[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

När Liverpool sålde Luis Suarez befarade många LFC-sympatisörer att klubben skulle göra samma misstag som Tottenham gjorde efter försäljningen av Gareth Bale; det vill säga värva många halvdana spelare varav majoriteten ärligt talat inte tillförde ett dugg under förra säsongen.

Tottenham värvade sju spelare i form av Paulinho, Roberto Soldado, Erik Lamela, Christian Eriksen, Etienne Capoue, Vlad Chiriches och Nacer Chadli. Egentligen kom endast Eriksen undan med hedern i behåll när säsongen summerades. Den unge dansken var en av Spurs absolut bästa spelare, även om konkurrensen inte var stenhård.

Lambert

Hittills har Liverpool värvat fyra spelare i sommar: Rickie Lambert, Emre Can, Adam Lallana och Lazar Markovic. Dessutom verkar Dejan Lovren, Loic Remy och Divock Origi bli klara inom en relativt snar framtid.

Det är uppenbart att Liverpool har prioriterat PL-erfarenhet på ett helt annat sätt än vad Spurs gjorde förra sommaren. Spurs värvade inte en enda(!) spelare med PL-erfarenhet, vilket är anmärkningsvärt. Spelare som Paulinho, Soldado och Lamela har fina CV:n, men har hittills inte lyckats anpassa sig till PL.

Genom att värva PL-erfarenhet försöker Liverpool minimera riskerna. Överlag är PL-spelare sällan prisvärda – Remys klausul gör honom till ett undantag – men jag kan förstå att Rodgers värderar PL-erfarenhet i detta läge.

Samtidigt värvar Liverpool inte uteslutande PL-spelare. Det måste givetvis poängteras. Man har lagt ut stora pengar på två väldigt unga utländska spelare i form av Emre Can och Markovic. Det faktum att man redan har en stomme innebär att Emre och Markovic inte behöver göra omedelbar succé. Liverpool har råd med en acklimatiseringsperiod för deras del, vilket enligt min mening är ett styrketecken. Origi är svårplacerad i diskussionen i och med att han kommer att lånas ut till Lille den kommande säsongen.

Liverpools återstående värvningar kommer troligtvis att hämtas från andra ligor. Jag förväntar mig att man lyckas norpa Alberto Moreno eller möjligtvis Marcos Rojo på vänsterbackspositionen. Dessutom möjliggör alla pengarna som Suarez-försäljningen inbringade att man bör ha råd med en offensiv stjärna. Det är svårt att säga vem det kan tänkas bli, men det blir knappast en PL-spelare, tror jag. Även en målvakt som kan konkurrera med Simon Mignolet är aktuell; Neto är det senaste ryktet, men vi får se hur det blir med den saken. Även ytterligare värvningar utöver de ovannämnda kan inte uteslutas, även om de inte känns superviktiga.

23 kommentarer
 1. Då det blir klart med Lovren och Origi så har vi värvat för ca £ 100 miljoner och den enda som är bekräftat att han är såld är Suarez.

  Assaidi är på väg till Stoke och jag hoppas att även Borini blir såld, då till Sunderland och sen är Toure på väg till Turkiet och då kommer vi att få in ca £ 25 miljoner och med Suarez så ligger vi på £ 100 miljoner
  .
  Då har vi fortfarande ca £ 60 miljoner kvar och då ska en målvakt och en vänsterback in och då har vi ca
  £ 40 miljoner kvar och då kanske vi får den stor värvningen vi alla hoppas på.

 2. Kan Isco lira på en kant eller bara centralt?

  • Han har spelat till vänster i Real om jag inte mins fel men då han inte är någon speedkula och inte någon som gör ett överdrivet hemjobb så är centralt onekligen hans bästa position. Men han är en så pass bra spelare att han kan spela på en kant utan att man ”slösar bort” honom.

 3. Håller helt med i inlägget, dock tycker jag kanske att både Lallana och Lovren tex har bara gjort en bra säsong i PL tex. Då e särklit Lallanas prislapp rätt hög!

  Sen kanske PL-Proven är ens egen ursäkt till att det kommer lyckas? 😉

  • Lallana har gjort en bra säsong och en riktigt bra säsong.
   Vissa, och nu är detta inte riktat mot dig Ronnie, verkar inte riktigt förstå hur bra Lallana va förra säsongen. Han va helt enkelt en av ligans bästa spelare.

  • Håller med PJ om Lallana.

   Han känns som en engelsk Özil och kommer passa bra in i Liverpool.

  • Lallana blev väl inte ens vidare dyr tillslut?

  • Enligt dom lite mer pålitliga källorna så slutade summan på £23m.

 4. Jag tror vi behöver en världsklass spelare.
  Vi behöver splasha minst 40 på en riktigt världsklass anfallare / offensiv mitt.

  Utan det har vi en väldigt bra trupp endast , reus / cavani / osv osv 🙂

  Hoppas Liverpool fixar det lr klarar att ta 4 platsen nästa år 🙂

  YNWA

  • Intressant och höra vad Rodgers säger iför säsongen vad målsättningen är… 🙂

  • Efter förra säsongen måste målsättningen vara en inhemsk cupseger, minst topp 3 i ligan och kvarten i CL.
   Dock är mina förhoppningar två inhemska cuptitlar, ligatiteln och en sjätte CL buckla 🙂

 5. Sen betyder det inte att spelare med PL erfarenhet är säkra kort på något sett. Alla spelare, förutom Sturridge som jag kan komma ihåg på rak arm, behöver tid att anpassa sig till ett nytt lag, ny omgivning och nya krav. Men dom har fördelen att dom känner till spelet, tempot och hårdheten samt att dom är rätt så medvetna om hur Liverpool spelar då dom både mött klubben och troligtvis följer PL i sin helhet mer än utländska spelare gör.
  Men spelare som Lambert kommer inte ha någon jättepress på sig, förutom den han sätter på sig själv, att lyckas lika bra som förra säsongen. Samt att han är erfaren(gammal) nog att kunna hantera pressen. Sen är han från Liverpool så han kräver inte någon större tid på sig att känna sig hemma i staden och komma in i gruppen.

  Lallana och Lovren är två spelare som borde kunna hantera dom högre kraven som ställs då dom inte bara va Southamptons viktigaste spelare utan hade ledarroller i laget. Lallana måste va en spelare man kan ställa krav på att han ska leverera på ungefär samma nivå som förra säsongen nästan direkt. Dock kan det ta lite extra tid då han anslöt till gruppen senare och kommer ta längre tid på sig att komma i form än dom som tränat med laget sen slutet av förra månaden. Men det gäller även Gerrard o co.

  Can och Markovic kommer kräva lite mer tid så klart. Can kommer inte vara en spelare för startelvan direkt vilket borde göra det lättare, men han såg onekligen bekväm ut med resten av laget under den korta tiden man såg honom spela mot Preston, även om han inte alltid synkade i spelet med resten av laget till hundra procent. Men det va också hans första match med en helt ny omgivning.

  Markovic vet jag inte riktigt hur det är tänkt med. Visst kostade han mycket och har otroligt mycket talang. Men han är väldigt ung fortfarande så det är svårt att säga. Tror inte han kommer göra många starter i ligan precis i början men kommer vara en av dom som får stort ansvar i cuperna. Sen kommer han från en stor klubb med höga krav så pressen borde han kunna hantera. Spelet i ligan är något han säkerligen måste få tid på sig att anpassa sig till.

  Remy är också en spelare man måste kunna förvänta sig snabba resultat av. Han är en anfallare och behöver till stor del bara fokusera sig på att leta ytor i anfallet och göra mål. Bara och bara, men förhoppningsvis förstår ni vad jag menar.

  • PJ: Det handlar inte bara om den sportsliga erfarenheten. För att en spelare ska prestera på planen ska det helst funka utanför planen också. Det är på förhand mycket större risk att Lamela vantrivs i London än att Lallana vantrivs i Liverpool, eller hur? Om spelaren och dennes familj trivs i England, vilket man kan veta om man värvar från andra PL-klubbar, så är ju en del vunnet. Jag tycker att en mix är att föredra, särskilt när man värvar ett stort antal spelare. Att bara värva spelare från andra ligor vore nog osmart.

  • Helt klart. Om man inte trivs utanför plan så gör man det inte på heller.
   Liverpool gör väldigt mycket rätt med spelarna man tar in. Man har lärt sig av tidigare transferfönster och misstagen som Tottenham gjorde. Inte bara för att man blandar PL-spelare med unga spelare från utländska ligor. Men, bortsett från Lambert, så värvar man spelare vars egenskaper man vet passar i klubben och dess spelstil.

   Can är en spelskicklig hårt jobbande mittfältare, lite som Hendo.

   Lallana är en blandar en fin blick för spelet, teknik och stor arbetskapacitet, en blandning av Hendo och Courinho. Sen är han tvåfotad utöver det vilket är mycket bra.

   Markovic är lik Sterling i sin spelstil då han också använder sin speed offensivt och gillar att utmana. Samt att han på egen hand kan flytta upp spelet och är otroligt nyttig i dom snabba omställningarna.

   Remy är väldigt lik Sturridge. Snabb i djupled, klinisk och kan hålla i spelet på ett bra sett.

   Lambert är ”The odd man out” men han ger Liverpool något man saknade med sitt spel i boxen samt att hans spelförståelse runt boxen är något man inte förväntar sig av en sådan stor och tung spelare.

   Lovren är bra i luften, har fina ledaregenskaper och best av allt så är han tvåfotad vilket gör det lättare för honom att spela sig ur situationer så som Brendan vill att man ska göra.

 6. Många bra tankar och analyser här 🙂

  Att Liverpool inte värvar de stora namnen har jag varit inställd på ganska länge, däremot hoppas man alltid på minst en supervärvning. Att värva många spelare som LFC gjort dels pga CL och dels pga att Suarez stack innebär alltid en stor risk se på Spurs som Pelle nämnde. Att de har värvat Lallana är inte förvånande efter sin fina säsong i Soton och han har dessutom spelat sig in i landslaget. Lambert är ju ett riktigt kap och Lovren på ingång en stabil mittback jag bara hört gott om. Sedan har det ryktats om Jay Rodrigez men det får räcka med Lovren annars har snart halva Soton värvats.

  Det har ju visat sig förr att lag med rätt rollspelare och få stjärnor (Man U under Fergie samt A Madrid under Simone) kan vinna titlar och det vi får hoppas på är att BR lyckas göra detsamma med rätt spelare i sin position och roll på planen.

  Säsongens bästa värvning hittills: Gerrard slutar i landslaget 🙂

  • En fråga, vilka årgångar av United var det som hade ett fåtal stjärnor?

  • Kan du väl kolla upp själv?

  • Problemet är jag har gjort det, men vi kanske har olika definition på begreppet ” ett fåtal stjärnor”

  • Ja det kanske vi har men det får man väl ha dvs olika åsikter?! Man U har inte satsat på så många stjärnor i sina olika lag genom åren utan Fergie har varit en mästare på att vinna med det material han förfogat över. Det är min åsikt i alla fall, du får gärna ha en annan 🙂

 7. Gillar ej ”PL-proven” eller ”anpassningsår”, är enl mig en dålig bortförklaring. Om man är bra nog så kan man prestera någorlunda bra.

 8. Vem vet när det gäller en målis så kanske reina stannar och agerar backup och finner sig i det ?

  • Inte med den lönen han har nu!

  • Som Morgan sa, inte med den lönen. Han är inte nödvändigtvis för bra för att sitta på bänken men hans lön gör det omöjligt.

Kommentarer är stängda.