[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Capital

 

Jag kommer inte att snöa in mig på liknelser med andra matcher i Carling Cup allt för mycket, dels för att matcherna i sig egentligen inte påminner speciellt mycket om varandra, men även för att det finns viktigare saker att fokusera på. Detta till trots så drogs ju tankarna i mitt huvud onekligen mot minnen av båda Notts Co i motsvarande omgång förra året och kanske framförallt mot Northampton 2010/2011. Det känns onekligen som lite översittarfasoner att jämföra Liverpools prestation igår mot Middlesbrough, ligafemman i Championship, med prestationerna mot lag längre ned i seriesystemet. Tyvärr för Middlesbrough-fans så är det ändå den känslan som etsar sig fast, vi slutade på andra plats i Premier League förra året, med mersmak. Det ska inte spela någon roll om vi roterar vår startelva, vi ska fortfarande förväntas vinna en match på Anfield mot ett lag från en annan division.

När startelvan släpptes igår och framförallt när Jordan Rossiter, med lite hjälp från Blackman i Middlesbrough’s mål, kunde trycka in 1-0 så fanns alla ingredienser för en sådan där sagoliknande berättelse som man om 10 år, när han är lagkapten och vår nya ledare på mittfältet, kunde drömma tillbaka till. Man skulle säga; ’Kommer du ihåg Rossiter’s debut hemma mot Middlesbrough?’ och till svar få; ’Självklart! När han gjorde mål i sin debut som 17-åring och i övrigt styrde spelet likt en ung Gerrard’. Att en ’local lad’ i sin första match gör mål och spelar en betydande roll under tiden på planen, samtidigt som en annan, betydligt äldre ’local lad’ i sin första start för klubben får dra på sig armbindeln. Visst hade det något fotbollsromantiskt över sig. Tyvärr överskuggas lite av Rossiter’s prestation av att matchen slutar som den gör.

Jag hade inga större förväntningar inför denna match att vi skulle lösa alla de problem som vi i säsongsinledningen har fått se. När det egentligen bara är Sterling och Mignolet som i startelvan kan anses vara ordinarie utan konkurrens så får man rätta förväntningarna därefter. Det jag däremot tycker att man kan förvänta sig är att de spelare som får chansen visar en rejäl vilja att vinna. Efter ledningsmålet så har vi kontroll på denna match. Lucas och Rossiter stänger förtjänstfullt mittfältet och erbjuder det stöd för backlinjen som saknats under säsongen. Lallana och Enrique kombinerar fint ett par gånger och Sterling trixar runt någon gång, men i stort präglas hela Liverpool’s anfallsspel av total brist på idé och fantasi. Att vi systematiskt har det svårt på fasta defensiva situationer har väl inte undgått någon, inte heller Middlesbrough som tämligen enkelt kan stöta in kvitteringen när Enrique blir bolltittande. I första halvlek hade vi redan bjudit på en kvitteringschans när Lambert, som såg ut att ha betong i skorna, helt tappade sin markering vid en hörna.

Jag ska inte heller försöka mig på allt för mycket hobby-psykologi, men såg Lambert inte tyngd ut utav stundens allvar? Var det bindeln eller hans egen prestationsångest? Hans enkla och självsäkra spel som han visade upp förra säsongen syntes inte till. Hans frustration var påtaglig och att ge honom armbindeln var bara ett av flera tvivelaktiga beslut jag anser att Rodgers fattade igår. Jag tänker givetvis även på Sterling. Han vilas mot Aston Villa för att undvika att bli utbränd, men han startar i en cup-match hemma mot Middlesbrough. Vi har Lallana, Suso och Borini som alla kunde ha startat på hans bekostnad med viss ommöblering. Det som förvånade mig mest av allt är dock att Sterling inte plockas av istället för Markovic. Här handlar det givetvis inte om att jag anser att Markovic prestation borde belönat honom mer tid på planen. Det handlar om att skydda Sterling från just det som hände igår. Sterling har varit vår bäste spelare i år, samtidigt är han direkt inblandad i att ge bort två stycken mål i väldigt ofördelaktiga skeden av två olika matcher. Han är 19 år, det glömmer vi ofta då han alltid visat upp ett spel som är mycket mer moget än för en spelare i hans ålder. Något som vi inte har fått se tidigare är dock dessa bolltapp och felriktade passningar. Hans beslutsfattande har alltid varit imponerande och dessa incidenter oroar mig. Att han sedan får slå en straff är bortom mitt förstånd. Det stod skrivet i stjärnorna att den skulle missas. Man ska väl inte dra allt för stora växlar av detta ännu, men ett par extra sessioner hos Dr Peters hade nog inte skadat.

Om vi ska försöka ta med oss något positivt från denna match så är det förutom det faktum att vi med all rätt kan fortsätta kalla oss ’Penaltypool’ ett tag framöver och Jordan Rossiter’s debut, framförallt spelet som föranledde Suso’s mål. Uppbyggnaden, finurligheten, insticken och passningen snett-inåt-bakåt var som hämtat från förra säsongen. Lallana hade en period runt 70-75 minuten när han drev på och hotade försvaret med denna typ av spel. Vi visade prov på det flera gånger i förlängningen och det är detta som saknats offensivt denna säsong. Bristen på löpningar, men framförallt bristen på mod och idé att spela igenom och inte runt motståndarnas handbollsförsvar. Jag får känslan av att Adam Lallana och kanske inte Coutinho, som jag trodde inför säsongen, kommer att bli nyckeln till Liverpool’s anfallsspel i år. Han har en Suarez-liknande kvalitet i förmågan att vända med boll och även få medstuds i många situationer där man tror att bollen är förlorad.

Sammanfattningsvis kan sägas om denna match att den inte på något sätt kan ha fått önskvärd effekt på speciellt många spelare, jag gissar att syftet att spela Mignolet var att bygga upp hans självförtroende. Som Pelle skrev igår inser man ju nu även hur tur Mignolet hade när han räddade straffen mot Stoke i premiären förra året, förmodligen även hur viktigt det var för honom och hela säsongen. När vi nu har fått lite motflyt så är det dags för spelarna att visa karaktär, det ska bli intressant att se om vi har någon som kliver fram.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Robin D, vars twitter du hittar HÄR.

16 kommentarer
 1. Ser att Lallana röstats fram till matchens lirare av folk. Hur är detta möjligt? Visserligen var det ingen i laget som presterade, men Lallana visade ingenting som får mig att tro att han kommer att kunna slå sig in i vår startelva i år. Fysiken håller inte, tekniken är tveksam och hans vrickningar fram och tillbaka kommer han liksom inget vart med. Känslan är att han kommer behöva kontinuerlig matchning för att komma in i det, men nog har vi flera som går före i ledet om han inte höjer sig markant. Sen är det bara att be till gudarna att Sturridge kommer tillbaka och får hålla sig skadefri framöver. Lambert och Balotelli är för orörliga och förutsägbara för vårt spelsystem, de bidrar till att vi blir mer statiska. Borini springer, men saknar i princip allt annat man behöver som fotbollsspelare. Så med de forwardsalternativen kommer vi ha jobbigt att få hål på vilken motståndare som helst, är känslan.

 2. Jablonic, Jag håller inte med. Tycker att gårdagens match var ett steg i rätt riktning för Lallana. Visst, han tokdominerade inte a la Suarez men han kunde trots allt skapa ytor för som medspelare, sedan är det inte hans fel att de inte kunde ta tillvara på det han skapade. Egentligen var det bara Suso och Lallana som skapade något konstruktivt igår.

  Robin, Rickie Lambert såg ut som ett spöke igår och jag tror garanterat att den där bindeln växte extra tungt. Onödigt av Rodgers att lägga det extra ansvaret på hans axlar tycker jag – även fast valet var hyfsat naturligt med tanke på Lamberts bakgrund.

 3. Bra krönika. Håller helt med dig ang sterling, varför vila honom mot villa o sedan spela honom 120 min mot boro i ligacupen. Den absolut oviktigaste matchen på säsongen förutom träningsmatcherna då. Det bara skriker dubbelmoral här från BR.

  Det skulle vara intressant om BR kunde få den frågan på någon presskonferens om hur han tänker ang sterlings matchande det senaste.

 4. Jesperess: Jag minns faktiskt inte något konkret som han verkligen låg bakom? Såg bara en massa vrickningar hit och dit och sedan misslyckade inlägg/instick och bolltapp. Jag kan förvisso gilla ambitionen att han försöker bryta mönstret, vilket fyller ett viktigt syfte i ett i övrigt statiskt spelande lag, men när Suarez gjorde likadant kunde han i alla fall följa upp det med att ha snabbheten och explosiviteten att ta sig förbi motståndarna också. Nu dömer jag honom hårt och det är ju väldigt tidigt, men min bedömning hittills är att han måste höja sig många snäpp om han ska bli något för ordinarie startelvan. Kanske kan han fungera bättre med en mer rörlig Sturridge och på så vis få ut mer av sitt spel.

  Suso var ett glädjeämne däremot, möjlig inhoppare mot Everton?

  • Tycker inte problemet ligger hos Lallana, anledningen till hans vrickningar fram och tillbaka var ju att försöka hitta någon att spela i en farlig yta. Det fanns ingen rörelse i djupled som han kunde slå bollen på och att jämföra honom med Suarez är rätt otacksamt. Suarez är en av världens bästa spelare och därför kunde man förvänta sig att han skulle ta sig fram på egen hand och skapa farligheter ensam. Lallana är mer beroende av sina lagkamrater och behöver rörelse för att kunna spela så bra som möjligt.
   Vet inte direkt vad Suso gjorde som skulle varit bättre än vad Lallana gjorde under matchen. Lallana tar ansvar och försöker verkligen hitta vägar igenom på något sätt. Suso var definitivt ett glädjeämne, men Lallana var ändå vår bästa spelare med marginal.

  • Jag skulle säga att Lallanas klack var en starkt bidragande orsak till att Suso gjorde mål i förlängningen, även fast det var ett hockeyassist.

   Som du säger är det fortfarande tidigt i hans Liverpoolkarriär och mycket kan hända. Det blir såklart problematiskt att jämföra nyförvärv med Luis Suarez, då den mannen var/är en spelare av Gud nåde.

 5. Tycker Lallana var en ljuspunkt. Vi skulle behöva få igång en eller flera av våra poängspelare på allvar.

 6. Tycker att vi ska lugna oss angående Sterling – vi kombinerar ord som ”alltid” för att alltid ursäkta oss med att han är bara 19 år. Under hösten 2012 inledde han som ett spännande energiknippe med dålig beslutsamhet och plockades slutligen bort. Under andra halvan 13-14 kom han rätt i några matcher och börja bygga självförtroende och har i vissa fall varit briljant samt inlett den här säsongen väldigt starkt. Stjälper de här misstagen honom har han inte psyke för det här egentligen. Men framförallt bör man till den korta tid av prestation inte lägga all den vikt på honom eller prata i termer som att han har varit en viktig framgångsfaktor under en längre tid… Ifjol hoppades alla på Willian, Costa osv… Alla var ändå rätt nöjda med Moses ankomst, vi fick då den spelaren som Sterling tillslut visade sig vara trodde vi. Visst, han är bara 19 men framförallt har han bara presterat på nivån vi pratar om sedan ett drygt halvår tillbaks.

  • Håller med dig till viss del, men samtidigt spelar det egentligen ingen roll hur länge han har varit en framgångsfaktor. Under debutsäsongen var han 17 år och att hans beslutsamhet då är sämre än andras är inte märkligt. Under förra säsongen var han tongivande stora delar av säsongen och spelade till sig en startplats i VM. Under denna säsong har han både förväntningar om att vara en spelare vi bygger anfallsspelet kring och han har levt upp till det.

   Jag håller med dig om att om hans psyke inte klarar dessa motgångar så kommer han ändå inte lyckas, men jag anser ändå inte att det är smart att sätta onödiga påfrestningar på honom. Det bästa för alla inblandade är ju om Coutinho eller Lallana hittar formen och blir den som styr spelet offensivt, Sterling är kanonbra, men han skulle nog må bättre av att spela under lite mindre press.

 7. Matchen i tisdags var bara ännu ett bevis på att vi kört fast, vi håller bollen fint i laget men skapar noll och ingenting. Målet uppkom på grund av slarv i motståndarlaget, inte på grund av att vi skapade något. Den enda gång i matchen vi tryckte tillbaka Middlesbrough rejält var i början av den andra stopptidshalvleken. Då hängde ett mål i luften och med snyggt spel och en tilltrasslad situation så satt den där.

  Angående Sterling, så tror jag likt Suarez att han vill spela varenda match. Det kommer säkert synas på honom ju längre säsongen lider, att han är slutkörd, men nu behöver vi honom mer än någonsin. Kan vi bara komma igång med anfallsspelet och hitta en startelva som funkar, så hoppas jag att kreativiteten kommer tillbaka och vårt sprudlande anfallsspel från förra säsongen.

 8. Det är svårare i år att få in bollar bakom backlinjen (i bakytan som Martin Åslund uttrycker det) verkar det som. Jag vill se mer djupledsspel, rejälare spel inte massa duttande och framför allt, skott från distans. Distansskott kan krascha bussförsvar! Vem f´n har en bössa som är värd namnet? Balotelli, Sterling i viss mån, Lambert? Moreno det också säker men han är ju ytterback.

 9. Tyvärr saknas dynamiken på mittfältet som den gjort sedan vinsten mot Tottenham. Känns väldigt mycket p10 där det känns som alla spelar för sig själva. Väldigt många som inte tar lösningarna de måste ta för att skapa yta för sig själv eller andra. Det verkar som att många löpningar görs 10m och får de inte bollen så avslutas löpningen.

  Men efter regn kommer solsken.

 10. Kom ihåg att vi ofta kontrade in målen förra säsongen… Det där duttandet vi håller på med nu fungerar inget vidare. Killarna har kapacitet så fattat verkligen inte varför de inte skruvar upp tempot, kanterna ska utmana, killarna med bra skott ska ta skott från distans(inte Lucas o Cou), försöka komma runt på kanterna för att sedan spela in snett bakåt elr försöka hitta annan ren spelare. Jag vill inte skylla på BR men jag vill verkligen att killarna ska börja spela mer rakt.

  • Helt rätt att de måste bli mer rakt men det kanske kommer när vi fattar att vi kan lira upp på Balotelli felvänd. Sen måste folk våga avsluta, vågar Lucas ta skott från 30m som kanske har ett av de sämre skotten i PL borde fler våga ta skott utanför straffområdet.

   Lallana har börjat utmana men Markovic trodde jag skulle vara en spelare som kunde utmana sin kille och slå honom men så verkar ju fallet inte vara. Hoppas BR får fart på spelet snart.

Kommentarer är stängda.