[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Den 30:e augusti 2011 offentliggjorde att Sebastian Coates hade skrivit på för klubben. Vid tidpunkten var Coates en het spelare. Tack vare en skada på Diego Godin tog han en startplats i Uruguays lag som vann Copa América tidigare samma sommar. En turnering där Coates blev utsedd till bästa unga spelaren och Luis Suarez till den bästa spelaren överlag.

Coates dåvarande klubb Nacional gjorde sig en rejäl hacka på mittbacken. Liverpool betalade £7 miljoner för Coates, vilket innebar en fördubbling av det tidigare rekordet beträffande försäljningar av uruguayanska klubbar. Det tidigare rekordet hade Nacional också, då man sålde Nicolas Lodeiro till Ajax för £3,5 miljoner.

Övergångssumman i sig var inte märklig. Han var en het spelare och dessutom eftertraktad av andra klubbar. Dessvärre har inte tiden i Liverpool blivit som varken klubben eller Coates hoppats på.

Coates

Man kan se på Coates tid i Liverpool på flera sätt. Den numera 22-årige mittbacken köptes in av ’den gamla regimen’ och när LFC byter styre – som man ju har gjort ofta de senaste åren – tenderar den nya regimen att dumpa spelare som tidigare regimer införskaffat. Motivet till detta handlar naturligtvis inte bara om prestige utan även om att har olika fotbollsåskådning. Man förespråkar helt enkelt olika typer av fotboll.

Coates är en duktig spelare, men han är långsam. Förbannat långsam, för att vara en spelare på PL-nivå. Han är lång, brytsäker och ett hot på offensiva fasta situationer. Visst håller hans passningsspel inte världsklass, men jag tycker att det är helt okej.

Problemet är att Coates långsamhet är svår att ignorera för Brendan Rodgers. I sommar har Liverpool värvat flera mittbackar. Överlag är dessa betydligt snabbare än sina föregångare. Carragher/Skrtel/Coates är sammantaget betydligt långsammare än Touré/Sakho/Ilori. Nu är Skrtel i och för sig fortfarande kvar i klubben, men jag är övertygad om att han kommer ryka i januari.

Hur som helst, Rodgers har givetvis inte värvat snabbare mittbackar utan att ha en tanke med detta. Han förespråkar en offensiv fotboll med en hög (misstolka ej!) backlinje. När ytorna är stora bakom backlinjen vill man onekligen gärna att mittbackarna ska ha snabba ben. Annars blir det på tok för enkelt att bli sönderkontrade av snabba motståndarspelare.

Frågan är vad som kommer att hända med Coates nu? Han var på väg att lämna i somras, men råkade som bekant dessvärre ut för en allvarlig knäskada under ett landslagsuppdrag. Han beräknas vara borta tills mitten av februari nästa år.

Om Coates har tur går rehabiliteringen snabbare än förväntat. I bästa fall kan han byta klubb i januari. Då talar vi troligtvis om lån, med tanke på hans skadesituation. Ett lån skulle kunna få positiva konsekvenser för både spelaren och klubben. För Coates del vore en utlåning det enda sättet att ge sig själv en chans att knipa en plats i Uruguays VM-trupp. För Liverpools del vore en utlåning enda sättet att höja hans marknadsvärde.

Vad tror ni om Coates framtid?