Inför matchen:

Idag kan Liverpool säkra en plats i kommande säsongs upplaga av Europa League.

Hemmalaget mönstrar följande lag. Startelvan: Reina, Johnson, Flanagan, Skrtel, Carragher, Spearing, Lucas, Maxi, Kuyt, Carroll, Suarez.
Avbytare: Gulacsi, Kyrgiakos, Ngog, Cole, Poulsen, Robinson, Shelvey.

Spurs ställer upp med startelvan: Cudicini, Kaboul, Dawson, King, Rose, Lennon, Modric, Sandro, Pienaar, Van der Vaart, Crouch.
Avbytare: Pletikosa, Pavlyuchenko, Defoe, Bassong, Kranjcar, Livermore, Bostock.

* * *

Efter matchen:

Liverpool gjorde ingen stark insats och förlorade med 0-2. Van der Vaart gjorde ett tidigt ledningsmål, medan Spurs andra mål kom sedan domaren Webb gett Liverpools motståndare deras obligatoriska billiga straff.

Nej, det här var inte Liverpools match. Spurs har haft svårt att göra mål under andra halvan av säsongen, men den här gången fick de in två fullträffar; 1) Van der Vaarts drömträff efter hörna, 2) Webb blev tilldelad att döma matchen.

Spurs är duktiga på att försvara en ledning, vilket de inte minst visade i Champions League mot AC Milan. Den tidiga ledningsmålet gjorde att Spurs kände sig bekväma och inte blev stressade under något skede av matchen. Istället kunde Dawson och King – ja, den sistnämnde gjorde ett ovanligt framträdande – leda en stark försvarslinje, som dessutom inte behövde oroa sig för att klantskallen Gomes skulle ge bort poäng.

Bäst i Spurs och överhuvudtaget på planen var ändå Modric, som verkligen dominerade mittfältet. Modric och Sandro vann onekligen mittfältskampen mot Spearing och Lucas. Att Meireles var borta märktes också tydligt, då hans konstruktiva passningsspel och smarta rörelsemönster saknades. Han brukar som bekant gärna söka sig in i banan och motståndarna fick det betydligt lättare i portugisens frånvaro.

Cirka tio minuter in i andra halvlek blev Spurs allt mer bekväma med sin gameplan, då de tilldelades en straff av domaren Webb. Som vanligt när Webb dömer Liverpool var motståndarnas straff fullständigt obegriplig; vi minns t.ex tidigare under säsongen när Manchester United tilldelades en straff efter Berbatovs filmning… Även denna gång var Webb helt ute och cyklade då det varken var en händelse innanför straffområdet eller ett regelbrott. Jag kan inte tänka mig att Flanagans axeltackling hade resulterat i frispark om det hade varit mitt ute på planen, men när Webb dömer Liverpool är det som det är. Av de billigaste straffarna som domare delat ut den här säsongen måste flertalet vara straffar som Webb tilldelat Liverpools motståndare. Nåja.

Liverpool förmådde inte att skapa tillräckligt mycket offensivt. Carroll var inte i toppform och anfallsspelet blev statiskt. Suarez koncentrerade sig alldeles för mycket på Webb, och Maxi kunde inte bygga vidare på sitt målstim. Jag tycker nog allt att backlinjen var Liverpools klart bästa lagdel; framförallt Flanagan och mittbackarna gjorde en bra match.

0-2-förlusten innebär inte att Liverpool kommer att missa spel i Europa League kommande säsong. Tvärtom har man fortfarande goda möjligheter att kvalificera sig, men det kommer givetvis inte att bli lätt att besegra Aston Villa i den sista omgången.