[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

UEFA granskade inte Liverpools ekonomi inför den här säsongen, eftersom klubben inte deltog i europeiska cupsammanhang under fjolårssäsongen. Däremot kommer Liverpool och flertalet andra klubbar som befinner sig i samma sits att granskas inför nästa säsong. De andra CL-deltagande klubbarna som är i samma situation är exempelvis Inter, Monaco och Roma. Om de inte lyckas efterfölja Financial Fair Plays (FFP) riktlinjer kan UEFA frysa den här säsongens prispengar och vänta med utbetalningarna tills klubbarnas ekonomi harmoniserar med FFP.

Eftersom Liverpools senaste bokslut visade en storförlust har medier dragit slutsatsen att UEFA kan komma att vidta åtgärder mot klubben. Detta behöver dock nödvändigtvis inte bli fallet, eftersom utgifter som har lagts på infrastruktursatsningar samt ungdomsverksamhet kan dras av. Liverpool har som bekant lagt väldigt stora pengar på ombyggnationen av Anfield. Det är främst detta som gör att Liverpool mycket väl kan klara av FFP, trots att klubben gick mycket minus senast.

På dagens presskonferens pratade Brendan Rodgers om FFP: ”It’s obviously something that will be dealt with by the directors. It’s something we’re comfortable with because we’re great advocates of financial fair play. It’s ongoing with the club,” sa Rodgers enligt Press Association Sport.

Liverpools delägare John W Henry är en öppen förespråkare av FFP. När Henry intervjuades av BBC i augusti menade han att Liverpools största utmaning är att flera klubbar ignorerar FFP och det var uppenbart att han ville se sanktioner mot de som bryter mot reglerna. Sedan dess har flertalet klubbar bestraffats – men det råder delade meningar om straffen var tillräckligt hårda. Samtidigt har exempelvis Manchester City varit kreativa och genom märkliga samarbetsavtal med utländska klubbar hittat kryphål i reglementet, vilket också har diskuterats och kritiserats flitigt de senaste månaderna.

3 kommentarer
  1. City skriver ju om kontrakten så att lönen som egentligen är tex 10m £ blir 5m £ och de istället får 5m£ i bonus eftersom bonusar inte räknas in i löner. Jäkligt konstigt system måste jag säga.

    Sen förstår jag inte riktigt hur ffp ska kunna stoppa olje Sheikerna. De kan väl bara köpa reklamplats till överpris, köpa 10milj matchtröjor etc?

    • ”De kan väl bara köpa reklamplats till överpris, köpa 10milj matchtröjor etc?”

      Mnjae, inte så enkelt som man kan tro, FFP kollar allting, se på PSG´s fall där ett systerbolag (om jag inte minns fel) gick in med pengar bl.a.

  2. Vill minnas att UEFA slog med på sponsorkontraktet när det gällde Etihad. De fastslog att det marknadsmässiga priset på sponsringen bara var ungefär hälften. Så från 60 miljoner pund årligen till 30 miljoner £. Det var namnrättigheterna.

Kommentarer är stängda.