[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Det är ingen tvekan om att Luis Suarez var vår bäste spelare under den förra säsongen, det spel han visade upp kan vara det bästa jag sett någon prestera i en Liverpool-tröja. När säsongen tog slut var jag övertygad om att han skulle spela hos oss även efter sommaren, att han nu är på väg bort är lite överraskande, men vad som är än mer överraskande är att jag inte känner mer för hans avsked. Med tanke på vad han betytt för oss de senaste åren borde jag vara ledsen och besviken över att han säljs, men något i mig tycker att det känns ganska skönt. Det är mycket positivt som följer med Suarez, på planen är han en magnifik spelare och det är många gånger han räddat oss från poängförluster, men det finns en baksida också.

Han har gjort en hel del dumheter sedan han skrev på för oss, det här är den tredje långa avstängning han dragit på sig och det är utan att ha fått ett enda röda kort. Klubben har hela tiden stått bakom honom, stöttat och hjälpt, men vid en viss gräns är det nog bättre att skiljas åt. Jag hade inte haft några problem med att ha Suarez kvar även nästa säsong, men hans förmåga att alltid hamna i problem är en anledning till att jag nog inte tycker att hans avsked är speciellt jobbigt.

Suarez

Förra sommarens agerande, när han försökte gnälla sig från klubben, satte djupa spår i mig och jag trodde inte att jag skulle kunna förlåta det, men ju längre säsongen gick och ju bättre Suarez spelade, desto svårare blev det att inte gilla honom. Helt har jag dock inte kunnat släppa det, det lämnade en tagg i mig och det bidrog också till jag inte trott en sekund på de gånger han pratat om hur mycket han sett fram emot att spela CL på Anfield, hans ord har inte betytt något.

Det som slutgiltigt fick mig att tappa förtroendet för Suarez var hans förlåtelsemeddelande härom dagen, inte med ett ord nämnde han Liverpool eller de fans som faktiskt stöttat honom när hela fotbollsvärlden varit emot honom. Det är skit samma om han ska spela sin fotboll i Barcelona nästa säsong, det är med Liverpool som arbetsgivare han biter Chiellini och det är det namnet som borde stå först i hans ursäkt. Ursäkten kom såklart på beställning från Barcelona, den smutsiga klubb vars representanter snabbt var ute i media och hyllade Suarez för att han bad om ursäkt, att en ursäkt inte betyder något om beteendet upprepas var inget de nämnde. Det här var inte sista gången som Suarez gjorde en dum grej på fotbollsplanen, nästa gång är det Barcelonas fans som får försvara honom och det tycker jag känns ganska skönt.

Spelare kommer och går, men klubben består. Det finns ingen spelare som är större än klubben och jag tror inte det här nödvändigtvis behöver betyda att vi blir sämre nästa säsong, investerar vi pengarna klokt och låter de spelare vi har fortsätta att utvecklas ska vi nog kunna konkurrera i toppen ändå.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

19 kommentarer
 1. Bra skrivet. Känner detsamma, det är inte bit incidenterna som sticker i ögat utan det är bristen på ödmjukhet till LFC och dess supportrar. Både klubb och supportrar har verkligen vart djävulens advokat och alltid oavsett, backat upp honom mot resten av en fotbollsvärld helt i uppror.

  Trodde faktiskt att han mentalt hade landat och att han var på god väg att hitta ett ”normalt” beteende. Sen kom dessa dubbla bakslag i form av bitningen och återigen bristen på respekten till sin arbetsgivare. Även om han mot all förmodan skulle vara kvar så kommer han aldrig bli mer än en spelare som kommer att göra mål på fotbollsplanen. Visserligen en väsentlig detalj, men det känslomässiga sparkapitalet är förbrukat när det gäller LS7.

  Nu finns det bara en utväg och det är att han försvinner. Dels så vill han själv bort från LFC och framför allt så kommer det engelska drevet, i form av journalister och supportrar göra allt för att knäcka honom. Sen är jag inte helt säker på att han kommer att leverera på samma sätt som han gjorde under stora delar av fjolårets säsong. Får vi 800 milj. för en minst sagt instabil spelare som är hatad i hela England och i stora delar av resten av fotbollsvärlden, ja då är det bara att fylla fickorna och dra så fort det bara går. Sen kommer vi in på hur vi ska förvalta dessa resurser, men det är ett annat angenämt projekt 🙂

 2. Det känns nästan som jag själv skrivit detta. Dock med bättra grammatik och färre stavfel :).

  Lika svårt som det va att inte gilla honom förra säsongen har det faktiskt vart att gilla honom.
  För att vara den bästa spelaren Liverpool har haft sen jag börja hålla på dom någon gång på nittiotalet så känns detta förväl mycket lättare att ta än Torres för några år sen.

  Hela förra säsongen va lite jobbig när det kom till Suarez. Han spelade ju som besatt, men varje gång han firar sitt mål så har man en liten röst längst bak i huvudet som säger, ”Den här killen va lite för snabb med att slänga oss åt sidan för att gå till Arsenal, inte Real, utan FUCKING ARSENAL!”
  De där stora glädjevrålet kom när andra gjorde mål. Men när Suarez gjorde mål så fans glädjen och ett vrål där, men känslan dog väldigt snabbt efteråt.

  Killen har inte lämnat än men det är såklart bara en tidsfråga så jag vill tacka honom för allt bra han har gett klubben. Men förvänta ingen större sorg eller ilska från min sida. Lycka till i Barca. Blir kul att se om han klarar av att spela andrafiol åt Messi.

 3. Du satte ord på mina tankar med din krönika, spot on! Känns naturligt och ganska skönt att Liverpool och Suarez går skilda vägar nu, Mycket mer naturligt är jag trodde det skulle kännas,

 4. Skrev/sa detta första säsongen han hade våran uniform på sig, ”han kommer ställa till det för LFC” samt att han nedvärderar våran klubb.

  Jag har vid upprepade tillfällen skrivit att han inte har klubbhjärta och att vi borde sålt tidigare, enda bonusen nu är pengarna vi får, att han dragit ner LFC i skiten upprepade gånger kommer jag aldrig glömma.

  Ska bli extremt skönt att bli av med Suarez, 30 mål hit och dit spelar INGEN roll, utan de andra 10 spelarna på planen hade vi aldrig slutat på 2’a plats hur vi ön vänder och vrider på steken.

  Hoppas innerligt att karma visar sig i Spanien när han minst anar det, bättre upp, LFC vS FC Filma/Bita i CL där LFC slår ut hans ”Drömklubb”.

  • Visst, Louis Suarez är en spelare som gjorde en dumma saker. Men han gav alltid 100 procent på planen. Hur man än vrider och vänder på det så hade vi inte kommit på andra plats utan Suarez. Så om du hade fått som du velat så hade vi inte spelat CL nästa säsong.

  • Utan suarez hade vi knappast kommit tvåa.

   Får vi enbart pengar för suarez o inte sanchez och 50 milj, då har vi förlorat på dealen. Då har vi torskat stort.

  • Börjar seriöst bli trött på detta tjat om klubbhjärta! Hur många spelare i PL kan man säga har klubbhjärta? Tror man hamnar på max 20 i hela PL tror inte ens det kommer pengar och större klubbar så flyttar man.
   Tänk dig själv du tjänar 30 000/mån och sen kommer en annan firma och erbjuder 90 000/mån stannar du eller byter du jobb??? Jag hade bytt iaf.
   Tänk på att Gerrard var påväg till Chelsea efter vår CL titel.
   Sen om man inte fattar hur mycket en spelare som gör 30+ mål betyder för ett lag så har jag inte mycket mer att tillföra.
   Ja jag vill ha Suarez kvar!!!

  • Förlåt Coutinho denna skulle hamna under Toyens kommentar

  • Nej det är klart att individen alltid är bättre än.kollektivet.

   Jag är trött på tjatet om en spelare vars målskörd tagit oss så långt, vi har Sturre som klev fram i saknaden (för viss) av Suarez och det gick jävligt bra med han utan kannibalen.

   Ni individpropagerande gallskrikar måste inse att KOLLEKTIVET bildar KNDIVIDEN!

  • När du skriver att sturridge klev fram när Suarez var borta. Så betonar du ju också individen. Men det kanske inte du förstår

  • Fel, såvitt jag vet ingår Sturre i kollektivet, men det ”kanske” du inte inser.

  • Utan suarez hade vi varit ett mittenlag. Inte nog med att han är världsklass själv, han får även sina medspelare att bli bättre.
   Sedan går det inte att lita på sturre, han är alldeles för skadebenägen.

 5. Jag har inte samma problem med Suarez som många andra. Jag hade inte samma känslor när Torres lämnade. När vi sålde Torres så ersatte vi honom med en likvärdig spelare. (Räknar inte med Carrol) OM Suarez säljs så kan vi inte ersätta honom med en likvärdig spelare. Helt enkelt för att det finns ingen på marknaden som vi kan köpa loss.

  Jag ser det rent ur sportsligt perspektiv, för jag hyser inget agg mot Suarez eller gjorde inte mot Torres heller. Jag är en tråkig realist som anser att vi inte tillhör gräddan i fotbollsvärlden. Vi är inte ens högst i näringskedjan i England. Historia och kultur är för fans, nuet är för spelarna. De har nu påvisa att prestera och leva sin dröm. Och det accepterar jag, både på gott och ont. För lika skönt som det är att vara realist lika tråkigt är det att sakna den där passionen. Jag avundas er ibland för det…

  Men om Suarez säljs så kommer vi tappa den spetsen som vi har haft i år. Vi pratar 31+19! Där inte ett mål kom från straffpunkten. Visst kan pengarna från Suarez ge oss en bredd vi saknat. Men vi kan inte ersätta spetsen. Tyvärr är det spets som avgör matcher. Dock så är det bredd som avgör ligor. Så kan Rogers och gänget få ihop med bredden med en försumbar förlust av spets, så finns det även ljusglimtar på himlen. Men det är en ekvation som jag inte är helt säker på för det finns fallgropar där ute som en trist realist befarar…

 6. Förstår precis vad ni alla menar, men kan inte riktigt hålla med. Visst har Suarez gjort sina misstag, både på och utanför planen… Faktum kvarstår dock att utan Suarez hade Liverpool inte haft en chans på titeln föregående säsong. Trots avstängningen i inledningen förvaltar han återstående delen av säsongen på ett enastående vis. Ren & skär världsklass. Saken är den att vi aldrig kommer kunna ersätta honom. Vi kan värva in 2-3 riktigt bra spelare och fylla vissa luckor som en så pass bra spelare lämnar efter sig. Skulle dessa 2-3 spelare lyckas, kommer vi ändå sakna vår Suarez, avstängd eller inte, eftersom ingen av dem kommer göra 30 baljor. För jag vet, ni vet, alla vet, att Suarez är en av världens bästa. Att göra sig av med sin bästa spelare, är något man bör undvika om man kan, i alla fall i mina ögon. Se bara på Spurs. Bale väck, cash in, spelare in, vilket i slutändan resulterade i ett fiasko.
  Ska väl tillägga att jag inte tror att det kommer gå lika dåligt som det gjorde för just Spurs då jag litar fullt på Rodgers och hans idéer, men Suarez är för bra för att ”kasta” bort.
  Självklart kan jag bli besviken på Luis då han gör bort sig, gör bort klubben och sin familj, men jag blir desto gladare över att han återtagit oss till CL och i fotbollens finrum. Därför kommer jag alltid stötta honom så länge han spelar för våra fina klubb – och skulle jag få bestämma hade jag gjort ALLT för att behålla honom. YNWA

 7. Word! Väldigt välskriven krönika och jag tror många inklusive mig själv känner såhär.

  Jag har en förhoppning om att vi kan få in defensiv kraft i världsklass för Suarez-pengarna och att vi nästa säsong kan vinna matcher med 1-0 eller 2-0, istället för ex. 4-3. Framförallt superviktigt i CL.

 8. Suarez är second to none, inte ens CR7 eller Messi. Vi kan inte ersätta den spelaren med en lika skicklig. Men visst, kollektivet är redan starkare o kommer förstärkas ytterligare. Vem blir vår nästa superspelare tro? Jag tror BR har fingerspitzgefühl vad gäller värvningar men inte lätt att hitta en toppfemspelare.

 9. Jag förstår bara inte hur Suarez tänker. Hans status i Barca kommer vara p sin höjd nummer tre. Han kommer alltid få spela på kanten och inte ha en fri roll. Det Barca vill ha ifrån honom är hans spel utan boll. Messi är och kommer förbli den som ska göra flest mål. Skulle bli förvånad om Suarez göra mer än 20 mål i Barca. I Liverpool är laget byggt runt honom och jag tror vi hade haft en bra chans i CL med honom.
  Nu fåran verkligen hoppas på att Alexis väljer oss för han skulle vara ett nice tillskott. Synd inte han och Surre fick spela tillsammans.
  Men ett anfall med Sanchez-Sturridge-Sterling ser rätt bra ut.
  Jag är ledsen vi aldrig fick se Suarez i CL med oss men samtidigt ska vi tacka honom att han tog oss tillbaka dit.

Kommentarer är stängda.