_____________

Till en början vill jag säga att det var förjävligt att Kenny Dalglish fick sparken av Liverpool. För mig fanns det inte på världskartan att sparka Kenny, även om det uppenbarligen fanns på den amerikanska världskartan och även om hans ålder alltid innebar att han aldrig var en långsiktig lösning. För mig har beslutet att sparka Kenny definitivt gjort att FSG har sjunkit i anseende. Det stora förtroendet som fanns för FSG är inte längre lika stort, men samtidigt är min förtroendebank för FSG definitivt inte helt tömd.

Att sparka Kenny Dalglish tyder på bristande omdöme och respekt. Kenny är en sann hjälte, legend, hjälte som betyder oerhört mycket för många LFC-fans. Hans hjältestatus sträcker sig bortom den sportsliga arenan. Han stod vid familjernas sida efter Hillsborougholyckan.

Nu är Dalglish en sparkad Liverpoolmanager och det är fel. Väldigt fel. FSG är ute på oerhört djupt vatten och den nya managern måste verkligen lyckas för att de ska komma undan med sin kompetens i behåll. Oavsett vilket kommer de inte undan med hedern i behåll.

Jag tycker att Brendan Rogers är ett gediget val att Fenway Sports Group. Han är precis den typen av manager som de ville rekrytera hela tiden; ung, driven, på väg uppåt på karriärstegen och med en fotbollsfilosofi som synkar med resten av den verksamhet som FSG har för avsikt att bygga upp.

Det fanns andra alternativ. AVB var min tidiga favorit. AVB är mycket bättre än vad hans misslyckade sejour i Chelsea antyder. Vidare fanns mer etablerade namn på marknaden som också kändes lockande i form av Louis van Gaal och Zdenek Zeman. Den sistnämnde är en personlig favorit som naturligtvis aldrig var aktuell i verkligheten, men det är onekligen en väldigt lockande tanke att se Liverpool spela efter hans legendariska offensiva upplägg. Jag har alltid varit nyfiken på hur Liverpool skulle spela under Zeman. Van Gaal vore ett säkert kort med stort S, då han alltid inför disciplin; styr och ställer utifrån sin egna principer; och resultaten kommer. Nu får vi hoppas att Rodgers kan visa att han är rätt man för jobbet.

Mycket talar för Rodgers. Hans fotbollsfilosofi har bra ”passform” sett till hur Liverpoolfansen vill att laget ska spela. Bollinnehav, rörelse och passningsspel kommer att hamna i fokus. Liverpool har många spelare, inklusive Reina, Agger och Suarez, som har alla förutsättningar att höja sig under Rodgers. Han kommer också att ges förtroende – möjligtvis bland annat i form av mycket pengar – av FSG. Ägargruppen inser nog att den här rekryteringen måste lyckas och ger honom troligtvis förutsättningar därefter.

Siktet är naturligtvis inställt på en placering bland de fyra första i Premier League. Det är en hög men inte orealistisk målsättning. Den kanske inte är helt realistisk med den nuvarande truppen, men efter ett bra sommarfönster kan det mycket väl vara en realistisk målsättning som Rodgers & laget klarar av att uppnå när nästa säsong summeras.

Man ska dock inte glömma den oerhört tuffa arbetsmiljön och pressen som finns på en manager i en storklubb. Liverpool kanske inte längre är något storlag, men man är definitivt alltjämt en storklubb; det ska ej förglömmas. Rodgers kommer att ställas på tuffare mentala prov än någonsin tidigare. Unga managers tenderar att kunna gå in i väggen när de tar över storklubbar. Pep Guardiola är det senaste exemplet, då han trots enorma framgångar inte orkade i längden, som rutinerade kort som t.ex Wenger och Ferguson har gjort i evigheter; ingen kan nog föreställa sig någon av de gå in i väggen så som Guardiola gjort. Därför måste Rodgers omges av andra bra ledare  dessutom få stöd av fansen.

En manager som saknar fansens stöd börjar alltid i uppförsbacke. Fråga bara Roy Hodgson, som egentligen aldrig fick en chans att implementera sina idéer och taktik i Liverpool; han fick aldrig en ärlig chans av fansen, som ville ha Kenny Dalglish istället. Rodgers har betydligt bättre förutsättningar att lyckas än vad Hodgson hade, men han kommer definitivt att behöva fansens stöd för att klara av det svåra jobbet som han har framför sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
 1. Pelle?

  Viilka spelare vill du se LFC köper för att du tror att vi skall bli ett topp 4 lag igen?

 2. Suveränt första intryck man fick av Rodgers. Come On

 3. Pelle, Jag brukar allt som oftsat, för att inte säga typ alltid hålla med om vad du skriver, även hockeyinlägget om brynäs glädje och Skellefteå besvikelse MEN kan inte hålla med dig här, Kenny är kung, kenny är DEN största genom alla tider och jag hade inget hellre velat än att han skulle lyckas, i mångt och mycket gjorde han väl det, 1 titel och 2 finaler men spelet tycker jag var under all kritik vissa matcher, Vi förlorade för fan mot wigan hemma osv, vi hade mycket boll men INGET tempo, oftast stod henderson och spearing bara och sparkade runt bollen vid mittcirkeln, fanns inget bolltempo alls. Om det var kennys fel eller spelarna är svårt att säga men jag är över förtjust i vad Brendan Rodgers visat och förhoppningsvis vad framtiden kan bjuda på! Välkommen Brendan YNWA

 4. Ska bli otroligt intressant att följa BR tycker att FSG har skött de snyggt! KD är och kommer alltid vara en hjälte för allt han gjort på och vid sidan av planen men främst för den människa han är! KD är som en trogen supporter han står bakom klubbmärket i vått och torrt Kenny och alla andra Liverpoolare YOU NEVER WALK ALONE å låt oss stötta vår nya manager till 110%

 5. #Mille
  Jag står bakom dig där!
  En spelare eller tränare blir aldrig större än klubben.

 6. Även jag ställer mig bakom kommentarerna från Mille och Olof.

  Kenny kommer alltid vara älskad av supportrarna, hans legendstatus är orubbad och han är fortfarande en av klubbens största personer. MEN, det gör honom inte automatiskt till den perfekta tränaren. Spelet hade sina toppar och i flera matcher såg det riktigt bra ut, men dalarna var tyvärr för djupa och för många. Tyvärr.

  YNWA Kenny! Välkommen Brendo!

 7. Håller inte heller med, FSG visar en respektlös vinnarmentalitet genom att sparka KD. Rykten gör ju gällande att KD även erbjöds möjligen att gå frivilligt.

  FSG gjorde samma sak i Boston Red Sox, sparkade en legend som genomförde en usel säsong. Vi kom 8a i ligan med en manager som aldrig var förstavalet. Han tog över temporärt och anställdes fast i brist på rätt alternativ.

  Ha må vara kungen, men inte ens kungen kär godkänd efter denna säsong.

 8. Tillägg: Mitt förtroende för FSG är lika stort som det alltid varit och jag tycker man behandlade Kenny respektfullt under hans uppsägning.

  In FSG I trust

 9. Pelle, jag håller helt med dig vad gäller avskedandet av Dalglish. Likadant har jag lite svårt att förstå vad som var så respektfullt med avskedandet av Dalglish. Inte heller tycker jag att FSG visat en respektlös vinnarmentalitet, lika lite som jag anser att Abramovich visar vinnarmentalitet varje gång han avskedar en tränare. Men gjort är gjort och det är bara att hoppas att Rogers lyckas.

  Men Pelle vem är som ansvarar för värvningar nu? Är det Rogers som är ansvarar för detta innan en sportchef tillsätts.

 10. Kan bara hålla med flera föregående skrivare att legendstatusen kring Kenny har inte blivit sämre genom sparkningen. Nästan tvärtom faktiskt- dvs att Kenny är en jla kämpe som aldrig ger upp.
  Ägarna gjorde det enda rätta då liga resultaten var genom usla & då spelade det ingen roll vem som ledde laget.

  Tycker till skillnad emot många andra att vi faktiskt har en rätt bra trupp & det endast behövs 2-3 nya. Hoppas GJ flyttas upp som höger ytter ex.
  Blir spännande & se vad Rodgers hittar på med truppen.

 11. De visar respektlös vinnarmentalitet gör att de inte fattar beslut grundade på sentimentala skäl utan det utifrån vad man presterar. Att jämföra FSGs avskedningar av RH och KD med Roman är ju lika spot on som likneksen med Hasse Borg..

  Gällande sporting director sp verkar det inte längre så klart att det blir en då Rodgers verkar fått igenom mer kontroll. Rykten såklart, men bra källor.

 12. Jag vet inte om du har svårt att läsa innantill men jag har aldrig jämfört Hasse Borg med FSG. Däremot tycker jag att det är ok att jämföra med Roman eftersom inte han heller fattar beslut på sentimentala skäl. Men jag vet inte om jag skulle vilja kalla det för vinnarmentalitet..

 13. Jag läser rätt bra innantill och jo du jämförde FSG med turerna med Hasse Borg, om inte medvetet så omedvetet.

  Roman har ju sparkat tränare som presterat bättre säsongsresultat än vad både RH gjorde och KD gjorde i år. Viktig skillnad, Liverpool har två riktigt usla ligasäsonger bakom sig. Skillnaden är markant tycker jag, även om AVB kanske förtjänade sparken med tanke på hur osmidig han var.

 14. Nej då får du faktiskt läsa om Robin. Jag har inte jämfört FSG och Hasse Borg. Sedan att du vill tro att jag ville jämföra dessa två är en annan sak. Hasse Borg har nämligen aldrig ägt MFF, så jag skulle aldrig jämföra dem. Läs inläggen om vem som nämnde Tom Prahl innan.. Men jag säger inte att den personen gör någon jämförelse med FSG och Tom Prahl medvetet eller omedvetet..

  Ja Roman har sparkat tränare med bättre resultat. Anledningen till detta är väl att Roman vill vinna. Är inte detta respektlös vinnarmentalitet? Kanske lite mer än FSG, men jag har lite svårt att förstå varför detta inte skulle falla in under din definition av respektlös vinnarmentalitet. För presterar man inte på den nivå som Roman vill, då får man sparken. Precis som FSG resonerade med Dalglish.

 15. Även jag instämmer med föregående. Han är en kung och legend, men han kan inte leva på gammal framgång utan måste leverera! Kenny kommer alltid att komnas ihåg, även efter detta !

 16. Jag anade att jag skulle få mothugg om Dalglish. Betänk att han kom in och räddade klubben/laget när han tog över efter Roy. Då blev Dalglish otroligt hyllad för i princip allt han gjorde. Ett år senare var det helt rätt att sparka honom, enligt många som hyllade honom för ett år sedan. Tror ni verkligen att han är en mycket sämre manager nu än för ett år sedan?

  Håller helt med om att säsongen 11/12 blev en misslyckad säsong på många sätt, men samtidigt var det just en säsong. En säsong som skulle kunna ha blivit ett mellanår under en Dalglish-era.

  Samtidigt är FSG:s beslut att sparka Dalglish helt i linje med den moderna fotbollens ägarskap i stora klubbar, där tålamodet är litet och mellanår förbjudna. Jag gillar inte den strategin. Det har dessutom kostat £5m (till Swansea) + £8m (trolig kompensation till Dalglish) att byta Dalglish mot Rodgers. Och så blir Rodgers lön på x antal miljoner pund om året en extra utgift som inte hade funnits annars. Det är pengar som mycket väl hade kunna spenderats på 1-2 klasspelare istället för ett managerskifte.

  Vinnarmentalitet? Well, om FSG kunde spendera £13m+ på att byta manager, hoppas jag att de visar samma ”vinnarmentalitet” på transfermarknaden. Managerskiftet har trots allt kostat en summa nära halva den förmodade transferbudgeten. Jag hade hellre haft kvar Dalglish och spenderat de pengarna på spelare. Men med allt det sagt tycker jag ändå att Rodgers var ett gediget val när man sökte efter en ny manager.

 17. John Doe: Väldigt långt off topic nu, men jag saxar in inläggen.

  ”RobinD
  24. maj, 2012
  Folk verkar glömma att det ska anställas en GM också, blir det Van Gaal eller Txiki Bergitjoflöjt (killen från Barca med världens svåraste namn) då kvittar de om vår manager har dragningskraft eller ej då GM värvar och tränaren får hand prestationerna på plan. Om det blir Martinez eller AvB eller Tom Prahl vet nog bara FSG..
  John Doe
  24. maj, 2012
  Oavsett om man har en GM eller ej. Det är väl fortfarande tränaren som tränar laget och har ansvaret för att utveckla spelare, så viss dragningskraft borde väl en tränare fortfarande
  Sedan måste väl en GM bestämma vilka spelare som skall värvas i samråd med tränaren.. Annnars fungerar det inte alls.. Fråga bara Tom Prahl hur han hade med Hasse Borg i MFF.. En gång så ringde Tom Prahl en spelare om en kommande match och fick svaret, jag är såld.. Det måste bli svårt att hitta en tränare, om klubben värvar spelare som tränaren inte vill ha och säljer spelare som denne vill ha kvar.
  Hawwk
  24. maj, 2012
  De ska ju självklart va en dialog mellan tränare o GM. GM springer ju inte och värvar spelare som tränaren inte vill ha.
  John Doe
  24. maj, 2012
  Hasse Borg gjorde det i MFF…”

  Du jämför Hasse Borgs roll i MFF med en eventuell DoF i Liverpool både en och två gånger.

  Medvetet eller omedvetet, who cares. Gällande kommentaren om Tom Prahl var du även först där. Mitt sista bidrag till denna Off topic-debatt.

  _________________________

  Pelle2x: Antagligen är KD inte en sämre manager nu än för 1 år sedan, men man kan heller inte utesluta att lyftet han bidrog med kom från hans status för Liverpool. En dålig tid avslutades med att RH fick gå, in kliver en frälsare som får alla att dra åt samma håll. Var det verkligen hans taktiska förmåga som var anledningen eller var det hans förmåga att en gång för alla ena LFC efter Humle och Dumle?

  Eftersom Comolli fick gå först så kan man väl anta att han var ytterst ansvarig för de transfers som genomfördes, men även KD måste haft en finger med i spelet och det blev helt enkelt inte bra. Jag hade absolut inte varit främmande till att ha kvar KD på posten, samtidigt är jag inte besviken över att han fick gå. Han ledde oss trots allt till en 8e plats i ligan, med ett material som inte motsvarar den placeringen. Han(?) valde att inte förstärka/förändra i januari och Lucas skada kostade oss.

  Hade det inte varit just KD utan låt oss säga Rodgers så hade det låtit annorlunda tror jag.

  Sedan håller jag med dig om ekonomin, om det stämmer att KD fick 8 miljoner? Jag fick för mig att han vägrade ta emot avgångsvederlaget. Eller är detta återstående lön från kontraktstiden du pratar om?

  Gällande just transferbudgeten så har det ju ryktats om allt från 15-50 miljoner att spendera så jag tror nog att vi kan vänta oss ett bra fönster trots att det kostade att byta manager. FSG vet att Rodgers är en ”chansning”, de lär vilja ge honom bra förutsättningar att lyckas. Förhoppningsvis spenderas pengarna klokare än med KD/DC.

  Alla tycker ju olika såklart, jag gillar inte iden om att byta manager hela tiden heller. Men nu har FSG satt den prägel de sökt från första stund, upp till bevis nu om det håller. Ge Rodgers 3 år att lösa detta så tror jag det blir bra.

  • RobinD, Kingpin: Att Dalglish skulle ha skänkt avgångsvederlaget till klubben eller annan organisation är bara en myt som har konstruerats på twitter. Hur mycket han fick är dock inte offentligt. Läs mer här:
   http://www.liverpoolecho.co.uk/liverpool-fc/liverpool-fc-news/2012/05/19/blood-red-ex-liverpool-fc-boss-kenny-dalglish-didn-t-give-up-his-pay-off-100252-31001322/

   RobinD: Jo, jag vet mycket väl att FSG har letat efter en ung manager redan från början. Förstår dock inte logiken i att du är beredd att ge Rodgers 3 år, när ett mellanår uppenbarligen inte var acceptabelt för Dalglish. Varför skulle tålamodet vara större med Rodgers, om det inte går bra kommande säsong?

   DeZ: Förmodligen liknande spelare som kommer att komma under Rodgers. Tror att både hade värvat bra. Kenny hade både Diamé och Elm i princip klara. Nu verkar Diamé vara aktuell under Rodgers också. Visst kan Rodgers kanske fynda, men överskatta inte hans attraktionskraft när det gäller att locka stjärnspelare till Liverpool. På den fronten hade mer etablerade namn som van Gaal, Benitez och för den delen AVB varit mycket bättre alternativ. Men som sagt, jag gillar Rodgers och hans fotbollsfilosofi.

 18. Tycker det är skönt att inte FSG bryr sig om namn. Resultaten är viktigast. Även om man är en legend.

 19. Robin D. Håller med dig och ger mitt sista bidrag. Det här skrev du förut ” Jag läser rätt bra innantill och jo du jämförde FSG med turerna med Hasse Borg ” Det du har skrivet ovan är inte att jämföra FSG och Hasse Borg. Att nämna Hasse Borg som exempel på hur det går när kommunikationen inte fungerar mellan sportchef och tränare. Är inte att jämföra FSG och Hasse Borg, även om du verkar tror det….. Så det kanske är på sin plats läsa ordentligt innan man påstår något..

 20. #pelle haft kvar daglish med ny transfer pengar! Undra då vad som kommer in, cattermol?

 21. RobinD: Det ryktas om att Dalglish skänkte pengarna till JFT96 men jag vet inte om det stämmer.

 22. Moraliskt sätt så var det självklart illa av FSG att inte ge Daglish ett år till. Efter det han gjort för klubben under den svåra tiden. Jag gissar på att han fick gå pågrund av alla pengarna som slängdes iväg i förra transferfönstret. FSG litade helt enkelt inte på honom med pengarna längre och då blir det självklart ohållbart!

  Vi kan inte ha en manager som våra ägare inte litar på. Då kommer klubben aldrig att komma framåt!

  ”Vi är vinnare och vi kommer att göra allt som krävs för att bli det här också”
  /John W Henry

  • jbostrom92: Hoppas FSG visar att de är vinnare på transfermarknaden också. Hittills har Chelsea (en huvudkonkurrent om man vill vinna ligan) gjort ”klart” med två spelare som sammanlagt kostar mer än dubbla Liverpools påstådda totala transferbudget. Jag har full förståelse för om FSG vill att Liverpools manager ska fynda, men om så är fallet tycker jag att man ska vara ärlig i sina kommentarer istället för att snacka om att man gör allt som krävs för att vinna.

 23. Jag känner så här, hade fsg omplacerat kungen då hade jag haft större respekt för det. Att SPARKA kungen är både pinsamt för oss som klubb men även för den bilden som fsg ger till både supportrarna och kulturen som Liverpool står för.
  Rodgers får mitt fulla stöd och jag avgudar hans fotbolls filosofi, men att styra ett lag handlar om så mycket mer. Om kungen inte kunde sköta det på ett acceptabelt sätt då säger jag lycka till Mr.Rodgers som har mitt fulla stöd.

 24. Pelle2x: jag uttryckte mig kanske inte tydligt nog, jag hade inte haft något emot att ha KD kvar. Jag tror på långsiktighet, men samtidigt är det inte märkligt att han får gå med tanke på resultat och att han egentligen inte var den de ville ha.

  Jag är beredd att ge Rodgers 3 år med vissa reservationer såklart. Mellanår som innebär 8a i ligan är inte bra nog. Europaspel genom ligaplacering är fan ett måste för LFC varje år.

 25. Anledningren till att kd fick rollen var ju att fansen skrek efter honom! Och ägarna lyssnade på fansen tog in honom och han misslyckandes totalt både spel mässigt och med värvningar! Aldrig i mitt liv ja skulle vilja ge pengar ett år till värva sådana floppar och se dom spela så lidande fotboll usch denna säsong har varit ett lidande! Kd är kung legend och kommer alltid va men för omodern som coatch och var för inolverad i klubben! Nej välkommen rodgers tror kanske inte vi slutar top4 men förhoppningsvis se mycket trevligare fotboll och slippa lida,