Liverpools defensiv ser säkrare ut än på länge – tack vare van Dijk.

I hur många år pratade vi inte om att Liverpool saknade en ledare efter Hyypiä och Carragher? De tilltänkta ersättarna – Skrtel och Agger – visade sig av olika orsaker inte kunna axla de tunga mantlarna som de båda ikonerna lämnade efter sig. Efter Rafa Benitez uttåg har Roy Hodgson, Kenny Dalglish och Brendan Rodgers förgäves letat efter en ledare i backlinjen. Nu ser Jürgen Klopp ut att ha hittat honom i form av Virgil van Dijk.

Det är lätt att berömma Klopp för köpet. Samtidigt ska man komma ihåg att van Dijk övergång till Liverpool gjorde honom till den dyraste backen genom tiderna. Klopps företrädare på managerposten i Liverpool hade inte de ekonomiska musklerna att slå världsrekord. Oftast fick man snappa upp någon som blev över när rikare klubbar hade shoppat loss.

van Dijk är flera köp i ett, i och med att han höjer medspelarna. I synnerhet Dejan Lovren spelar mycket bättre med van Dijk vid sin sida. Det är roligt att se hur den många gånger uträknade kroaten studsar tillbaka!

En till tidigare uträknad spelare är ju Loris Karius. Han är inne på sista livlinan – men hittills har han tagit till vara på den. Nu gör Karius de viktiga räddningarna som är rent nödvändiga för att han ska ha en framtid i klubben. Transfersnacket kommer oundvikligen delvis handla om målvaktsfrågan, men om Karius fortsätter leverera kommer Klopp troligtvis värva ett komplement till Karius snarare än en ersättare till densamma. Till skillnad från många av sina kollegor, är Klopp en manager som ogärna ger upp spelare och som helst av allt hittar lösningar i den egna gruppen.