________

Det har varit ett galet sista dygn av transferfönstret, precis som det brukar vara. Andy Carroll lämnade för West Ham på lån, Rodgers snackade öppet i media om att han ville ha in minst en spelare till, det saknades mål osv..allting talade för att det skulle värvas på deadline day, och allting talade för att den värvningen skulle bli Clint Dempsey.

Under sommaren så har amerikanen målats upp som en superstjärna som lekt med allt motstånd i Premier League och som smällt in 17 supermål i världens bästa liga. Han har hyllats stort av experter/journalister i media, av Liverpool-supportrar, ja om Michael Jackson-statyn utanför Craven Cottage kunnat röra sig så hade säkert även den hyllat Dempsey med ett ”juck”. Men trots alla lovord så var jag personligen aldrig särskilt övertygad om amerikanens storhet.  Att Clint Dempsey är en bra spelare, det kan jag givetvis inte förneka, annars hade han ju aldrig gjort 17 mål under fjolåret. Men att tro på hypen som byggts upp om att han är en spelare som dominerat Premier League och att han skulle tillföra en ny dimension i Liverpools spel, det hade jag svårt att skriva under på.

Det finns ett mönster bland Liverpool-supportrar. Inledningsvis när en ganska medelmåttig spelare ryktas till klubben så möts ryktet med stor skepsis (av majoriteten) av supportrarna. Men ju mer spelaren ifråga ryktas, desto fler börjar få upp ögonen för spelaren och övertygas om att spelaren kanske inte är så dålig ändå. Det börjar postas fantastisk statistik på twitter, det kommer upp videos på youtube där spelaren ser ut att vara Messias med stort M, och fansen börjar sakta men säkert att övertyga varandra på diverse forum om att det är en perfekt värvning. Till och med Christian Poulsen (som var medelmåttornas medelmåtta) målades upp som en spelare som hade varit en fantastisk spelare i Sevilla, och i Juventus hade han bara blivit felbehandlad. Allting skulle vända när dansken fick komma och spela i en liga som passade hans fysiska spelstil bättre samt med en manager som haft honom tidigare och visste hur han skulle användas. Hur det gick, ja det minns de flesta av oss med skräck.  Min poäng med det här är att alla spelare som ryktas intensivt till Liverpool har en tendens att övervärderas och hypas sönder, hur dåliga de än är.

Så att det skulle utbryta panik bland supportrarna över att man missat superstjärnan Dempsey för superfyndpriset £6-7 miljoner, det var något som knappast kom som en chock för mig.

Mycket har sagts om FSG sen fönstret stängde och vissa har till och med gått så långt att de börjat jämföra dem med Hicks och Gillett. Så långt skulle inte jag gå, för om vi bortser ifrån gårdagens miss så har Liverpool gjort ett bra och smart transferfönster. Man har gjort sig av med feta löner på spelare över trettio och ersatt dem med lågavlönade unga spelare som har framtiden för sig i Allen, Borini, Sahin och Yesil. Även Raheem Sterling kan till viss del räknas som en ny värvning. Alla värvningar och försäljningar den här sommaren visar att det finns en långsiktig plan ifrån FSG:s sida.

Och om vi då går tillbaka till Dempsey. Är han verkligen en värvning som det är vettigt att lägga stora pengar på? Visst, det kanske inte ser ut som några stora pengar idag. Men tänk om vi står inför valet i januari att värva en ung spelare som har fantastisk potential och det fattas £7 miljoner för att få den spelaren, ja då vet i alla fall jag många supportrar som skulle bli betydigt mer ursinniga än vid tolvslaget igår. För om vi ser sanningen i vitögat, Dempsey är trots allt 29 år, mycket talar för att han har gjort sitt livs säsong förra året och att han inte har särskilt många år kvar på toppen. Han har heller inget ”resell value” då han knappast vid trettio års ålder kommer utvecklas till en världsspelare, och sedan kunna säljas vidare. Det genombrottet borde ha kommit tidigare i så fall.

Pålitlige Ben Smith på BBC skrev idag på sin twitter att just ”resale value” var anledningen till att FSG inte ville ge Rodgers mer pengar till Dempsey. Han hade chansen att få extra pengar till att köpa Chelsea’s Daniel Sturridge för £15 miljoner, men det var Rodgers uppenbarligen inte beredd att betala. Ur ett kortsiktigt perspektiv är det givetvis idiotiskt att inte få in en anfallare till, men ur ett långsiktigt perspektiv så var detta kanske det bästa som kunde hända. Ben Smith’s avslöjande ger faktiskt lite hopp. För om vår nye chief scout ifrån Manchester City Dave Fallows och nye scouten Barry Hunter spelar sina kort rätt, så är jag säker på att man kan få betydligt mer värde för de £15 miljonerna än man kunnat få ut av Dempsey och Sturridge. Avslöjandet visar dessutom att Liverpool slutat att panikvärva spelare i sista stund, och det är ett stort sundhetstecken, framförallt ifrån vår nye manager Brendan Rodgers.

Så med tanke på detta så vill jag bara avsluta med att säga att det inte finns någon anledning till panik. Det här är ett projekt som antagligen inte kommer bli bra över en sommar, och jag kan garantera att vi kommer att gå på våra minor den här säsongen. Men allt som Rodgers sagt och gjort den här sommaren visar att det finns hopp för framtiden. Jag tror på projektet, jag tror att det här kan bli bra med lite tålamod, och det hoppas jag att du också gör.

* * *