. . .

En spelare som mycket väl kan komma att skriva på för Liverpool i sommar är Sporting Lissabons mittbackstalang Tiago Ilori.

Ilori är en av flera spelare som finns i våra Talangprofiler. Där finns följande spelarbeskrivning om honom:

Portugisiska medier jämför gärna Ilori med Raphaël Varane. Ilori är lång, spelskicklig och brytsäker, men är även otroligt snabb. Sporting Lissabon genomför snabbhetstester i sin akademi och faktum är att han slog alla rekord – han sprang snabbare än de tidigare akademispelarna Yannick Djalo, Nani och Cristiano Ronaldo gjorde i samma ålder.

Ilori2

Jag anser att Ilori vore en mycket klok framtidsinvestering. För det är just vad han vore – en framtidsinvestering.

Just nu är den 20-årige portugisen ingen spelare som kan kliva in och prestera i Premier League på regelbunden basis. Han är snarare en spelare som inledningsvis under sin eventuella LFC-karriär bör matchas sparsamt – möjligtvis via inhemska cupmatcher – för att växa.

Ilori skulle naturligtvis även spela en del ligamatcher, men han vore som sagt ingen pjäs som man kan räkna med tillför väldigt mycket på kort sikt. Däremot har han en otroligt intressant långsiktig potential.

Potentialen är väldigt uppenbar. Han är extremt snabb, läser spelet bra och duktig med bollen. Han har dessutom bra spänst och är därför en duktig huvudspelare. Han har med andra ord alla grundkvalitéer som en riktigt bra mittback i Rodgers spelsystem behöver – men han är fortfarande aningen valpig, och den fysiska utmaningen i England är naturligtvis större än densamma i Portugal.

Ilori jämförs – som tidigare redan nämnt – med Varane. Jag tycker att detta är en befogad jämförelse, då de påminner om varandra. Enligt min mening gör Liverpool helt rätt som satsar på att signa Ilori – och jag är övertygad om att hans långsiktiga potential är större än t.ex Kurt Zoumas och Stefan de Vrijs.

Om Liverpool värvar Ilori räknar jag med att man måste punga upp £4-5 miljoner. En summa som han högst troligtvis kommer att visa sig vara värd i framtiden. Kanske flera gånger om, dessutom. Ja, det är faktiskt så att jag tycker synd om Sporting, som ju producerar talang efter talang, men som har väldigt dålig ekonomi och måste sälja…

Att Ilori pratar oerhört bra engelska är naturligtvis inte heller någon nackdel vid en eventuell flytt till Merseyside.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
 1. Jag tycker Kurt Zouma är en större talang och en spelare som kommer vara en större stjärna än Ilori i framtiden. Jag anser att han skulle kunna gå in i startelvan redan nu.

  • Hur bra koll har du på Ilori?

   Zouma har ju varit i blickfånget lite mer eftersom franska ligan har visats mer på tv.

   Jag är bara nyfiken, för jag känner att jag själv har hyfsat bra koll på Zouma men noll koll på Ilori (mer än det jag sett på youtube).

  • Kingpin: Och vad grundar du detta på?

  • Jag grundar det på egna observationer då jag kollar på matcher både i franska och portugisiska ligan.

 2. Denna killen må vara talang och en väldigt bra sådan.
  Men vi behöver inte direkt talanger…

  Dax för klass !!!

  Satsa på mer klar back.

  Ynwa

  • Jag ser ingen motsättning mellan att värva en spelare som Ilori och färdigare spelare. Båda typen av värvningar behövs.

 3. Swapa Coates mot Ilori, det är så det sammantaget kommer att bli för LFC, möjligen 1-2 mille back.. Helt okej enligt mig.

  Med tanke på god spelförståelse, bollbehandling och pace.. Borde inte han kunna nyttjas som ytterback?

  • Håller med om att det är så man bör se på värvningen av Ilori, dvs som en ersättare till Coates. Har aldrig sett honom spela ytterback.

  • Tror du att han skulle kunna klara av det? Mest för att kunna matcha honom under tiden. Han är högerfotad, skulle vi kunna använda honom på högerbacken kanske han indirekt kan bli en konkurrent till Enrique i.o.m. att Rodgers verkar gilla att lire GJ på vänstern, eller inledningsvis iaf gjorde det. Skulle kunna bli en besparing på 8-10 miljoner pund i form av vänsterbacksköp då.

  • Vet inte, mycket möjligt att Ilori skulle klara av det, men det finns ju ändå många andra som klarar av att spela hb i truppen, inte minst typ Wisdom.

 4. No offence.
  Men vi har redan back talanger = Kelly , Wisdom , Lloyd Jones.
  Det vi inte har i Liverpool är klass.

  Jag är allt för talanger & om du har rätt ang denna kille så är jag bara nöjd.
  Men vi behöver en riktig start back av klass 🙂

  Ynwa

 5. Jag undrar om det bästa alternativet verkligen är att värva Illori och matcha honom sparsamt. För inte särdeles längesen var vi eld och lågor när vi fick in en av Sydamerikas allra hetaste backtalanger i form av Coates och se hur det gick för honom. Kan inte Illori fightas om en startplats direkt kanske det skulle vara bättre att låna ut honom till en mindre PL-klubb eller en riktigt bra Championship-klubb för att hans talang inte ska gå till spillo som fallet Coates.

  Jag vet inte om det är fel att jämföra dessa spelare, men jag måste säga att jag känner en viss oro för värvingar av ”halvfärdiga” spelare.