. . .

En spelare som mycket väl kan komma att skriva på för Liverpool i sommar är Sporting Lissabons mittbackstalang Tiago Ilori.

Ilori är en av flera spelare som finns i våra Talangprofiler. Där finns följande spelarbeskrivning om honom:

Portugisiska medier jämför gärna Ilori med Raphaël Varane. Ilori är lång, spelskicklig och brytsäker, men är även otroligt snabb. Sporting Lissabon genomför snabbhetstester i sin akademi och faktum är att han slog alla rekord – han sprang snabbare än de tidigare akademispelarna Yannick Djalo, Nani och Cristiano Ronaldo gjorde i samma ålder.

Ilori2

Jag anser att Ilori vore en mycket klok framtidsinvestering. För det är just vad han vore – en framtidsinvestering.

Just nu är den 20-årige portugisen ingen spelare som kan kliva in och prestera i Premier League på regelbunden basis. Han är snarare en spelare som inledningsvis under sin eventuella LFC-karriär bör matchas sparsamt – möjligtvis via inhemska cupmatcher – för att växa.

Ilori skulle naturligtvis även spela en del ligamatcher, men han vore som sagt ingen pjäs som man kan räkna med tillför väldigt mycket på kort sikt. Däremot har han en otroligt intressant långsiktig potential.

Potentialen är väldigt uppenbar. Han är extremt snabb, läser spelet bra och duktig med bollen. Han har dessutom bra spänst och är därför en duktig huvudspelare. Han har med andra ord alla grundkvalitéer som en riktigt bra mittback i Rodgers spelsystem behöver – men han är fortfarande aningen valpig, och den fysiska utmaningen i England är naturligtvis större än densamma i Portugal.

Ilori jämförs – som tidigare redan nämnt – med Varane. Jag tycker att detta är en befogad jämförelse, då de påminner om varandra. Enligt min mening gör Liverpool helt rätt som satsar på att signa Ilori – och jag är övertygad om att hans långsiktiga potential är större än t.ex Kurt Zoumas och Stefan de Vrijs.

Om Liverpool värvar Ilori räknar jag med att man måste punga upp £4-5 miljoner. En summa som han högst troligtvis kommer att visa sig vara värd i framtiden. Kanske flera gånger om, dessutom. Ja, det är faktiskt så att jag tycker synd om Sporting, som ju producerar talang efter talang, men som har väldigt dålig ekonomi och måste sälja…

Att Ilori pratar oerhört bra engelska är naturligtvis inte heller någon nackdel vid en eventuell flytt till Merseyside.