadebekymmer. Till skillnad från tidigare säsonger har den hårdare konkurrensen gjort att han inte har varit given när han har varit skadefri. Fortsätter att spela ett väldigt bra passningsspel, men göra defensiva misstag. Har spelat 809 minuter i PL, vilket ju inte ens är hälften av vad exempelvis Skrtel har spelat.
Nästa säsong: Det kommer säkerligen att vara frestande för Liverpool att sälja Agger i sommar om man mottar bud på över £10 miljoner. Värvningen av Sakho betyder att han inte längre är lika viktig för laget.

Kolo Touré, 32 år
Den här säsongen: Skador på främst Agger och Sakho har gjort att Touré har fått oväntat mycket speltid under säsongen, vilket illustreras av hans 1409 spelade minuter i ligan. Inledde starkt och fick mycket hype i säsongsinledningen, men har mattats av och dessutom gjort några riktigt grova grodor på slutet. Man ska dock inte glömma att ivorianen är ett tilltänkt fjärdealternativ och bör bedömas därefter.
Nästa säsong: Touré är en erfaren spelare med bra karaktär, samtidigt som han knappast skulle inbringa någon betydande transfersumma. Bör bli kvar, men sitter inte helt säkert.

Mamadou Sakho, 24 år
Den här säsongen: Har visat prov på urstarkt närkamps- och huvudspel samt bra karaktär i sin tid i LFC, men hade svårt att hänga med tempot i t.ex bortamatchen mot Arsenal. Är väldigt rutinerad för sin ålder och absolut en spelare med stor utvecklingspotential. Har spelat 1027 minuter i ligan, men det hade blivit betydligt fler utan skadeproblemen.
Nästa säsong: Sakho är en spelare som Liverpool kommer att behålla. Kommer troligtvis att få en allt viktigare roll.

Tiago Ilori, 20 år
Den här säsongen: Anslöt skadad sommarfönstrets sista dag och behövde tid på sig för att komma i form. Spelade tre U21-matcher under hösten och blev utlånad till Granada i januari. Förra helgen debuterade Ilori i La Liga och gjorde det bra. Har en förbluffande snabbhet och kommer säkerligen att utvecklas mer innan säsongen är färdigspelad.
Nästa säsong: Iloris chanser att slå sig in i Liverpools trupp beror naturligtvis mycket på hur mycket han utvecklas i Granada och vilka andra mittbackar Rodgers väljer att behålla (och kanske köpa?). Personligen skulle jag gärna se honom som en av fyra mittbackar nästa säsong.

Sebastian Coates, 23 år
Den här säsongen: En långtidsskada gjorde att Coates inte kunde spela under hösten. Blev nyligen utlånad till uruguayanska Nacional och förväntas komma tillbaka från skadan om ungefär en vecka.
Nästa säsong: Kommer troligtvis att säljas. Ser inte ut att ha vad som krävs för att spela regelbundet i Liverpool, som säkerligen gärna säljer för att få in en slant som delvis kan finansiera andra värvningar.

* * *

Tidigt rykte:

Jamaal Lascelles, 20 år. Nottingham Forest – Fysiskt stark engelsman som är eftertraktad av flertalet storklubbar. Att Forest redan 2011 tackade nej till £5 miljoner från Arsenal redan 2011 säger något om både hans talang och hur hårt klubben håller i honom. Man ska heller inte glömma bort att Forest har en möjlighet att avancera till Premier League nästa säsong. Jag har inte sett honom på klubblagsnivå, men ska se till att göra det innan säsongen är färdigspelad.

9 kommentarer
  • Ser honom som högerback tills vidare, men visst han blir troligtvis mittback på sikt.

  • Ja, precis. Därför är att han att betrakta som högerback tills vidare.

 1. Tycker vi har en riktigt bra mittbacksuppsättning, fyra gedigna spelare (Agger, Skrtel, Sakho, Toure) som är på rätt nivå till ligan och nog skulle hålla till CL-matcher. Samt två spännande talanger på gång i Wisdom och Illori.

 2. Ilori känns som en en spelare som skulle kunna spela en viktig roll i och med att men vill flytta fram positionerna och han verkar ju ändå vara hyfsad på fötterna och lugn. Sen skulle man inte bli lika orolig när vi möter snabba anfallare då han borde hänga på de flesta (om ryktena stämmer). Hade gärna sett att han får skolas in nästa säsong för att säsongen efter förhoppningsvis vara startspelare.

 3. Håller med om det mesta, Coates bör säljas i sommar och sen återstår det att se om man ska satsa på Ilori eller Touré som fjärdevalet nästa år. Touré har ju kontrakt även nästa år och Ilori behöver såklart spela matcher.

  Vad tror ni om Kellys framtid? Känns som att det är lite make-or-break nu för hans del nu.

  • Kelly är rökt, BR verkar inte gilla honom och han har inte utvecklats utan snarar gått bakåt. Championship nästa.

Kommentarer är stängda.