Laurent Viaud. Där har ni namnet på mannen som påstår ligga bakom Liverpools värvning av David N’Gog.

Jag förmodar att de flesta aldrig har hört talas om Viaud. Det är inte så konstigt. Personer med hans yrke förväntas och ska hålla låg profil utåt. Han är Liverpools främsta scout i Frankrike och en man som Benitez sägs lyssna mycket på.

När jag kollade upp Viaud närmare förvånade det mig att han bara är 39 år gammal. Det var inte speciellt längesen som han själv var aktiv spelare.

* * *

Den här säsongen blev Yoann Gourcuff (Bordeaux) framröstad av spelarna själva till franska ligans bästa spelare.

De övriga nominerade var Andre-Pierre Gignac (Toulouse), Michel Bastos (Lille) samt Stephane Sessegnon (PSG).

Nu vet ni nog vart jag vill komma. Alla de bästa spelarna i Ligue 1 har ryktats till Liverpool på sistone.

Jag tror inte att det är någon tillfällighet. Viaud har säkert lagt ett gott ord för de här spelarna.

* * *

Vad ska man egentligen tycka om de ovannämnda spelarna?

Gourcuff har varit överlägsen i Ligue 1 den här säsongen. Jag tror att han kommer att bli en världsklasspelare, men dessvärre lär han bli kvar i Frankrike en säsong till. Hans tid i AC Milan där han fick nada förtroende har nog fått honom att verkligen uppskatta sin nuvarande, trygga position i Bordeaux. Dessutom behöver han speltid för att komma med i VM-truppen.

Gignac har en otroligt konstig historia. Toulouse hade höga förväntningar de köpte honom för 5 miljoner euro inför förra säsongen, men han presterade inte och gjorde bara 2 mål på 24 matcher. Han spelade faktiskt andrafiolen åt Johan Elmander(!) och vantrivdes med detta… Men när Elmander lämnade blev Gignac förstaanfallare och tackade som bekant för förtroendet den här säsongen genom smälla 24 in ligamål och vinna skytteligan.

Bastos är också ett ovanlig typ. Jag menar, hur många brassar är egentligen doldisar? Den här killen har sprutat in såväl mål som assist i Lille, tror hans skörd i ligan var tvåsiffrig i båda kategorierna den här säsongen. Det är fruktansvärt bra. Han är främst vänstermittfältare, men kan även spela vänsterback. Han har en sån där träff på bollen som bara brassar har… Brutalt hårt, brutal skruv. Minst sagt spännande.

Sessegnon kan mycket väl vara en framtida storstjärna. Han påminner otroligt mycket om Arshavin i spelstilen, men givetvis inte utseendemässigt. Han är en underhållande offensiv spelare, som dessutom är mångsidig. Det är spelare som Sessegnon som jag hoppas att Benitez kan fynda på en spelarmarknad som är full av stenrika aktörer som jagar färdiga superstjärnor.

* * *

Övriga fakta…

Gourcuff är 22 år, Gignac är 23 år, Bastos är 25 år, Sessegnon är 25 år. Det är bra åldrar.

Gourcuff landslagsdebuterade för Frankrike den här säsongen, likaså Gignac.

Sessegnon spelar landslagsfotboll förBeninx som han har gjort 15 landskamper för, medan Bastos ännu inte har landslagsdebuterat. Många i Frankrike anser dock att det är dags för Bastos att få chansen av Brasiliens förbundskapten Dunga.

* * *

Det går även heta rykten om att Marseilles lagkapten Lorik Cana är aktuell för Liverpool. Den 25-årige mittfältsturbon framstår naturligtvis som en lämplig ersättare till Alonso, om nu Benitez väljer att sälja denne.

* * *

En av de absolut mest intressanta spelarna i Ligue 1 är annars backen Mamadou Sakho.

19-åringen blev PSG:s och tillika Ligue 1:s yngsta lagkapten någonsin när han fick bära kaptensbindeln under några matcher 08/09.

Sakho kan spela mittback eller vänsterback, och sägs föga oväntat vara aktuell för Arsenal. Kanske kan Liverpool rycka in?

* * *