Smittan härjar i engelska klubbar – och vaccinationsgraden är betydligt lägre i Premier League än i Europas övriga toppligor.

Så sent som idag ställdes ett stort antal PL-matcher in på grund av covid-19. Detta i motsats till Europas övriga toppligor, där inställda matcher är en raritet, men där läktarna å andra sidan inte alltid är lika fulla som i England.

Premier League gick nyligen ut med att vaccinationsgraden i ligan är 68%, då avses dubbel dos. Minst 81% av spelarna har tagit en dos.

Detta kan jämföras med andra ligor, där dubbel dos ligger på följande siffror:
Serie A 98%
Ligue 1 95%
Bundesliga 94%
La Liga 92.8% 

MSL 95%
NFL 93%
NBA 90%

EFL, som inkluderar Championship, League One och League Two, ligger på blott 59%. Där visar ligans egna undersökningar att ungefär en fjärdedel av spelarna har för avsikt att inte vaccinera sig i framtiden heller. Precis som PL har de lägre divisionerna problem med inställda matcher.

Noterbart är att den generella vaccinationsgraden i England är under 75% för alla gruper mellan 16 och 39 år. PL-spelarna ligger ungefär i linje med jämnåriga i landet, medan siffrorna är lägre bland fotbollsspelare i de lägre divisionerna än bland engelsmän generellt.

Antalet importspelare är förstås högst i PL och blir stegvis lägre ju längre ner i divisionerna man kommer, vilket skulle kunna förklara varför vaccinationsgraden sjunker ju längre ner i divisionerna man kommer.

PL och samtliga klubbar rekommenderar alla spelare och övriga anställda att vaccinera sig, men det är inget tvång. Däremot krävs vaccinationsbevis för att komma in på arenorna som åskådare.