Om mindre än en timme börjar äntligen Premier League. Liverpools ställs mot Sunderland, som ju har köps massvis med spelare i sommar.

Något överraskande väljer Kenny Dalglish att starta med den under gårdagen klara vänsterbacken Enrique. Flanagan får också starta, likaså får Henderson chansen mot sin gamla klubb. Copa America-duon Lucas och Suarez återfinns också i en stark startelva.

Kuyt börjar på bänken – en bänk där varken Shelvey, Kyrgiakos, Poulsen, Cole, Maxi eller Aquilani får plats.

Liverpools startelva:  Reina, Flanagan-Carra-Agger-Enrique, Henderson-Adam-Lucas-Downing, Suarez-Carroll

Avbytare: Doni, Meireles, Kuyt, Spearing, Ngog, Kelly, Robinson.

* * *

Efter matchen:

Matchen slutade 1-1 efter mål av Suarez och Larsson.

I den första halvleken skapade Liverpool ett helt gäng målchanser. Man spelade visserligen inte särskilt bra, men man lyckades ändå vaska fram målchanser. Redan i början av matchen fixade Suarez en straff efter slarv från bortalaget, men Copa Americas bästa spelare missade tyvärr straffen som sköts över.

Suarez skulle ändå bli målskytt, då han fick pannan på en delikat frispark av Adam, 1-0 till Liverpool. Hemmalaget kändes heta. Både Carroll och Downing var ytterst nära att utöka ledningen till 2-0; domaren dömde bort Carrolls mål sedan han knuffat motståndarförsvararen, och ribban hindrade Downing som stod för en riktig soloprestation innan han dunkade bollen i målramen.

I den andra halvleken var Sunderland klart bättre. De var visserligen uddlösa och hade svårt att få till de där riktigt farliga avsluten, men de hade bollen mycket och vågade fylla på med spelare i anfallen. Liverpool slet hårt utan boll och orkade inte få till någon effektivt presspel, trots att Kuyt byttes in. Larsson gjorde ett väldigt snyggt volley-mål, men Dalglish kan omöjligtvis ha gillat Flanagans obefintliga ingripande i samband med baklängesmålet. Samtidigt vet alla att unga spelare är lite upp och ner i sina prestationer, och vi förlåter givetvis den unge högerbacken.

För att inte endast gnälla på Liverpool, ska man heller inte glömma att Sunderland gjorde en gedigen insats. De saknar i och för sig fortfarande den offensiva spetsen som Bent tillförde, men Sessegnon – som tidigare under sin karriär har visat att han har en väldigt hög högstanivå – ser ut att ha kommit till sin rätta. Om Benins bästa fotbollsspelare kan hitta en jämnhet i sitt spel är mycket vunnet för Sunderland, tror jag.

Sammanfattning:
Liverpool var bättre än Sunderland i första halvlek, men gästerna var bäst i den andra, vilket gjorde att 1-1 kändes som ett ganska rättvist resultat, även om Liverpool hade fler heta målchanser sett till båda halvlekarna. Liverpool skapade flera riktigt heta chanser i första halvlek, men de var egentligen inte konsekvenser av bra kombinations- och passningsspel, utan snarare av motståndarslarv, fasta situationer och individuella prestationer. När spelarna är mer samspelta kommer man säkerligen att prestera betydligt bättre anfallsspel än så här. Och presspelet, som kom av sig helt i synnerhet under andra halvlek, kommer också att bli bättre när spelarna känner varandra bättre. Den kollektiva styrkan med och utan boll finns helt enkelt inte – än.

En nyckel framöver blir definitivt att få med ytterbackarna mer i anfallsspelet. Enrique koncentrerade sig – av naturliga skäl med tanke på omständigheterna – väldigt mycket på sina defensiva uppgifter. Spanjoren kommer säkerligen att ta betydligt fler offensiva löpningar framöver. Detsamma gäller på högerkanten, där Flanagan inte riktigt kom till sin rätt i den här matchen, och där vi ju vet att offensivt skickligare alternativ som Johnson och Kelly sannolikt kommer att starta majoriteten av matcherna den här säsongen.