[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Det var få som trodde att detta skulle bli en säsong när Jon Flanagan utvecklas till en ordinarie spelare i ett ligaguldjagande Liverpool. Jag är den första med att erkänna att jag inte trodde på denna utveckling för Flanagan. Visst, han kanske skulle kunna få några matcher… men på vänsterbackspositionen skulle ju José Enrique och Aly Cissokho konkurrera, och på högerbackspositionen finns etablerade Glen Johnson med Martin Kelly som backup.

Innan jag fortsätter på Flanagan-spåret tänkte jag nämna Kelly. Han har blivit så utkonkurrerad att man inte längre vet om han är skadad eller inte. Det känns ointressant i diskussionerna kring laguttagningarna. En blick på hans skadehistorik på Transfermarkt visar att han inte verkar ha varit skadad under år 2014.

Idag, den andra maj, har det gått många månader av året. Den numera 24-årige Kelly har helt enkelt, som redan konstaterat, blivit utkonkurrerad. Samtidigt har Kyle Walker blivit skadad och det finns således en något oväntad öppning i Englands VM-trupp. Det handlar om platsens som backup bakom Johnson. Egentligen är det märkligt att Flanagan är med i diskussionen, men samtidigt är hans form betydligt bättre än många av konkurrenternas.

Chris Smalling och Phil Jones är mittbackar som även kan hantera högerbackspositionen, men de har liksom i stort sett hela Manchester United, inte haft någon lyckad säsong. Det har heller inte Micah Richards, som har haft förtvivlat svårt att få speltid i Manchester City. Inget märkligt i sig, med tanke på att Pablo Zabaleta är ligans bästa högerback.

England har även flertalet kapabla hb-spelare i U21-landslaget. Man ska inte glömma att de har konkurrerat ut Flanagan i U21-landslaget tidigare under säsongen. Dessutom har Flanagan, trots allt, spelat mest som vänsterback under säsongen. Trots allt detta framstår Flanagan allt mer som en glödhet kandidat till en VM-trupplats.

Den av Liverpool utlånade Andre Wisdom har varit ordinarie högerback i Derby under hela säsongen. Laget kommer att spela play-off och har således fortfarande möjlighet att kvalificera sig till Premier League, men det ska väldigt mycket till för att Roy Hodgson ska ta ut en spelare från The Championship.

Carl Jenkinson har inte direkt haft någon lysande säsong i Arsenal. Två desto mer formstarka spelare som är duktiga på hb-positionen är Evertons John Stones och U19-landslagsmannen Calum Chambers.

Jag tror som sagt att Flanagan är en glödhet kandidat. Han är absolut inte given, men han har absolut chansen. Samtidigt ska man inte glömma att Kelly kom med i EM-truppen för två år sedan och hans utveckling verkligen inte har varit särskilt positiv sedan dess.

Nu är Flanagan på fantastisk uppgång – och Kelly på brutal nedgång. För tillfället. Det kan uppenbarligen svänga snabbt i sportens värld. Vem vet hur det kommer att se ut vid den här tiden nästa år?

8 kommentarer
 1. Kelly är ett mysterium, han spelar varken för A-laget eller U21-laget i en ålder och en situation (knäskadan) då han verkligen behöver spela matcher. Jag hoppas han kan komma tillbaka för innan skadan såg han väldigt intressant ut och killen har onekligen talang, men det börjar bli dags nu.

  Vad tror ni? Kommer Kelly ens bli kvar till nästa säsong? Han skrev ett långtidskontrakt för ett år sen om jag inte minns fel, vet inte exakt hur länge det sträcker sig men min gissning är väl 2017 eller 2018. Han måste få speltid i alla fall, och en utlåning hade nog vart det bästa, en utlåning till en annan PL-klubb.

  • Kelly har kontrakt till 2017. Jag tror att en utlåning ligger nära till hands.

 2. Jag tycker vi säljer Kelly, alldeles för skadebenägen. När han väl har fått chansen så har han varit direkt svag.

 3. Jag hoppas fortfarande på Kelly. Kommer han lyckas i LFC? Tveksamt. Jag tror skadorna har saktat ner honom framförallt rörligheten. Ser en utlåning som bästa alternativet. Vem vet kanske han kan utvecklas till en bra mittback. Tiden får utvisa. Men en säsong med spel i championship hade varit bäst. Jag tror vi får se Wisdom tillbaka nästa säsong.

 4. Är hundra procent säker på att Kelly blir kvar i klubben nästa säsong.
  Dels för att vi behöver en bred trupp, dels för det långa kontraktet man skrev och dels för att nu när vi ska spela CL behöver vi både spelare som tränat i landet minst tre år när de var mellan 15-21 år (8 st) samt 4 stycken som tränat i klubben minst tre år mellan 15-21 år. (kan vara samma spelare på båda)
  Ni får rätta mig om jag har fel när det gäller siffrorna 🙂

  • Fast det kanske vore mer naturligt att ta tilbaka Wisdom och låna ut Kelly? Killen är ju helt matchotränad.

  • Jo absolut, det är den bästa lösningen. Kanske kan låta Derby låna Kelly nu när de har haft ett bra samarbete med Liverpool i och med Wisdom.
   Men jag vet inte hur många spelare vi har som passar in i CL kraven.

 5. Jag tror aldrig Kelly kommer att lyckas särskilt mer än det han gjort hittils. Kolla på Benficas semi igår där Sequeira spelar… Asså vilken klass skillnad mellan honom och våra vänsterbackar. Han gjorde inte sin bästa match men man kan verkligen se att han är en grym spelare.,.

Kommentarer är stängda.