Liverpool kommer troligtvis att värva en vänsterback. Man har visat konkret intresse för flertalet spelare, som exempelvis Gael Clichy innan fransmannen flyttade till Manchester City, men hur nödvändig är egentligen en ny vänsterback?

Missförstå mig inte. En fantastisk vänsterback skulle vara fantastiskt att få in. Problematiken ligger i att denna fantastiska vänsterback inte ser ut att vara tillgänglig på marknaden. Av de vänsterbackar som inte redan huserar i europeiska topplag är Leighton Baines den enda som jag rent spontant känner skulle vara en klockren värvning.

José Enrique vore prisvärd och bra – men inte mer. Aly Cissokho vore helt okej – men inte mer.

Liverpool har redan fem kompetenta ytterbackar. Glen Johnson och Martin Kelly är landslagsmässiga klasspelare som kan spela såväl till höger som vänster. John Flanagan är en duktig talang som har visat sig vara kapabel på båda kanterna. Dessutom finns specialiserade vänsterbackar i form av Fabio Aurelio och Jack Robinson. Om de sistnämnda kan man säga att Aurelio oftast är bra när han kan spela – och även om han inte alltid kan spela, kan han göra det ibland – och Robinson är, enligt min mening, en riktig supertalang.

Därmed, om Liverpool ska investera i en ny vänsterback, bör kraven på denne vara väldigt höga. Han ska inte bara vara helt okej (Cissokho) eller ”bara” bra (Enrique) – han ska vara lysande (Baines). Och Evertonspelaren är förmodligen en orealistisk värvning.

Jag tror att Liverpool kommer att köpa Enrique. Newcastle vore korkade om de lät honom lämna som Bosman nästa sommar. Newcastle är inte korkade.

Fördelen med Enrique vore, som sagt, att han är prisvärd. Nackdelen vore att han troligtvis inte skulle klara av att ta en ordinarie plats i Liverpool. Varken på kort eller lång sikt. Liverpools duktiga egna produkter gör konkurrensen oerhört tuff – och de unga killarna kommer bara att bli bättre med tiden. Men Enrique är tillräckligt ung för att kunna vara en bra investering i den bemärkelsen att hans återförsäljningsvärde vore gediget, och jag kommer inte att klaga om Liverpool värvar honom. Han vore dock ”bara” en bra värvning och om klubben vill agera smart borde de strunta i honom.