Fernando Torres vill lämna Liverpool. Det är inte längre ett rykte. Det är fakta som är officiellt bekräftat av den säkraste av de säkraste källorna – nämligen Liverpools egna hemsida.

Liverpool har förkastat Torres transferbegäran, men frågan är hur en spelare som helt uppenbarligen vill bort påverkar laget. Kenny Dalglish har som bekant satt laget i fokus; han har talat om att truppen måste vara en enhet för att bli ett vinnande lag. Efter kvällens uppgifter låter det onekligen svårt – om inte omöjligt – att skapa den typen av sammanhållning i Liverpools spelartrupp så länge Torres är kvar.

Lösningen förefaller således vara att sälja Torres. Detta går dock inte att göra hur som helst, eftersom det skulle få så pass stora sportsliga konsekvenser, då spanjoren alltjämt är lagets överlägset bästa anfallare. För trots allt; hur man än vrider och vänder på situationen, är Torres en viktig pusselbit i lagets offensiva spel.

Men, Torres är inte större än klubben Liverpool och han är inte omöjlig att ersätta. Tidpunkten – transferfönstret stänger om några dagar – gör dock situationen till mer prekär än vad den nödvändigtvis hade behövt vara. Torres underlättar verkligen inte för Liverpool, om man säger så.

Rent spontant tycker jag att Liverpool ska avvakta med en försäljning. Inom de närmaste 24 timmarna bör klubben studera vilka konkreta möjligheter som en eventuell försäljning av Torres skulle kunna innebära. För trots allt, den enorma summan som Torres skulle inbringa, är inte kattskit på transfermarknaden, men samtidigt är merparten av världens toppspelare inte tillgängliga på marknaden, och dessutom är tiden minst sagt knapp.

Mina kriterier för att en försäljning av Torres ska vara acceptabel är följande:

1) Fullfölj köpet av Luis Suarez. Detta är mer eller mindre en självklarhet. Suarez köps som ett komplement till Torres, men om spanjoren är på väg bort, måste man se till att göra klart med uruguayanen först.

2) Gör klart med en högklassig ersättare innan försäljningen. Suarez är som sagt ingen ersättare till Torres. Om Liverpool överväger att sälja Torres måste man göra klart med en ersättare innan försäljningen sker, för att på så vis vara 100 procent säker på att spanjoren verkligen ersätts. Den absolut hetaste kandidaten, som jag kan komma på, är Serigo Agüero, som har en utköpsklausul på 45 miljoner euro och således kan köpas om Liverpool aktiverar den och övertalar spelaren att komma.

3) Förhandla till sig en äckligt hög övergångssumma för Torres. Chelsea ska inte få Torres billigt. Jag vill se minst £50 miljoner till Liverpool om spanjoren flyttar. Det känns lite skitsamma om Daniel Sturridge kommer eller ej, men jag värderar honom till omkring £5 miljoner.

4) Använd pengarna som blir över på fler spelare. Alltså de som blir över när ersättaren köps för x procent av övergångssumman som Torres inbringat. Även om Suarez och en ersätare till Torres anländer är Liverpool i stort behov av nya spelare. Bland de akuta behoven återfinns snabba yttermittfältare och mittback, medan innermittfältare, vänsterback och targetman också vore lämpliga positioner att förstärka på. Det är orealistiskt att alla dessa positioner ska förstärkas i januari, men en eller ett par vore ett stort steg framåt för truppens slagstyrka.