. . .

Normalt sett brukar klubbar göra sitt yttersta för att kvalificera sig till spel i Europa.

Liverpool har – trots en tämligen medioker ligasäsong – alltjämt chansen att kvalificera sig till nästa säsongs Europa League via fair play. Det som krävs för att LFC ska hamna i Europa League-kvalet är att Premier League avancerar från fyra till trea ligornas fair play-liga.

Brendan Rodgers har dock ingen lust att kvalificera sig till Europa League på det sättet: ”It’s highly unlikely we’d get that route as it is for the top three countries and we are fourth, but it is not something I would be keen on,” sa Rodgers enligt The Guardian.

”I want to get there through the right means, through our performance level, and if we have to have a year where we are not in Europe it is going to give us an opportunity to push on,” fortsatte Rodgers.

Det är alltså viktigare för Liverpool att åka på försäsongsturné till Asien och Australien än spela i Europa League.

Samtidigt kan jag tycka att Liverpool verkligen sätter käppar i hjulet för UEFA:s tappra (men aningen dömt att misslyckas…) försök att promota Europa League. Att vara en del av en gemenskap, som man på något sätt vis kan säga att UEFA är för Europas klubbar, handlar trots allt om att ge och ta – men det är uppenbart att Liverpool hellre tar än ger.

Man kan ju även konstatera att Liverpools tidigare försök att ”snacka upp” Europa League så här i efterhand bara kan tolkas som rent nonsens.

Personligen tycker jag att man alltid ska ställa upp i tävlingsmatcher som man blir kallad till, och att det är synd att Europa League inte har högre status än vad den har. Det snackas om att man någon gång i framtiden kommer att ge vinnaren av Europa League en plats i den kommande säsongens Champions League, vilket onekligen låter som en god idé.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
 1. Vinnaren av EL måste ju få CL-plats, det skulle genast höja statusen!

 2. Det är väl pengar inblandat i EL också?
  Vinstpengarna borde väl ändå vara hyfsade?
  Dessutom borde det vara omöjligt att tacka nej till europeiska turneringar. Det hela låter väldigt konstigt…

  • Vinner du varje match i turneringen får du ändå mindre pengar än om du torskar varje match i gruppspelet i CL. Inte helt säker på att det stämmer men har för mig att det är så.

  • Jo så är det säkert. Men det är väl bättre att få en gratisplats i EL och tjäna pengar än att inte spela alls?
   Eller så anser dem att de tjänar så pass bra när de åker på utlandsturnéer att det är bättre än EL. Dels är det ju merchandise och sen skulle jag gissa att arrangören betalar klubben en hel del för att de ska komma till deras land.
   Men det jag tycker är det mest konstiga är att UEFA inte gör det här till en obligatorisk turnering för de som kvalificerar sig, oavsett hur man kvalificerar sig. Det borde inte vara okej att tacka nej, annars kommer turneringen aldrig få någon status.

 3. Oseriöst, EL är som hockey-VM, något som alla bara gnäller på men lik väl hängivet följer med stort intresse när det är igång.

 4. Håller med om enda chansen att höja statusen är mer cash i tuneringen och att vinnaren får en CL plats.
  När det gäller till nästa år så tror jag det är bra att hoppa EL för just nu har vi inte bredaste truppen och tycker det är fel att bara slänga in juniorer i en tunering när det gäller europaspel men det ger ju trots allt hyfsat med cash ändå inte just prispengar men vi fyller ju ofta Anfield och alla pengar det ger. Medan jag skriver känner jag att vi borde ändå ställa upp i EL ändå.